S:t Karins fullmäktige träffas på plats trots coronaläget – ledamoten: “Det ger en mycket dålig bild av staden” | Åboland


Måndagens fullmäktigemöte i S:t Karins kommer att hållas på plats i S:t Karinshuset, och inte på distans. Beslutet att fullmäktige ska mötas ansikte mot ansikte i coronatider har rört upp känslor hos fullmäktigeledamoten Åsa Gustafsson från SFP.

– Vi borde följa rekommendationerna och ta coronaläget på allvar. Varför ska fullmäktige få samlas med stora grupper när de lokala företagarna tvingas ta i beaktande reglerna kring social distansering? Det här ger en mycket dålig bild av staden, säger Gustafsson.

“Borde föregå med gott exempel”

Gustafsson är mycket besviken över situationen. Hon berättar också att hon har kontaktat fullmäktigeledningen och bett dem tänka om inför måndagens möte.

– Vi borde följa rekommendationerna och föregå med gott exempel som beslutsfattare. I Pargas, Åbo, Lundo, Pemar och Salo möts fullmäktige på distans, säger Gustafsson.

Kvinna står framför stora glasfönster.
Åsa Gustafsson hoppas att fullmäktigeledningen tänker om och ordnar mötet på distans istället.
Kvinna står framför stora glasfönster.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist
Svenska folkpartiet i Finland,Åsa Gustafsson,åsa gustafsson

Enligt regionförvaltningsverkets direktiv är det möjligt att anordna möten inomhus för grupper på över 20 personer om det är möjligt att vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Omöjligt att följa rekommendationerna

Gustafsson menar ändå att det är omöjligt att anordna fullmäktigemöte i S:t Karinshuset utan att samtidigt utsätta de medverkande för en förhöjd smittorisk.

– Vi är 51 ledamöter, och det är helt omöjligt att hålla riktlinjerna gällande social distansering. Dessutom finns det andra i huset som är på plats under tiden. Jag har talat med flera andra fullmäktigeledamöter, och de är lika förvånade som jag.

Etätyöskentelyä kotona.
Alla har inte möjlighet att delta på distansmöten.
Etätyöskentelyä kotona.
Bild: Tiina Jutila / Yle
coronavirus,virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,undantagslagar,undantagstillstånd,karantän,Förkylning,influensa,distansarbete,distansmöten,Skype

Enligt Gustafsson har stadsstyrelsen i S:t Karins gjort upp riktlinjer kring distansmöten, och beslutat att nämndmöten och olika rådsmöten arrangeras på distans. I vissa fall har det ändå varit möjligt att träffas ansikte mot ansikte.

– Jag är ansvarig för äldre- och pensionärsrådet. Där finns många som inte har möjlighet att delta på distans. Så vi ordnade möte, men med masker och utan kaffeservering. Men då är det frågan om en liten grupp som möts, inte 70 personer i ett och samma hus.

Vill inte läsa om smittospridning i tidningarna

Gustafsson tror att beslutet att hålla mötet på plats beror på att fullmäktigeledningen anser att röstningarna tar för länge när de utförs på distans.

Enligt henne är detta inte en tillräcklig orsak, och hon efterfrågar i stället innovativt tänkande.

– Det skulle kunna vara en hybrid. Vissa på plats och vissa borta. Jag vill inte se några tidningsrubriker efter mötet om att coronafall uppdagats, säger Gustafsson.

Enligt Gustafsson är det fortfarande möjligt att ändra på beslutet före måndagen.

Fullmäktigeordföranden: “Lugnt coronaläge i S:t Karins”

Fullmäktigeordförande Jere Järvinen håller inte med om att det skulle vara omöjligt att hålla mötet på ett säkert sätt.

– Coronaläget i S:t Karins är lugnt för tillfället. Vi har ändå tänkt på säkerheten och infört masktvång. Är man sjuk skall man ta sitt ansvar och inte komma till mötet, säger Järvinen.

Enligt Järvinen finns det inga planer på att hålla mötet på distans, men han säger också att detta kan ändras ifall coronaläget skulle förvärras under helgen.

– Om det inte händer något exceptionellt innan måndag kommer mötet att hållas som planerat.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply