Sjukvårdsdistriktets beska besked: Raseborgs sjukhus mister samjour, inga operationer görs där längre | Västnyland


Styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS beslöt på måndagen att Raseborgs sjukhus stänger samjouren.

Beslutet att slopa sjukhusets samjour vann i en omröstning med rösterna 11-5. En röstade blankt.

De som röstade emot bevarandet av samjouren var Samlingspartiets, de Grönas, Centerns och Sannfinlädarnas representanter samt en representant från Helsingfors universitet. Den andra representaten från Helsingfors universitet röstade blankt.

Beslutet innebär att sjukhuset inte längre utför ingrepp som förutsätter nedsövning som utförs av en anestesiläkare. Bara allmänläkare är på plats dygnet runt.

Styrelsen har beslutat att anhålla hos Social- och hälsovårdsministeriet om att få genomföra den här förändringen.

Motiveringen till beslutet är att det enligt HUS har varit svårt att upprätthålla samjouren bland annat som en följd av personalbrist. Det har varit svårt att rekrytera specialistläkare till sjukhuset.

HUS vill att sjukhuset i stället satsar mer på rehabilitering.

Lokalt motstånd mot idén

Tanken att avsluta samjouren vid Raseborgs sjukhus har stötts och blötts en längre tid och den har fött starka reaktioner i Västnyland.

Björn Månsson (SFP) som stod bakom motförslaget för bevarandet av samjouren är besviken över beslutet.

– Det är ett bittert nederlag. Sakargumenten bet inte på dem som bestämt sig på förhand.

Månsson tror också att specialarrangemangen i mötesarrangemangen i och med coronaviruset kan ha haft en liten inverkan på beslutet.

– Det blev ingen dialog kring argumenten och en del yttrade sig inte alls i diskussionen utan röstade bara.

Här kan du se hela intervjun med Björn Månsson:

SFP:s vice ordförande och kommunstyrelseordförande i Ingå Henrik Wickström är bestört och besviken över HUS styrelses beslut.

– Det här är en besvikelse och ett bakslag för hela regionen. Det här försämrar tillgången till service i Västnyland. Det är otroligt att HUS täcks gå och göra ett sådant här beslut just nu mitt i coronaepidemin, skriver Wickström i ett pressmeddelande.

Enligt Wickström är det inte en själklarhet att den modell för sjukhuset som HUS kör fram för Raseborg sjukhus kommer att gå igenom hos social- och hälsovårdsministeriet.

Minister Blomqvist: “Beslut som skapar smärta och ångest”

Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, säger att han är enormt besviken på de styrelsemedlemmar och partier som röstade emot en fortsatt samjour.

– Det är ett beslut som skapar smärta och ångest och ger en massa praktiska problem för befolkningen som behöver vård samtidigt som beslutet drabbar hela regionens livskraft mycket negativt. Beslutet togs dessutom mitt i en pandemi som också drabbat Finland och Nyland.

– Till vilken nytta var det att tillsätta en arbetsgrupp som hade som uppgift att utreda en fortsatt samjour vid sjukhuset, att begära utlåtanden från kommuner och den språkliga nämnden med flera – ifall slutresultatet ändå var givet på förhand?, frågar sig Blomqvist.

Thomas Blomqvist
Minister Thomas Blomqvist är besviken (arkivbild).
Thomas Blomqvist
Bild: Karoliina Simoinen / Yle
Thomas Blomqvist,Raseborg,politiker,minister,nordiskt samarbete

Han betonar att styrelsen och de ledande tjänstemännen nu måste ta fram alternativa lösningsmodeller med mottagning på distans, modeller för hur de ökade sjuktransporterna ska ordnas och hur personalens trivsel och välbefinnande ska tryggas.

Nyligen uttalade sig också riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) och sade ifrån på skarpen.

– Jag är arg och förbannad, sa Kvarnström.

En grupp politiker från både sjukvårdens sida och berörda västnyländska kommuner har nyligen dragit slutsatsen att det inte finns skäl att lägga ner samjouren.

Artikeln uppdaterasSource link

Be the first to comment

Leave a Reply