”Skakade och grät redan innan” – Sport – svenska.yle.fi


En sista chans att klara OS-gränsen. Den tog Silja Kosonen vara på. 18-åringen förbättrade sitt finska rekord med en meter, klarade OS-gränsen – och skrev om världsrekordet i U19-klassen.

– Jag har väntat så länge på det här, säger Silja Kosonen i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Den 18-åriga släggtalangen lyckades äntligen få till ett jättekast. I OS-rankningstävlingen i Vasa på måndagen slungade Kosonen iväg släggan till hela 73,43 i sitt femte försök.

En rekordförbättring på 99 centimeter – och klart över OS-gränsen på 72,50.

– Jag såg inte exakt hur långt den flög, men kunde räkna ut att den flög rätt långt då publiken jublade, säger Kosonen.

Klar för Tokyo, tack vare frisyren?

I och med resultatet kan Kosonen nu med säkerhet räkna med att tävla i Tokyo. I praktiken säkrade hon biljetten redan med sitt andra kast – 71,60 – som förbättrade hennes aktier rejält i OS-rankningen.

– Efter det skakade jag och grät. Jag var tvungen att stå över mitt tredje kast, berättar Kosonen.

Resultatet är dessutom nytt världsrekord i U19-klassen. Det gamla rekordet på 73,24 signerat kinesiska Zhang Wenxiu hann stå i 16 år.

– Jag hann ärligt talat bli lite osäker om jag började tala om att ta rekordet lite i förtid. Nu flätade mamma mitt hår, min turfrisyr, och det hjälpte säkert också att få sitta i en kallbassäng på hotellet före tävlingen, analyserar Kosonen.

Tervo fem före OS-klar, Kangas misslyckades

Krista Tervo lyckades inte nå OS-gränsen i Vasa på måndagskvällen, men förbättrade ändå sina aktier i rankningen. Tervos bästa kast mätte 71,60 och hon ligger nu 31:a i rankningen då de 32 bästa får åka till Tokyo.

– Så som jag har förstått det så borde platsen vara ganska säker. Kastet fungerade inte riktigt så bra som det kan göra. Det har varit många tävlingar och det känns i kroppen. Men nu hinner jag träna ordentligt. Det ska bli ännu bättre resultat, lovar den tidigare finska rekordinnehavaren.

På herrsidan väntade sig många liknande formbesked av Aaron Kangas, vars 79-meterbåge från i fjol inte är statistikduglig med tanke på OS eftersom kvalet låg på is på grund av coronaviruset.

Aaron Kangas


Bildtext

Aaron Kangas fick inte till det i Vasa.

Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kangas har haft problem med formen i år – och tävlingen i Vasa gick inte heller alls som planerat.

Kangas slutade trea med resultatet 72,70.

– Det är inte tekniken som strular. Jag borde få till ett 74-meterskast hur jag än slänger släggan, men nu fungerar det inte alls. Jag har försökt vila upp mig och hitta formen på det sättet, säger Kangas efteråt.

Segern i herrarnas släggtävling gick till Tuomas Seppänen med resultatet 73,28. Aleksi Jaakkola slutade två med 72,86.

Samtliga resultat från OS-kvaltävlingen i Vasa hittas här.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply