Skolor följer inte regler för religiösa evenemang, Jukka Otranen tog farväl av sin familj på covidintensiven, många barn sövs ner hos tandläkaren – Inrikes – svenska.yle.fi


Trevlig söndag och glad fjärde advent! Här kommer lite helgläsning från veckan som gått.

Jukka Otranen låg nedsövd på coronaintensiven i 33 dagar – hans familj hade redan tagit farväl när han öppnade ögonen igen

De flesta som vårdas på intensiven för covid-19 får i medeltal vård där i två veckor. Polisen Jukka Otranen, 55 år, vårdades på intensiven i två månader och var nära att dö.

Det var i april 2021 som Otranens läkare ringde från Mejlans intensivvårdsavdelning och konstaterade att coronaviruset hade orsakat förödelse i hans lungor och att det nu har blivit dags för frun att prata med sin man för sista gången.

Läkaren höll upp telefonen mot Otranens öra för att låta hans fru och hans son ta farväl, men överraskande nog förändrade Otranens läge från kritiskt till stabilt dagen efter samtalet. I dagens läge har han många krämpor till följd av coronasmittan.

Jukka Otranen ligger i en sjukhussäng och tittar in i kameran. Han ser mager ut och har en slang i näsan.

Bildtext

En bild från Otranens sjukhusvistelse. Han minns inte telefonsamtalet med sin fru och sonen.

Bild: Kuvalähde: Jukka Otranen

Patricias döttrar har adhd: “Vissa dagar säger min 9-åring att hon hatar sitt liv så mycket att hon inte vill leva”

Patricia Ingström har två döttrar med adhd. Hon är tacksam över att de fått sina diagnoser, men vill inte kalla diagnosen adhd en superkraft.

– När min äldsta var 3 månader gammal minns jag att jag sa till min mamma att den här tjejen har adhd, det är ingen tvekan om saken, säger Ingström.

Några år senare fick dottern diagnosen och den yngre likaså några år efter, men då var symtomen annorlunda.

– Vi pratar öppet speciellt med min äldre dotter, den yngre förstår ännu inte. Min äldre dotter har mycket funderingar, men det är nog svårt när ens dotter säger: “Jag hatar mitt liv, jag vill inte leva längre”. Vissa dagar är det så jobbigt inombords för henne, vilket är sorgligt att se en 9-åring känna.

En mörkhårig kvinna med glasögon ler mot kameran. Hon står med armarna i kors på en snöig uppfart.

Bildtext

Patricia Ingström gästade podden Föräldrasnack för att berätta hur det är att ha två barn med adhd.

Bild: Rebecka Hägert-Backull / Yle

Många barn måste sövas ner hos tandläkaren då de gråter och stretar emot

Tandhälsan hos en del barn har blivit sämre och många är också rädda för tandläkaren. En del barn vägrar öppna munnen för tandläkaren, medan andra gråter hysteriskt.

Det har blivit vanligare att söva ner barn (och vuxna) för att ge dem den tandvård de behöver. Svenska Yle besökte en tandläkare och var med då han gav anestesi åt en sjuåring för att åtgärda tre stora hål och dra ut två tänder.

– Vi utför anestesitjänster i hela landet, från Kemijärvi till Hangö, säger Mauri Numminen som är anestesiolog med ett företag som erbjuder anestesitjänster i samband med tandvård.

tandläkare

Bildtext

Den här sjuåringen sövs ner hos tandläkaren i Österbotten.

Bild: Anki Westergård / Yle

Barn fick promenera runt kyrkan om de inte ville delta i julgudstjänsten – regler för religiösa evenemang följs inte i skolan

En granskning som Svenska Yle gjort i huvudstadsregionen visar att alla skolors praxis kring religiösa evenemang inte håller måttet. Endast tre av fem kommuner får godkänt betyg.

Esboföräldern Klaus Virkkunen säger att hans barn fick gå runt kyrkan när de inte ville delta i julgudstjänsten. Föräldrarna fick inte tycka till om hurudant program barnen skulle få i stället – redan här bröt Vindängens skola mot reglerna.

– Vi har inte följt Utbildningsstyrelsens anvisningar i det här fallet. Det här är en bra påminnelse för oss att vi behöver gå igenom anvisningarna med våra rektorer och ledare. Jag är ledsen att det varit otydligt, säger rektor Pamela Böhme.

Juldekorationer inne i en kyrka.

Bildtext

Kyrkobesök är vanligt vid jultider i skolor. Men alla barn deltar inte, och för dem bör skolorna ordna annat program.

Bild: Juuso Stoor / Yle

För 30 år sedan valde Elisabeth Rehn Hornet-planen och hon är säker på att Finland valde rätt jaktplan också nu

Elisabeth Rehn var med och fattade beslutet om att Finland skulle köpa jaktplan från Hornet för 30 år sedan. Då var hon försvarsminister och beskriver den tiden som ganska ensam. Hon säger att nuvarande försvarsminister, Antti Kaikkonen, är i en lättare sits.

– För 30 år sedan hade vi en borgerlig regering, och under hela den tiden fick jag försvara oss mot en ganska ilsken opposition. Nu är regeringen bredare och oppositionen applåderade beslutet att köpa F35-planen från USA, säger Rehn.

Hon säger att hon är nöjd med Finlands beslut nu. Den här gången är däremot prislappen betydligt saftigare: Priset är sex gånger högre än då Rehn provkörde och köpte 64 amerikanska Hornet-plan.

Elisabeth Rehn sitter i Hornet

Bildtext

Elisabeth Rehn provkörde Hornet-planen som man köpte för 30 år sedan. Flygningen övertygade henne.

Bild: Lehtikuva/Matti BjörkmanSource link

Be the first to comment

Leave a Reply