Snabba förändringar i skolvärlden på grund av coronaviruset – rektor: “Det gäller att hänga med i svängarna” | Åboland


I fredags ändrade regeringen sin linje gällande vilka som får delta i närundervisning.Från och med måndagen 23 mars kan alla elever i årskurs ett till tre, vid behov, få undervisning även som närundervisning.

Tidigare bestämdes det att närundervisning endast är till för barn vars vårdnadshavare arbetar inom branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion.

För Sirkkala skola i Åbo förde de nya bestämmelserna inte med sig några drastiska förändringar.

Rektor Elise Kurtén förklarar att det handlar om ytterigare cirka sex stycken elever som kommer till skolan efter fredagens förändringar.

Antalet barn som deltar i närstudier i Sirkkala skola är runt tjugo stycken just nu. Sirkkala och Sirkkalabackens skola har sammanlagt cirka 300 elever.

– De flesta familjer har faktiskt hörsammat regeringens rekommendation och valt att ha barnen att stanna hemma trots att möjligheten att komma till skolan finns, säger hon.

Jasmin Bilenberg sitter i ett tomt klassrum och undervisar eleverna med hjälp av dator.
Förra veckan tömdes skolorna på elever.
Jasmin Bilenberg sitter i ett tomt klassrum och undervisar eleverna med hjälp av dator.
Bild: Isabel Nordberg /Yle
Sirkkala skola,skola

Kurtén berättar att det också finns fall där föräldrarna behöver skolans hjälp bara för en dag och ha eleven på plats någon dag i veckan.

– De fall då eleverna är här handlar det om att föräldraarna faktiskt måste jobba. Det märks tydligt på föräldrarna att de verkligen tänker efter noga.

Mycket snabba förändringar för lärarkåren, hur hänger lärarna med?

Enligt Kurtén sker det mycket förändringar i samhället just nu och det gäller att hänga med i svängarna. Därmed har det förekommit en del oro bland lärarna och mycket frågor.

Lärarna i Sirkkala skola har därför valt att jobba och planera tillsammans.

– Två huvuden tänker bättre än ett helt enkelt!, säger Kurtén

Sirkkalabackens skolbyggnad.
I Sirkkala skola är antalet elever som är närvarande få.
Sirkkalabackens skolbyggnad.
Bild: Isabel Nordberg /Yle
Sirkkala skola

Trots snabba ryck och många frågetecken har lärarna gjort bra ifrån sig anser Kurtén.

– Lärarkåren och handledarna har gjort ett helt fantastiskt jobb förra veckan. På nolltid har man ändrat lärometoderna från något väldigt traditionellt och vanligt till något alldeles nytt och ovanligt.

Efter en intensiv vecka uppmanade Elise Kurtén lärarna att koppla av och inte lägga energi på saker som de själva inte kan påverka.

– Just nu får man ha lite is i magen. Om man tar det lugnt så ordnar det sig.

Eleverna som är i skolan följer distansundervisningens program

För skolans del gäller det att undervisa elever både på plats och på distans. I skolan har de löst situationen genom att alla lärare planerar och sköter distansundervisningen.

De äldre årskurserna har distansundervisning online. Då är det viktigt att lärarna är i kontakt med dem en hel del via internet. Ibland kommunicerar lärarna digitalt med en hel klass, eller i mindre grupper.

Eleverna på årskurs ett till tre sköter sin distansundervisning genom att dela undervisningsmaterialet med föräldrarna på nätet. Sedan delger föräldrarna uppgifterna till barnen.

Därmed har föräldrarna en viktig andel i distansundervisningen.

De yngre barn som får närundervisning följer samma program som de barn som får distansundervisning. Det är först och främst handledarna i skolan som tagit hand om barnen.

– En del lärare finns också på plats här i skolan och de som inte har lektion just då kan också hjälpa till.

Eleverna delas upp i flera klassrum för att minska smittorisken. På plats är många vuxna och alla är fullt sysselsatta, säger Elise Kurtén.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply