Snart övergår också Vasa sjukvårdsdistrikt till accelerationsfasen – Österbotten – svenska.yle.fi


Coronaläget fortsätter att gå mot det sämre. I Vasa sjukvårdsdistrikt har incidenstalet ökat kraftigt den senaste veckan och är nu uppe i 42.
Läget har förvärrats snabbt, enligt infektionsöverläkare Juha Salonen.

Många sjukvårdsdistrikt har övergått till accelerationsfasen. Snart gör också Vasa sjukvårdsdistrikt det, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

– Det gör vi helt säkert. Incidenstalet är så högt men också andra mätare visar det samma. En stor del av testerna är positiva. Det är ungefär tre procent nu och det var ungefär en procent för ett par veckor sedan, säger Salonen.

Incidenstalet i Vasa sjukvårdsdistrikt är 42 idag. Den senaste veckan har det varit tre till tio positiva coronafall per dag, vilket är fler än vad det var tidigare i sommar.

Enligt Salonen har deltavarianten förekommit mycket inom distriktet och är också den mest dominerande varianten i landet just nu.

“Festivaler är en mycket stor risk”

De lättade restriktionerna i sommar har öppnat upp för många festivaler. Vinfestivalen i Karleby gick av stapeln i helgen och Vaasa festival ska ordnas nästa helg. Enligt Salonen kan evenemang som dessa förvärra coronaläget ytterligare.

– Jag tycker att det är en mycket stor risk. Vi har sett det i andra delar av landet att man kan få smittor från de evenemang där det finns tusentals deltagare, säger Salonen.

Även om festivalerna ordnas utomhus finns det risk för smitta.

– Det är nästan omöjligt att hålla avstånd där, säger Salonen.

Salonen uppmanar därför till att man använder munskydd under festivalerna, även om det bara hjälper lite.

Borde det införas några begränsningar inför till exempel Vaasa festival?

– Det är svårt att säga. Man borde göra någonting. Risken att smittan kommer spridas också i Österbotten efter en sådan festival är mycket stor, säger Salonen.

– Läget här började förvärras så snabbt. Vi har fortfarande bättre läge än de flesta landskapen i Finland men det förvärras här också.

Skolundervisning på plats ännu oklart

Salonen hoppas på en normal skolgång utan distansundervisning till hösten. Men läget är ännu oklart.

– Det här sprider sig så snabbt att det kan vara ännu värre i början av september till exempel. Och vi har sett att det händer i andra länder i Europa nu. Incidenstalen i många länder är jättehöga, till exempel i Storbritannien och Spanien, säger Salonen.

Inte ännu tillräckligt med vaccinerade

Vasa sjukhusdistrikt har inte på två månader haft någon som vårdas på sjukhus mot coronaviruset, men nu får en person sjukhusvård. Salonen oroar sig över att många unga och personer i riskgruppen inte fått vaccin ännu.

I Vasa sjukvårdsdistrikt har omkring 66 procent fått sin första coronavaccindos medan cirka 35 procent fått båda doserna. Ännu kan man inte pusta ut säger Salonen.

– Man kan lita på vaccineringar sen när vi har två doser med vaccinationstäckningen över 70 procent men vi är ganska långt i från.

Först vid jul tror Salonen att tillräckligt med personer har fått sin andra vaccindos.

– Det kommer inte så stora mängder vaccin till Finland. Jag skulle tro att vid slutet av året kan det vara möjligt att 80-90 procent har fått två doser.

Distriktets coronagrupp håller möte tisdag eftermiddag.Source link