Stigande bopriser i höst


Lyssna: Mäklarstatistik

Bostadspriserna i landet fortsätter uppåt. I september steg priserna för både villor och bostadsrätter med i genomsnitt två procent jämfört med augusti, enligt Mäklarstatistiks sätt att räkna.

Och antalet sålda bostadsrätter når en ny toppnivå, under september månad såldes närmare 13 000 stycken.

Hans Flink är affärsutvecklingschef hos Svensk Mäklarstatistik.

– Två saker som sticker ut, villapriserna har ökat 8 månader i rad, det andra är att bostadsrättsförsäljningen är så stor som den är.

Det är alltså fortsatt uppåt när det gäller priserna på bostadsmarknaden.
Många vill bo i en villa men på den marknaden är inte utbudet är så stort idag, däremot har det aldrig förr sålts så många bostadsrätter som det gjordes förra månaden i Sverige, och det är huvudstadsområdet som dominerar där.

Över 5.400 bostadsrätter fick nya ägare i storstockholm i september, och det är 25 procent fler än samma månad förra året.

En förklaring till denna rörlighet har med coronaviruset att göra, det säger Hans Flink.

– Pandemin har ju gjort att man fått ett annat fokus på sin bostad. Tidigare var det ju ett ställe där man sov, åt och umgicks, nu ska man också ha det som en arbetsplats, det ställer ju lite krav på den här bostaden. Man kan ju ha plats Därför tror jag att många söker sig till något större och det kan också innebära att man måste flytta en bit från stan, men det gör inte så mycket om man nu jobbar hemma 2-3 dagar i veckan och man måste pendla de andra dagarna, då är ju inte avståndet till jobbet lika viktigt som det kanske har varit när man alltid har varit på jobbet.

När det gäller fritidshus så har det sålts 12 procent mer jämfört med förra året, även där kan coronaviruset som ledde till att många stannade i Sverige under sommaren vara en förklaring även om man kan se lokala stora variationer, säger Hans Flink.

– I vissa områden så är det lägre försäljningsvolymer, t ex i västkustsområden, där är det faktiskt 10-15 procent lägre första nio månaderna jämfört med föregående år. Det kan ju bero på att man säger att vi har ju ett fritidshus, det är ju fantastiskt bra, vilken tur att vi har det, och man är obenägen att sälja för att det här är något som är väldigt bra när många söker ett fritidshus. Där är ju priserna ganska höga, de ligger ju nästan på fyra  miljoner och det är väldigt mycket pengar för ett sekundärboende.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply