Skolorna stängs för en månad i Östnyland: “Med hjälp av talkoanda, Wilma och föräldrarna får vi det här att fungera någorlunda” | Östnyland


Ett stort pussel väntar nu alla barn, föräldrar och lärare för att få grepp om den nya skolvardagen på distans.

– Nu gäller det att informera alla bra och få skolskjutsarna och skolmaten att fungera för de elever som ännu ska få närundervisning i Borgå, säger utbildningsdirektör Rikard Lindström.

Han bedömer att staden bör ordna närundervisning för omkring 80 svenskspråkiga elever i årskurserna 1 till 3. Undervisningen kommer att ske i Strömborgska skolan.

– De handlar om elever vars föräldrar jobbar i för samhället viktiga uppgifter som räddningsväsendet, polis och sjukvård. För de här eleverna ska vi ha skolan öppen, säger han.

Under tisdagen gäller det nu för bildningsväsendet att planera för den kommande månaden.

Skylt utanför skola
Det blir tyst på skolgården i Kvarnbacken i Borgå
Skylt utanför skola
Bild: Mikael Crawford
Borgå,skolan (fenomen),kvarnbackens skola

– Vi har ändå haft lite tid på oss att förbereda distansundervisningen och nog haft på känn att det blir så här. Vi är rätt bra på gång.

Om eleverna är borta från skolan redan tisdagen den 17 mars, räknas det inte som olovlig frånvaro.

Borgå stads information om situationen finns att läsa här.

I Sibbo önskar kommunen att så många elever som möjligt stannar hemma för distansundervisning redan på tisdag morgon, den 17 mars.

I Borgå finns det cirka 1 700 svenskspråkiga elever som går i den grundläggande undervisningen. Tre av dem är Paola Dadda mor för.

Man kan inte sitta med barnen hela tiden

– Vi satt hela familjen vid matbordet och lyssnade på regeringens information. Att skolorna hålls stängda en hel månad kom som en överraskning för oss alla, säger hon.

Med barnen har många samtal handlat om coronaviruset. De har varit hemma sedan fredagen.

Hem och skolas ordf. i Lypa - Paola Dadda
Paola Dadda kommer nu att få dela sin jobbdag på distans med tre skolelever.
Hem och skolas ordf. i Lypa – Paola Dadda
Bild: Yle/Leo Gammals
Borgå,Hem och Skola,paola dadda

– Jag har själv möjlighet att jobba på distans, men kan ju inte sitta med barnen hela tiden. Hela vardagen blir nu uppochner. Det krävs självdisciplin av både barn och föräldrar.

Två av hennes barn går i Kvarnbackens skola och ett i Lycieparkens skola. Där har Paola Dadda länge varit aktivt med i Hem och skola.

– Det gäller för oss vuxna att inte panikera och skrämma upp barnen. Visst det är skrämmande, men samtidigt så ska vi nog fixa det här.

– Lärarna gör nu ett jättestort jobb med distansundervisningen och vi borde låta dem vara i fred och inte alla ringa upp dem till skolan, säger hon.

En månad går snabbt

Utbildningsdirektör Rikard Lindström vill nu se framåt.

– Jag tror att många tänker som jag, att osäkerheten är krånglig att ta. Nu finns ett tydligt beslut och vi vet vad vi ska dyka in i och göra.

För de yngsta eleverna är distansundervisning en utmaning.

– Med hjälp av talkoanda, Wilma och föräldrarna får vi det här att fungera någorlunda, säger Rikard Lindström.

Någon större katastrof för elevernas skolkunskaper på längre sikt ser han inte att en månads distansundervisning innebär.

– Vid behov kan vi sätta in åtgärder i form av bland annat stödundervisning för vissa elevgrupper. Läsåret går dessutom att förlänga med max sex dagar.

Viktigast är nu att tänka på barnen.

– En månad är en kort tid. Det viktigaste är att man mår bra, känner sig trygg och håller sig till rutiner, säger Rikard Lindström.

korridor i lyceiparkens skola i borgå
korridor i lyceiparkens skola i borgå
Bild: Yle/Stefan Paavola
lyceiparkens skola,Borgå,korridorerSource link

Be the first to comment

Leave a Reply