”Staden som var full av liv – är helt stilla nu”


Se videon här ovanför.

Sammanfattning på svenska:

Hej!! Nu är det stilla här i Danmark, sedan förra veckan då tog man tog beslutet att stänga alla skolor.

Nu bedrivs det distansutbildning. Via videosamtal pratar eleverna med lärarna. Eleverna har tillgång till skolnätet för att kunna göra läxor som matte och svenska. Man tog även beslut om att max 100 personer får träffas. Då stängdes kyrkor och frisörsalonger. Allt är stängt, bara mataffärer och apotek håller öppet. Man har också möjlighet att handla mat över nätet, men det är verkligen hårt tryck. Man får vänta en par timmar. När väl det är ens tur håller man avstånd för att inte smitta. Man tvättar händerna hela tiden och använder handsprit. 

Trots allt känns det tryggt här. Först när presskonferenserna började sändes fanns inga tolkar. DDL som motsvarar SDR protesterade då. Döva kan ju också bli smittade ganska snabbt. Efter protesterna fanns en tolk med i rutan. I början var det struligt på grund av flera personer pratade och tolken var med på plats. Då var det rörigt, men sedan bestämde man ha en tolk i en ruta. Då kunde man i lugn och ro följa presskonferensen.

Jag känner mig lugn. Statsministern har sagt att det spelar inga roll om du bara känner dig lite förkyld eller har lite hosta, du ska ändå stanna hemma. Det ledde till att många är hemma idag. Men, trots det finns unga människor som inte bryr sig om förmaningarna och går ut ändå. Den biten är lite rörig, men ändå är det ganska okey.

Staden som var full av liv är helt stilla nu. Ibland ser man några människor som går förbi. Inne i mataffären är golvet är tejpat med en meters avstånd så man inte ska stå tätt i kön. I några butiker har man en glasvägg som kassörskan sitter bakom. Kassörskan sitter ju där och träffar flera kunder varje dag. Denna lösning är för att minimera risken att bli smittad.

I början steg antalet smittade snabbt, men med mer hårda tag så lyckades man plana ut antalet smittade.

Det känns konstigt, men det är en ny verklighet. Känner man sig lite sjuk ska man absolut inte gå ut. Istället ska man vara hemma. Det är tufft och svårt men ändå är det är okey.

Det finns nu också en diskussion angående skilda föräldrar. De turas ju om att ha barnen. När barnen ska åka till ena föräldrar då finns risken att barnen blir smittade. Det betyder att några barn inte kommer att träffa den ena föräldrar på en tag.

De som inom jobbar sjukvården osv då kan man ansöka till kommunen om att man får jobba. Till exempel en läkare som behöver barnpassning: då försöker man lösa att testa den som ska passa läkarens barn för coronaviruset. Är personen helt frisk kan man lämna barnen hos hen. 

Drottningen höll ett femminuters tal det har aldrig hänt förut. Det är historiskt här i Danmark, sådana tillfällen brukar bara ske till exempel på nyår. Drottningen talade speciellt till folk som struntar i reglerna och uppmanade dem till att följa reglerna.

Vi friska kanske drabbas av viruset, men vi klarar oss. Men struntar vi i reglerna så kan man utsätta riskgrupper något enormt. Vi måste bry oss om alla, och följa alla regler. Inte bara riskgrupperna, utan hela samhället måste följa reglerna som finns.Source link