Skenande smittspridning och skriande brist på syrgas fortsätter att plåga Indien – Australien förbjuder de egna medborgarna att komma hem efter resa till landet | Utrikes


Böter och fängelse. Det är straffet för att bryta mot Australiens senaste inreseförbud. Från och med måndag är det förbjudet för samtliga resenärer – inklusive australiska medborgare – som varit i Indien att återvända till Australien.

Det gäller personer som varit i Indien inom 14 dagar från datumet de planerar att åka tillbaka hem.

Nödbeslutet fattades under sen fredag, lokal tid, och Australien är nu det första landet i världen att förbjuda sina egna medborgare att återvända hem från ett land som drabbats av coronaviruset.

Enligt myndigheterna är inreseförbudet ändå nödvändigt med tanke på det krassa coronaläget i Indien, där över 400 000 nya coronafall registrerades under det senaste dygnet.

Förbudet gäller från och med den tredje maj och de som bryter mot det riskerar upp till fem år i fängelse, enligt hälsominister Greg Hunt.

– Regeringen fattar inte de här besluten på lätta grunder, men det är av största vikt att det australiska hälso- och karantänsystemet skyddas, förklarade han.

Restriktionerna är i kraft fram till den 15 maj, varpå regeringen utvärderar behovet på nytt.

Rasism eller nödvändigt?

Australiens inreseförbud har ändå fått hård kritik, särskilt bland australier med koppling till Indien där vissa talar om att det rentav är rasistiskt.

– Indiska australier ser det här som rasism eftersom vi behandlas olika än andra länder som haft liknande smittvågor, så som USA, Storbritannien och andra länder i Europa. Det är svårt att känna något annat än att beslutet är riktat mot oss som etnisk grupp, säger den australiska kirurgen Neela Janakiramana till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt henne är metoden totalt oproportionerlig.

Hälsoministeriets talesman avvisar ändå å de starkaste dylika anklagelser och hänvisar till att beslutet är nödvändigt “för alla människor oavsett nationalitet, ras eller religion”.

Samhällssmittan i Australien är i dagsläget noll, efter att man gått in för stränga restriktioner där man stängt gränserna för alla som inte är australiska medborgare eller permanent bosatta i landet.

Allt som allt har omkring 29 800 personer smittats och 910 personer dött till följd av viruset i landet.

Det senaste inreseförbudet har orsakat att över 9 000 australier sitter fast i Indien.

Indien utvidgar sin vaccineringskampanj – utan vaccin

Från och med i dag kan alla indier över 18 år ställa sig i vaccineringskön, men i flera delstater råder sådan brist på vaccin att det inte är praktiskt möjligt att vaccinera alla som vill ta vaccinet.

Fram tills i dag har Indien fokuserat på att vaccinera vårdpersonal och personer över 45.

Vaccineringstakten är ändå långsam. Bara omkring 11,5 procent av Indiens 1,3 miljarder stora befolkning har vaccinerats hittills – trots att landet är världens största vaccintillverkare.

Bristen på vaccin är så pass stor att man infört ett tillfälligt exportförbud för Astra Zenecas vaccindoser, i försök att kunna öka vaccineringstakten i det egna landet.

Fraktflygplan lastat med medicinsk utrustning och annan nödhjälp från EU till Indien.
Ett plan lastat med medicinsk utrustning och annan nödhjälp från EU är på väg från Frankrike till Indien. Också Finland kommer att hjälpa Indien.
Fraktflygplan lastat med medicinsk utrustning och annan nödhjälp från EU till Indien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Indien,coronavirus

”Orsaka inte rusning på vaccineringscentren”

Efter att vaccinationerna blev tillgängliga för alla, ställde sig 13 miljoner människor i åldersgruppen 18–45 i vaccineringskön.

Men exempelvis i delstaterna Madhya Pradesh och Maharashtra har man meddelat att man inte ännu kan ta emot personer under 45 på grund av den akuta bristen på vaccin.

Inte heller i den indiska huvudstaden New Delhi finns det tillräckligt med vaccin och myndigheterna ber därför att man inte ska ställa sig i kö eftersom leveranserna inte ännu nått fram.

– Vi meddelar så fort vi får mer, och då kan ni ställa er i kö. Vi ber er att inte orsaka rusning på vaccinationscentralerna under de kommande dagarna, säger en myndighetsperson.

I dag anlände 150 000 doser av det ryska Sputnikvaccinet, och enligt det indiska utrikesministeriet är miljontals doser ännu på kommande.

En man som väntar i en bil på att få en plats på ett sjukhus i New Delhi. Mannen har sannolikt sjukdomen covid-19.
Sjuka människor köar utanför överfulla sjukhus. Den här mannen har sannolikt covid-19, men det finns inte plats för honom på sjukhusen så han får vänta i sin bil.
En man som väntar i en bil på att få en plats på ett sjukhus i New Delhi. Mannen har sannolikt sjukdomen covid-19.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Indien,coronavirus

Flera dog av syrebrist på sjukhus

I dag förlängdes nedstängningen i Delhi med en vecka, eftersom smittoläget i huvudstaden är fortsatt kritiskt.

– Vi har gått omkring sedan sex i morse på jakt efter ett sjukhus med lediga sängar, vart ska vi ta vägen? Frågar en vän till en svårt sjuk man sig.

Den svårt sjuka mannen kippar efter andan utanför ett fullsatt sjukhus, när nyhetsbyrån Reuters träffar honom och hans vän.

I Delhi dog åtta personer av syrebrist på ett sjukhus i dag, efter att de lämnats utan syrgas i omkring 80 minuter medan sjukhuset väntade på att kunna fylla på sina syrgastankar.

I veckan överskred Indien 200 000 coronarelaterade dödsfall. Indien är världens näst största land mätt i befolkningsmängd, med omkring 1,36 miljarder invånare.

Det totala antalet registrerade coronafall är över 19 miljoner, efter att firandet av religiösa högtider och politiska evenemang fått coronakurvan att peka uppåt.

Källor: Reuters, AFP, BBCSource link

Be the first to comment

Leave a Reply