Spanien lättar på restriktionerna en aning under lovande trender – men det är långt till normalläge | Utrikes


Byggen och en del industrier fick igen öppna då antalet nya fall, intagningar och patienter på intensivavdelningar ger lovande signaler. Normalläge kommer det ändå inte att vara frågan om på länge, säger regeringen Sánchez.

Polisen i Madrid var på plats vid knutpunkter i kollektivtrafiken för att dela ut skyddsmasker till dem som nu var på väg tillbaka till sina arbeten.

Kring 10 miljoner masker ska delas ut, då de första av de strikta restriktionerna hävdes och ett fåtal arbetsplatser som inte hade klassats som samhällsbärande kunde öppna.

Det är främst en del viktiga exportindustrier där distansarbete är omöjligt och byggen som berörs av de nya, något lättare, begränsningarna.

Spanska socialisten Pedro Sanchez pekar finger.
Pedro Sánchez säger att hans regering fattade beslut om att inte förlänga stängningen av arbetsplatserna efter att ha konsulterat ett expertråd.
Spanska socialisten Pedro Sanchez pekar finger.
Bild: EPA
Pedro Sánchez Pérez-Castejón

De flesta spanjorer kommer inte att märka av förändringen.

– Karantänen fortsätter för de allra flesta, men det exceptionella viloläget är nu över, sade premiärminister Pedro Sánchez på söndag.

– Vi är långt ifrån att ha segrat i den här kampen, men det här kan ses som de första målmedvetna stegen som leder till en seger.

Kritik om risker

Regeringen Sánchez uppger att den inte har fattat beslutet om att lätta på karantänsåtgärderna en aning lättvindigt.

Precis som vid de tidigare åtgärderna har man förlitat sig på en lång rad experters råd.

Antalen nya bekräftade fall, intagningar på sjukhus och intensivavdelningar och antalet dödsfall har sjunkit i flera dagar.

Det är klara tecken på att utvecklingen går i rätt riktning i ett av världens värst drabbade länder.

Ihmisiä testataan Coruñassa, Espanjassa sairaalan edustalle pystytetyssä teltassa, jonne testattava ajaa autollaan, eikä nouse autosta ulos näytteenoton ajaksi.
Spanien hade 169 000 bekräftade fall på måndag, näst flest efter USA.
Ihmisiä testataan Coruñassa, Espanjassa sairaalan edustalle pystytetyssä teltassa, jonne testattava ajaa autollaan, eikä nouse autosta ulos näytteenoton ajaksi.
Bild: Calabar / EPA
coronavirus,Spanien

Men det finns också gott om kritiska röster, som anser att begränsningarna lättas i förtid och att det riskerar att igen sätta fart på smittotakten.

Den känslan har också många som nu ska återvända till sina arbetsplatser.

– Jag skulle hellre ha väntat 15 dagar till, eller åtminstone en vecka på att återvända till arbetet, sade Carlos Mogorrón Flores till nyhetsbyrån Reuters.

– Nu är man hela tiden nervös för att man ska bli sjuk, eller ännu värre smitta någon i familjen. Jag bor med mina föräldrar och min syster. De kan inte gå ut och jag är mest orolig för dem.

Håller ögat på utvecklingen

Regeringen Sánchez lovar ändå att alla åtgärder nu granskas kontinuerligt.

Regeringen menar att myndigheterna håller de arbetsplatser som nu öppnar under uppsyn så att de snabbt kan reagera om tecken på spridning skulle uppdagas.

Platser där det har ansetts vara omöjligt att vidta försiktighetsåtgärder har inte tillåtits att fortsätta sin verksamhet.

– Arbetstagarnas hälsa måste kunna garanteras. Om det inte kan göras har vi inte tillåtit de här platserna att öppna, sade inrikesminister Fernando Grande-Marlaska.

De nuvarande karantänåtgärderna är i kraft till den 26 april, men det är sannolikt att en stor del av dem förlängs.

– Hur mycket och när vi kan lätta på begränsningarna beror på hur stora framsteg vi gör i kampen mot viruset, sade premiärminister Sánchez.Source link