Stolthet i Mellanöstern över förhållandevis få coronafall – Nyheter (Ekot)


Det dröjde innan Turkiet upptäckte sina första fall av corona, men efter det första dödsfallet i mitten av mars exploderade utvecklingen. Men trots att landet har drygt 80 miljoner invånare ligger man ungefär på Sveriges nivå med antalet dödsfall.

Myndigheterna har tvingat folk som återvänt till landet i karantän. Barer och restauranger har stängt för annat än avhämtning och varje helg när det annars skulle riskeras stora folksamlingar, har utegångsförbud införts.

I stort tycks turkarna vara nöjda med åtgärderna även om många efterlyser bättre ekonomiska stödpaket. Och varje dag citerar turkiska medier ministrar som nöjda slår sig för bröstet och konstaterar utan blygsel att hela världen beundrar och berömmer Turkiets coronastrategi.

Och i Libanon, där man hittills endast registrerat 26 dödsfall till följd av coronaviruset, säger smittskyddsexperten Dr Abdel Rahman Bizri att Libanons strategi har varit en succé.

– Vi stängde ner tidigt och lyckades till och med hindra smittan från att nå trångbodda syriska och palestinska flyktingar, säger Dr Bizri vid amerikanska universitetet i Beirut.

Men en av hans kollegor, Dr Roy Nasnas, gör en djärvare tolkning och säger att det kanske finns genetiska förklaringar till att arabvärlden drabbats förhållande lindrigt.

– Kanske är européer mer mottagliga för covid-19 än araber, kanske har vi araber andra receptorer som gör att viruset inte fastnar i våra lungor, säger han.

Det kommer att dröja innan detta går att vetenskaplig bevisa, om det alls stämmer, säger Dr Nasnas, men siffrorna är intressanta: Värst drabbat i arabvärlden är Egypten med 645 rapporterade dödsfall – men det på en befolkning på 100 miljoner.

Och så finns där länder som Jordanien med 8 döda, Syrien 3 döda, Libyen 3 döda och endast 2 dödsfall i covid-19 bland palestinierna på Västbanken och Gaza – om man ska tro officiella siffror.

Många i arabvärlden skämtar om att viruset är antikolonialt eftersom Europa och USA drabbas mest.

Hårdast drabbat i regionen är Iran med över 7 000 döda. Sjukvårdspersonal säger att det visserligen kan vara fler eftersom många dödsfall registreras som andra dödsorsaker, men landet har ändå kommit lindrigare undan sett till dödstal än många europeiska länder.

Krisande Jemen har också bara rapporterat ett fåtal fall men där säger läkare till Ekot att myndigheterna mörkar den verkliga siffran.

Hur som helst tycks ett i många delar fattigt och påvert Mellanöstern åtminstone hittills ha klarat sig lindrigare än västvärlden.



Source link

Be the first to comment

Leave a Reply