Smittad mans resa ska undersökas


Lyssna: Smittad mans resa med tåg ska undersökas

Totalt finns det för närvarande sju personer i Sverige som har smittats av coronaviruset. En av dem har flugit mellan Milano och Stockholm och sedan åkt tåg vidare till Göteborg. Personen bedöms ha varit smittsam under båda resorna.

– Eftersom denna typen av smitta sker precis i omgivningen så tar man redan på var personen suttit och vilka som suttit två rader framför, två rader bakom och två rader vid sidan om och så kontaktas de personerna som suttit där, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Hur gör ni för att ta reda på vilka personer som varit i närheten?

– För vissa tåg finns ju platsbiljetter väldigt tydligt, men det finns inte för alla tåg. Där det finns platsbiljetter kontaktar man de personerna som suttit intill där under resan. Det kan bli ganska många personer. Men det arbetet görs.

Hur långt har ni kommit i det arbetet nu?

– Det pågår just i denna stund, säger Dotevall.

Hur många personer kan ha exponerats för smittan?

– Jag kan inte säga exakt, men det är en handfull.

Det är nu totalt sju personer som har konstaterats smittade av coronaviruset i Sverige. Fem nya fall konstaterades igår, tre personer i Västra Götalandsregionen, en person i region Uppsala och en person i region Stockholm.

De smittade ska efter omständigheterna må bra, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten i går kväll.

Nu fortsätter arbetet med att spåra och kartlägga de personer som de smittade har haft nära kontakt med. De personerna följs sedan dagligen under två veckor och om de får några symptom kommer de att testas för viruset, säger Dotevall.

– Vi gör en kartläggning av de personer de smittade har träffat och kontaktar de personer som skulle kunna utsatts för en smitta.

En kvinna i Uppsala som smittats av coronaviruset kan ha smittat andra personer under tre dagar i Uppsala, säger Helena Palmgren på smittskyddsenheten.

– Vi vet att hon har varit på sin arbetsplats under de dagarna. Vi kommer instruera de personer som bedöms ha varit exponerade, utsatta för smittorisk. Man vet att den här sjukdomen smittar bara vid nära kontakt, säger hon till P4 Uppland.

Statsminister Stefan Löfven säger nu att krishanteringsrådet kallas in på måndag.

– Vi måste hela tiden vara på vår vakt och se till att ta höjd för vad som kan komma. Vi kan inte känna oss trygga och säga att vi klarar oss med det som görs nu. Vi måste alltid ligga steget före och fundera vad kan det komma därutöver. Det är därför vi kallar in krishanteringsrådet, säger han till P4 Jämtland.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply