Stjärnartister, skärpt säkerhet och inställd musikparad – så här går presidentinstallationen i USA till | Utrikes


I dag, onsdag, svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Vi har tagit reda på allt du behöver veta om dagen och ceremonin.

När går installationsceremonin av stapeln?

Joe Biden svärs in som president klockan 19 finsk tid i dag, onsdag. Den nya presidenten ska enligt reglerna sväras in 72–78 dagar efter presidentvalet i november. Ceremonin inleds klockan 18.00 och kan ses bland annat på Yle Arenan.

Var ordnas ceremonin?

Enligt en tradition från Ronald Reagans installation 1981 ordnas ceremonin på Capitoliums trappa i Washington DC med utsikt mot The Mall.

Förberedelser inför presidentceremonin. En massa stolar är utplacerade på säkerhetsavstånd från varandra
Föreställ dig en person per stol så vet du hur Joe Bidens utsikt ser ut då han svärs in som USA:s president.
Förberedelser inför presidentceremonin. En massa stolar är utplacerade på säkerhetsavstånd från varandra
Bild: STELLA Pictures / Splash News
USA,Presidentinstallationen,inauguration,Kapitolium,Washington (DC)

Vad ingår i ceremonin?

Själva festligheterna kan i princip ordnas efter den blivande presidentens önskemål. Det enda som måste ske enligt protokoll är eden som presidenten svär med handen på Bibeln.

Ceremonin innehåller ofta uppträdanden av kända artister, den nysvurna presidentens installationstal och en parad med musikkårer. Dessutom granskar den nya presidenten militärtrupperna hen blivit överbefälhavare för.

Måste en president lära sig eden utantill?

Eden, som är nedskriven i konstitutionen, är inte lång, men behöver dessvärre inte läsas innantill. Ordförande i Högsta domstolen läser vanligtvis upp eden, varpå den blivande presidenten upprepar texten.

Det behöver inte uttryckligen vara Högsta domstolens ordförande som förestavar eden, men det har blivit en tradition.

Den tillträdande presidenten får också välja vilken bibel hen svär eden på, till exempel valde Barack Obama Martin Luther Kings bibel. Joe Bidens val har inte ännu offentliggjorts.

Också vicepresidenten svär eden under ceremonin.

“I [name] do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States,
and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.”

Ungefärlig svensk översättning:

Jag [namn] svär att jag troget utövar Förenta staternas presidentämbete och efter bästa förmåga uppräthålla, skydda och försvara Förenta staternas konstitution.

Presidenterna brukar också lägga till orden “so help me God”, alltså “så hjälpe mig Gud” på slutet. Frasen är inte nedskriven i konstitutionen.

Finns det underhållning?

En relativt ny tradition under presidentinstallationen är att artister bokas för evenemanget.

I år är det popartisten Lady Gaga som fått äran att sjunga landets nationalsång. Gaga har aktivt stött Biden under hans presidentvalskampanj. Även artisten Jennifer Lopez uppträder under installationen.

lady gaga, oscarsgalan 2015
Lady Gaga har länge talat varm om Joe Biden och det är säkerligen en av orsakerna till att hon fått äran att sjunga nationalsången på presidentinstallationen.
lady gaga, oscarsgalan 2015
lady gaga

I och med coronaviruspandemin har man i år valt att satsa på en 90 minuter lång stjärnspäckad tv-show ledd av skådespelaren Tom Hanks efter presidentinstallationen.

Programmet gästas av bland annat countryartisten Garth Brooks, sångaren Jon Bon Jovi, rockbandet Foo Fighters samt popstjärnorna Demi Lovato, John Legend och Justin Timberlake.

Programmet visas på flera stora tv-kanaler i USA, förutom på Fox News som varit en stor Trump-supporter längs med åren.

foo fighters på grammy awards
En president som förstår sig på rockmusik? Joe Bidens installationsfest gästas av rockbandet Foo Fighters.
foo fighters på grammy awards
Bild: EPA / Paul Buck
grammy,Grammy Award

Deltar tidigare presidenter i ceremonin? Hur blir det med Trump?

Den avgående presidenten Donald Trump skrev på Twitter i början av januari att han inte kommer att delta i Joe Bidens installationsceremoni, men vicepresident Mike Pence kommer däremot att närvara.

Trump är inte den första kandidaten som förlorat i presidentvalet som låtit bli att delta. Senast det här hände var år 1869, då president Andrew Johnson vägrade närvara under Ulysses Simpson Grants installation.

Tidigare president George W. Bush tillsammans med sin fru Laura Bush, Barack och Michelle Obama samt Bill och Hillary Clinton kommer däremot att närvara under Bidens installation.

President Jimmy Carter, 96 år gammal, har meddelat att han och hans fru inte kommer att delta. Det blir första gången sedan Carter blev president som han missar en installationsceremoni.

Fyra av USA:s tidigare presidenter på rad. Jimmy Carter, Barack Obama, George W. Bush och Bill Clinton
Tre av dessa fyra herremän kan du bonga i publiken i dag. Bara tidigare president Jimmy Carter (längst till vänster) blir hemma. På bilden ser du också de tidigare presidenterna Barack Obama, George W. Bush och Bill Clinton
Fyra av USA:s tidigare presidenter på rad. Jimmy Carter, Barack Obama, George W. Bush och Bill Clinton
Bild: STELLA Pictures / ddp
USA,Barack Obama,George W. Bush,Bill Clinton,Jimmy Carter

Finns det publik på plats i dessa coronatider?

Vanligtvis brukar hundratusentals personer flockas till Washington DC i och med installationsceremonin.

I år har ändå Bidens team bett människor att undvika att resa till huvudstaden – dels på grund av coronasituationen, dels i och med attacken mot Capitolium för två veckor sedan.

I år har man arrangerat 200 sittplatser på en läktare invid Capitoliums trappor för bland annat de tidigare presidenterna.

Personerna på läktarna sitter på säkerhetsavstånd från varandra, bär munskydd och måste ha testat negativt för coronaviruset för att få delta.

Runt 1 000 ståplatsbiljetter nära trapporna har också varit ute till salu. Åskådarna är alltså betydligt färre än tidigare år, då runt 200 000 biljetter sålts till personer som velat delta i ceremonin på (någorlunda) nära håll.

En man placerar ut små amerikanska flaggor på en gräsmatta.
200 000 flaggor placeras ut på gräsmattan utanför Capitolium för att symbolisera publikmassan som tidigare år fått följa med presidentinstallationerna på plats.
En man placerar ut små amerikanska flaggor på en gräsmatta.
USA,Presidentinstallationen,inauguration,Kapitolium,Washington (DC)

Tusentals små USA flaggor utplacerade på en gräsmatta utanför Capitolium.
Så här blev slutresultatet!
Tusentals små USA flaggor utplacerade på en gräsmatta utanför Capitolium.
USA,Presidentinstallationen,inauguration,Kapitolium,Washington (DC)

Hur är säkerheten?

Installationsceremonin har alltid varit hårt bevakad, men i år har man vidtagit ytterligare åtgärder för att garantera ceremonideltagarnas säkerhet.

Enligt uppgifter ska åtminstone runt 15 000 soldater ur nationalgardet övervaka evenemanget. Säkerheten leds av den federala polisorganisationen Secret service och på plats finns också tusentals poliser.

Dessutom har stora delar av Washington DC stängts ner, detsamma gäller ett tiotal metrostationer i närheten av Capitolium och Vita huset.

Experter varnar för att högerextrema grupper kan komma att skapa tumult under dagen.

Oroligheter kring presidentinstallationen är inget nytt problem. År 2017 då Donald Trump svors in greps över 200 personer som protesterade mot Trump. Demonstranterna tände bland annat eld på en limousin och kastade sten på polisen.

Tre personer i USA:s armétruppers paraduniform marcherar förbi kameran. I bakgrunden syns vita huset. Det är två vita män och en svart kvinna på bilden.
Militären övar inför dagens parad.
Tre personer i USA:s armétruppers paraduniform marcherar förbi kameran. I bakgrunden syns vita huset. Det är två vita män och en svart kvinna på bilden.
USA,inauguration,USA:s armé,Presidentinstallationen

Källor: BBC, Independent, New York TimesSource link

Be the first to comment

Leave a Reply