Skugga och vätska viktigt i hettan – en längre värmebölja är särskilt påfrestande för de äldre – Åboland – svenska.yle.fi


En värmebölja har lagt sig över Åboland, och enligt Meteorologiska institutet kan hettan vara påfrestande för äldre och riskgrupper. Det gäller att se till att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. På äldreboenden jobbar man för att de äldre ska må bra, trots hettan.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) kan en längre värmebölja orsaka dödsfall och vara mycket påfrestande för äldre och riskgrupper.

Carina Willberg, som är ledare för Björkebo servicehem i Pargas, säger att det är viktigt att klienterna dricker tillräckligt med vätska då det är hett. Personalen ser till att de äldre dricker både vatten och saft under dagen. 

Dessutom är det viktigt att se till att det inte blir för hett inomhus exempelvis genom att dra ner persiennerna, så att solen inte gassar in. 

En del av servicehemmet och gruppboenden har luftvärmepumpar och på det sättet hålls luften sval. Men i de äldre lägenheterna kan det bli kvavt. Därför uppmanas invånarna att ta sig till de allmänna utrymmena för att svalka sig under dagen, säger Willberg.  

Några tips på hur du kan ta hand om dig i värmeböljan:  

  • Håll dig i skuggan och rör dig inte utomhus under den hetaste tiden på dygnet.

  • Håll lägenheten sval – dra ner gardiner och persienner och vädra kvällstid och tidigt på morgonen.

  • Träna inte hårt under den varmaste tiden på dagen, utan gör det tidigt på morgonen eller på kvällen då det är svalare.  

  • Om din bostad är mycket varm, så kan det lönar sig att ta sig till ett svalare ställe under dagen. Det kan exempelvis vara en skuggig och fläktande plats i en park eller en allmän lokal med luftkonditionering. Glöm inte rekommendationerna gällande coronaviruset och om du har coronasymtom så ska du inte vistas på allmänna platser.   

  • Det är viktigt att du dricker tillräckligt med vätska under dagen, också innan du känner dig törstig. Det är också viktigt att äta under dagen, exempelvis frukt och grönsaker som innehåller vätska. Undvik koffein och alkohol, det torkar ut kroppen. Det är speciellt viktigt att se till att äldre personer och barn får i sig tillräckligt med vätska. 

  • Håll dagligen kontakt med äldre bekanta eller grannar, eller andra personer som behöver stöd och hjälp och som bor ensamma och kolla hur de mår.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

Personalen påminner och hjälper de äldre att dricka tillräckligt

Även i Barkbackens servicehem i Åbo ser man till att de äldre dricker tillräckligt. Medelåldern för kunderna är ungefär 90 år, och ju äldre man blir desto oftare glömmer man att dricka, eftersom man inte känner törst på samma sätt som tidigare. Det här förvärras om man har en minnessjukdom. Det berättar Jukka-Pekka Kuokkanen, vd för servicehemmet. 

– Vi ser till att invånarna dricker vatten. Många vill dricka mjölk eller saft, men det är också viktigt att det inte finns för mycket socker i vätskan. Vi gör också egna drycker som hjälper invånarna att hålla vätskebalansen, säger Kuokkanen.

Vissa invånare är också i så dåligt skick att de har svårt att svälja och dricka. Då måste personalen hjälpa till.

Enligt Kuokkanen försöker också personalen göra miljön så sval som möjligt, exempelvis med hjälp av gardiner och persienner. De utrymmen som är till för alla invånare är också svalare, och invånarna uppmuntras att vistas i dem under dagen för att svalka sig.  

Om värmeböljan blir långvarig, så är den mycket påfrestande för de äldre.

– De är inte de två, tre första dygnen som skapar problem. De här gamla stenhusen med tjocka väggar motstår värmen i några dagar. Men om värmeböljan pågår i en vecka eller längre så blir väggarna varma och då blir det svårt. För 10-15 år sedan tänkte ingen på det här då bestämmelserna gällande fastigheterna fastslogs. Det är hettan, inte kylan som blir ett problem i Finland i och med klimatförändringen, säger Kuokkanen.

Värmen kan också vara påfrestande för personalen. Enligt Kuokkanen håller personalen fler pauser om det är hett, för att orka med sin arbetsdag, något som också är lagstadgat. Exempelvis om värmen överstiger 28 grader, så har man rätt att ta en paus en gång i timmen. 

– Arbetsdagen måste planeras på ett annorlunda sätt, konstaterar Kuokkanen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply