Ställde om produktionen – men ingen köpte visiren


Lyssna: Ställde om produktionen – men ingen köpte visiren

Flera svenska företag som ställde om produktionen i våras och började tillverka skyddsutrustning, fick aldrig sina produkter sålda, enligt arbetsgivarorganisationen Svensk industriförening.

– Vi fick mycket samtal från sjukhus och regioner som uttryckte en desperat önskan om leveranser av alla möjliga skyddsprodukter. Det kunde låta så här ungefär: “Hur snabbt kan ni få fram 150 visir? Vi behöver dem nu!”, säger Anders Tobiasson, delägare i ett företag i Bromma som började tillverka visir.

Företaget Plasticprodukter gjorde i mars stora investeringar för att kunna börja tillverka flera hundratusen visir i månaden. Men leveranserna kom inte igång.

– Vi ringde till myndigheterna och frågade varför beställningarna uteblev, och svaret var att de hade upprättat fullständiga, viktiga värdekedjor till Kina, så vi var tvungna att exportera vår produkt i stället. Det är tråkigt att inte få vara med och göra den insatsen som vi trodde vi gjorde för Sverige.

Bristen på personlig skyddsutrustning var akut i landets regioner och kommuner, när coronaviruset spred sig. Och enligt Svensk industriförening, en arbetsgivarorganisation för små och medelstora företag, anmälde över femtio företag att de snabbt kunde ställa om. Men vd:n Sanna Arnfjorden Wadström säger att orderingången tvärdog, och ersattes av leveranser från Kina.

– Ja det finns en stor lagerhållning av sjukvårdsmaterial i Sverige i dag som bara står och samlar damm.

Företagen känner sig i dag svikna, och Sanna Arnfjorden Wadström ser stora fördelar med svensk produktion både vad det gäller jobb och hållbarhet, och som en beredskap inför kommande kriser.

– Nu har vi möjlighet att ha det, och ändå gör man så här mot de här bolagen. Jag tycker att det är oerhört anmärkningsvärt.

Ansvaret för inköp ligger på de enskilda kommunerna och regionerna, men även Socialstyrelsen har haft i uppdrag att köpa in för att kunna stötta vården vid akut brist. Enligt Erik Magnusson, inköpschef för myndighetens särskilda organisation, har pris, tillgänglighet och kvalitet varit avgörande. Han har förståelse för att företag kan känna sig svikna men beskriver läget i våras.

– Det var en väldigt ny och väldigt oklar situation som vi stod inför. Vilket behov av materiel skulle behövas? Hur länge? Hur skulle världsmarknaden se ut? Det fanns en rad frågetecken, och därför sändes de signalerna från regeringen och även myndigheter att här behöver vi nog få till stånd en svensk produktion.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply