Slutkörda hästar importeras från Baltikum och säljs i Finland – och fyra andra nyheter du inte vill missa – Inrikes – svenska.yle.fi


God morgon! Här är fem nyheter att starta torsdagen med.

Handeln med hästar har fått ett uppsving under pandemin, men också risken för att bli lurad har ökat

Coronapandemin har satt fart på hästhandeln i Finland och priserna har stigit rejält.

Men om det finns oklarheter kring hästens hälsa och försäljarens identitet finns en risk att köparen blir lurad och förlorar stora summor.

Taina Wasenius ville köpa en lugn och skolad drömponny till dottern, men det visade sig att hon betalat över 8 000 euro för sjuk och oskolad häst.

Nu vill hon varna andra.

– Jag är förbannad och hoppas att inget annat barn ska behöva uppleva det min dotter gått igenom. Därför vill jag göra människor medvetna om hur det kan gå, säger Wasenius.

Lagen kräver redan nu att vårdpersonalen måste coronavaccinera sig, anser experter

Flera juridiska experter säger att det är klart att lagen om smittsamma sjukdomar redan nu innebär att vårdpersonalen måste vara vaccinerad mot covid-19, om de jobbar i patient eller klientutrymmen.

På Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS säger man ändå att man inte i nuläget kan kräva att anställda ska vara vaccinerade sig.

– Jag uppskattar att de rättslärda har kommit med uttalanden i den här frågan och jag anser att de är helt rätt ute. Problemet ur vår synvinkel är att ministeriet har kommit med annan information, säger Kati Virtanen, HUS direktör för anställningsärenden.

Två sjukskötare klädda i vita uniformskläder går i en sjukhuskorridor. De har ryggarna vända mot kameran.

Bildtext

Om det blir en lagförändring gällande vaccinering av vårdpersonal kommer den sannolikt tidigast i mars.

Bild: Alamy/All Over Press

Social- och hälsovårdsministeriet utreder nu hur lagen om smittsamma sjukdomar borde ändras, för att förtydliga att vårdpersonalen behöver vara vaccinerad mot coronaviruset.

Byggandet av en biltunnel i Sörnäs fick grönt ljus i Helsingfors stadsfullmäktige

Helsingforspolitikerna har fattat ett slutligt beslut om att bygga en omstridd tunnel för biltrafik under stadsfullmäktigemötet i går kväll.

Omröstningen föregicks av livlig debatt om stadsplanering, trafik och privatbilism. Till slut föll rösterna 48–37. Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska Folkpartiet och en majoritet av Socialdemokraterna röstade för förslaget.

Tunneln planeras bli 1,6 kilometer lång och kosta 180 miljoner euro. Projektet har kritiserats för att öka på antalet bilar, vilket går emot stadens strategi om att minska utsläppen.

Ilmakuvassa on Helsingin Kalasatama toukokuussa 2021.

Bildtext

Tunneln ska förena trafiklederna Hermans strandväg och Sörnäs strandväg som löper öster om stadskärnan.

Bild: Silja Viitala / Yle

Närmare 30 migranter drunknade i Engelska kanalen

I Engelska kanalen har 27 migranter drunknat sent igår kväll. Ombord på en gummibåt fanns bland annat fem kvinnor och en liten flicka. Båten kantrade eller tömdes på luft under ett försök att ta sig över från Frankrike till England. Två överlevande vårdas för svår hypotermi.

Det är den hittills dödligaste olyckan som drabbat de migranter som försöker ta sig från Frankrike till England sjövägen.

En arkivbild från juli då en brittisk gränsstyrka transporterar migranter som räddats ur Engelska kanalen utanför Dover.

Bildtext

I juli transporterade en brittisk gränsstyrka migranter som räddats ur Engelska kanalen utanför Dover.

Bild: EPA-EFE/All Over Press

I dag lyser Finland orange för att uppmärksamma våldet mot kvinnor

I dag på FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor lyser byggnader och sevärdheter över hela världen orange för att uppmärksamma våldet mot kvinnor.

Var tredje kvinna i världen utsätts för våld någon gång under sin livstid och detta sker oftast i hemmet och av en närstående, påminner Veera Nurmenniemi på UN Women Finland.

– Det betyder att det i medeltal dör 137 kvinnor dagligen på grund av våld i nära relationer. Vi ber inte om mycket, det vi begär är att kvinnor och flickor ska ha rätt att leva i trygghet och delta i samhället utan rädsla för våld och trakasserier, säger hon.

statsrådet

Bildtext

Även statsrådet färgas orange idag för att uppmärksamma FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Bild: UN Women Suomi

I dag är vädret mulet, med regn i söder och snö i mellersta och norra Finland.

Temperaturen är mellan +2 och +5 i söder, mellan +2 och -3 grader i mellersta Finland och ner till -20 grader i norr.

Väglaget är dåligt i hela södra och mellersta Finland.

Till havs varnas för hård, sydvästlig vind – på Finska viken, Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och Bottenhavet upp till 15 meter per sekund.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply