Smittkurvan sjunker, men hur ser sommaren ut? THL:s Salminen: “De nuvarande begränsningarna räcker, om de inte slopas för snabbt” | Inrikes


Enligt Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd ska smittspridningen ner på samma nivå som förra året i maj för att sommaren ska kunna bli friare.

Smittkurvan har pekat neråt i några veckor. Ändå är coronasituationen värre än den var till exempel förra hösten och vid nyår.

Mika Salminen, som är chef för hälsosäkerhetsavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att antalet fall borde minska så att sommaren skulle bli friare. Han tror att de nuvarande restriktionerna räcker för att det ska hända.

– Det ser ut som om restriktionerna fungerar rätt så bra. Om vi fortsätter så här och inte skyndar oss att luckra upp dem, så tror jag att de kan räcka, säger han.

Samtidigt påminner Salminen om att det är bra att förbereda sig på att vissa begränsningar kan behöva införas.

Mika Salminen står utomhus. Han ler och tittar in i kameran.
Ju närmare sommaren vi kommer, desto mindre blir risken för nya begränsningar. Så här ser balansgången ut, säger Mika Salminen som är chef för hälsosäkerhetsavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd.
Mika Salminen står utomhus. Han ler och tittar in i kameran.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle
Mika Salminen,Institutet för hälsa och välfärd

Än så länge minskar antalet fall

Att smittsituationen förvärrades efter nyår kan bero på att luftvägsinfektioner sprids snabbare på vintern. Det var också då som den brittiska virusvarianten började spridas i Finland.

Antalet fall har nu minskat i och med att man stängt lokaler med hög smittrisk. Speciellt bland unga personer har antalet fall minskat.

– Det har varit en väldigt viktig åtgärd. I den åldersgruppen har förekomsten av viruset alltid varit den högsta. Nu syns en mycket kraftig nedgång – också bland andra åldersgrupper, säger Salminen.

– Det här visar att det är effektivt att fokusera på åtgärder som påverkar just den här åldersgruppen. Åtgärderna har haft en betydande inverkan på den totala smittrisken.

Ett plakat informerar om att det är obligatoriskt att använda munskydd i centrum av den tyska staden Erlangen
Många länder har varit för snabba med att slopa sina restriktioner. I Tyskland har antalet smittade ökat efter att landet började öppna upp igen.
Ett plakat informerar om att det är obligatoriskt att använda munskydd i centrum av den tyska staden Erlangen
Bild: Johnny Sjöblom / Yle
Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,coronavirus,Erlangen,Tyskland

“Slopa inte begränsningarna för snabbt”

Enligt regeringens plan skulle en del av begränsningarna kunna upphävas i april.

April

 • Beredskapslagens befogenheter upphör.
 • Grundskolan och andra stadiet återvänder till närundervisning.
 • Restauranger öppnar med vissa begränsningar. Öppettiderna och kundmängder kommer fortfarande att begränsas.
 • De äldre har fått sin första vaccindos.

Maj

 • Barn och ungas gruppträningar och hobbyer kan arrangeras utomhus.
 • Offentliga och privata utrymmen öppnas, till exempel bibliotek och museer.
 • Arbetsresor inom EU tillåts.
 • Riskgrupperna har fått sin första vaccindos.

Juni

 • Begränsningar på grund av hot om en snabb acceleration av epidemin kommer att tas bort – det blir en återgång till regionala restriktioner.
 • Begränsningar i hur många personer som får samlas luckras upp.
 • Restriktioner kring restaurangernas öppettider och kundbegränsningar lättar.
 • Vuxnas gruppaktiviteter utomhus återupptas.
 • Publikevenmang får arrangeras, men med begränsningar för hur många som får delta.
 • Den inre gränskontrollen upphör.
 • Mer än 50 procent av finländarna i arbetsför ålder har fått sin första vaccindos.

Juli

 • Begränsningar i hur många personer som får träffas lättar och begränsningarna slopas.
 • Begränsningar i hur många som får delta i publikevenemang lättar och begränsningarna slopas.
 • Finländarna i arbetsför ålder har fått sin första vaccindos och de äldre samt personer i riskgrupp har fått sin andra vaccindos (juli-augusti).

Augusti

 • Möjligt att arbetsresor till tredje länder tillåts.
 • Finländarna i arbetsför ålder har fått sin första vaccindosen och de äldre samt personer i riskgrupp har fått sin andra vaccindos (juli-augusti).

Förtydligande: 9 april 2021 kl. 13.30: Planen är att den inre gränskontrollen upphör i juni.

Bland annat kunde grundskolan och andra stadiet återgå till närundervisning och restauranger kunde hålla öppet – med begränsningar gällande öppettider och kundantal.

Det är enligt Salminen inte ännu möjligt att bedöma ifall det är för tidigt att häva begränsningarna i april eller inte.

Många länder har varit för snabba med att slopa sina restriktioner. I Tyskland har antalet smittade ökat efter att landet började öppna upp igen.

– Många länder har dragit slutsatsen att faran är över. Tyvärr har situationen eskalerat som en följd av det. Vi kommer säkert att behöva våra begränsningar ett tag innan vi kan dra några slutsatser, säger Salminen.

Berömer ansvarsfulla resor till Lappland

Hur påsklovet har påverkat antalet coronafall är enligt Salminen ännu svårt att avgöra. Både sportlovet och jullovet följdes av en lugn period, men sedan började antalet fall stiga.

– Människor som varit på semester i Lappland verkar ha klarat sig ganska bra. Efter sportlovet tilltog inte epidemin i norr. Kanske situationen inte var så illa som man fruktade, men människor har helt klart varit försiktiga. Man har undvikit situationer som medför hög smittrisk, och det måste jag ge erkänsla för.

Salminen vågar inte bedöma hur situationen kommer att se ut de närmaste dagarna eller veckorna, utan fokuserar på sommaren.

Målet är nu att minska antalet fall till samma nivå som i maj förra året för att göra sommaren enklare och friare.

– Om vi har en stadig ökning eller fortsättningsvis har omkring 1 000 fall per dag, skulle det vara mycket svårare att lätta på begränsningarna på sommaren, säger han.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets Koronakäyrä laskee, mutta hötkyillä ei pidä – THL:n Salminen: Nykyiset rajoitukset riittävät laskemaan tautimäärää ennen kesää, jos niitä ei pureta liian nopeasti av Meeri Niinistö. Översättningen gjordes av Belén Weckström.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply