Stor osäkerhet bland italienare som omfattas av den nya karantänen – men det som är säkert är att den drabbar hela den italienska livsstilen | Utrikes


– I nuläget vet vi inte hur vi ska agera, säger butiksinnehavaren Fabio Zenobi. Det är många som inte riktigt vet vad de nya drastiska åtgärderna kommer att medföra. Sent på lördag kväll försattes kring 16 miljoner människor i karantän i norra Italien.

Fabio Zenobi och Donatella Seri driver en liten mataffär i Pesaro, en av de städer som nu ingår i den utvidgade “röda zonen” i norra Italien. De är osäkra på vad som nu förväntas av dem och inväntar tydligare besked.

– Eftersom det är söndag och stängt, så kommer vi först imorgon att se hur det här påverkar. Det är osäkert om leverantörerna kommer att kunna komma med varor som vanligt, men än så länge finns inga vägblockader, säger Zenobi.

Fabio Zenobi och Donatella Seri driver en liten mataffär i Pesaro.
Fabio Zenobi och Donatella Seri driver en liten mataffär i Pesaro.
Fabio Zenobi och Donatella Seri driver en liten mataffär i Pesaro.
Bild: Privat bild
COVID-19

Eftersom ingen, enligt de nya bestämmelserna, ska kunna resa in i eller lämna den isolerade zonen kan varutransporter kanske inte nå handlarna.

– Vi får väl hålla öppet så länge vi har något att sälja, säger Zenobi.

Jag har mätt upp avståndet på en meter och markerat med färgglad tejp på golvet i butiken

Sedan tidigare fanns det rekommendationer om att man inte ska ta in för många personer i butiken samtidigt och att alla måste hålla en meters avstånd från varandra.

– Jag har mätt upp avståndet på en meter och markerat med färgglad tejp på golvet i butiken, så kunderna kan rätta sig efter det, berättar Zenobi.

– Men det har varit lite si och så med det. Nu hoppas jag att alla följer vad som gäller, både för sin egen skull och med respekt för andra.

Den som inte följer bestämmelserna kan straffas. Det gäller även företagare som inte följer restriktionerna.

Turisterna är borta och frågan är hur länge lokalbefolkningen går ut

I Chioggia, på en ö strax söder om Venedig, driver Francesco Quaresima en fiskrestaurang sedan tio år tillbaka. Söndagen är den dag då han brukar arbeta allra mest.

– Hälften av alla som hade bokat bord i dag har redan avbokat, säger han.

– Dessutom har vi fått order att stänga redan klockan 18 här, och vi brukar har jättemycket folk på kvällarna, tillägger Quaresima.

Vad gäller råvarorna ser han inga problem.

Francesco Quaresima driver en restaurang nära Venedig
Francesco Quaresima har drivit sin fiskrestaurang utanför Venedig i tio år.
Francesco Quaresima driver en restaurang nära Venedig
Bild: Privat bild
COVID-19

– Fisken kommer från lokala fiskare och vinet från regionen, så vi skulle gott kunna fortsätta servera mat, säger han.

Men folk kommer inte att röra sig ute på samma sätt. Turisterna har uteblivit sedan den berömda karnevalen i Venedig fick stänga i förtid.

– Det brukar vanligtvis vara fullt med utländska turister, men de senaste veckorna har alla restaurangbesökare varit lokala invånare, säger han.

Nu är frågan hur länge de kommer att fortsätta att gå ut och äta.

Clara Quaresima
Clara Quaresima är konstnär och mindre orolig för sin egen del än för dem som jobbar inom vården exempelvis.
Clara Quaresima
Bild: Privat bild
COVID-19,virus

Systern, Clara Quaresima, är konstnär.

– Jag är inte så orolig för egen del, eftersom många av begränsningarna inte kommer att påverka mitt vardagsliv. Det kommer att rulla på som vanligt även om vi isoleras, säger hon.

– Däremot är jag besviken, eftersom alla konstutställningar som jag förberett mig inför under året har ställts in. Dessutom är jag orolig för alla som arbetar inom vården.

Hela den italienska livsstilen drabbas

Läget är allvarligt och rekommendationerna till det italienska folket är att hålla sig inomhus och endast gå ut i nödfall.

Det är inte bara ekonomin utan även den italienska livsstilen som drabbas av det här.

– Italienarna är sociala, de tycker om att vara omgivna av mycket människor, umgås tillsammans i grupp, äta frukost i baren och middag på restaurang, säger Stefano Lepri som är ekonomijournalist på La Stampa.

Hundratals passade på att åka söderut innan karantänen trädde i kraft

Innan regeringen officiellt presenterade de nya reglerna så publicerade flera medier ett utkast till bestämmelserna. Det resulterade i att hundratals människor begav sig till tågstationen i Milano för att ta sista tåget söderut innan ”gränserna” stängdes.

Det har också rapporterats om välbesökta skidorter de senaste veckorna.

Människor har fått oplanerad ledig tid och valt att åka på skidsemester. Men nu är det slutåkt, då också skidanläggningarna tvingas stänga.

– Folk har nog inte riktigt förstått allvaret i situationen tidigare, men nu måste vi alla vara mer försiktiga, säger Fabio Zenobi.

– Men vi avvaktar just nu besked kring detaljerna i bestämmelserna. De som arbetar i fabrikerna till exempel vet ännu inte om de ska infinna sig på jobbet i morgon.

En kvinna i skyddsmask satt i centrum av ett rätt folktomt Milano på söndagen.
En kvinna i skyddsmask satt i centrum av ett rätt folktomt Milano på söndagen.
En kvinna i skyddsmask satt i centrum av ett rätt folktomt Milano på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva
COVID-19

Ökar fallen av coronavirus, vilket de förväntas göra ännu en tid framöver, kommer även de personer som behöver intensivvård att bli fler. I riskgruppen för de som drabbas svårast är äldre personer och i Italien är uppskattningsvis 14 av 60 miljoner över 65 år.

Ekonomijournalisten Stefano Lepri understryker att Italien har en bra och fungerande offentlig sjukvård. Frågan är hur länge den klarar att hålla emot.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply