Stundvis hätsk stämning då riksdagen debatterade EU:s stödpaket: “Beslutet avslöjar om EU kan lita på Finland eller inte” | Inrikes


Riksdagen debatterade i dag EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder euro. Beslut om paketet fattas på onsdag då riksdagen röstar om saken. Ett godkännande kräver två tredjedelars majoritet.

Finlands beslut är av stor betydelse, eftersom EU inte kan börja dela ut pengar innan alla medlemsländer godkänt paketet. Ifall paketet inte godkänns i ett medlemsland, går också EU:s sjuåriga budget i stöpet.

Innan debatten förkastade också riksdagen ett medborgarinitiativ om att ordna en folkomröstning om stödpaketet. Rösterna föll 128–48.

Samlingspartiet: Finland behöver EU mer än EU behöver Finland

Oppositionspartiet Samlingspartiet har ögonen på sig i onsdagens omröstning. Partiet har haft svårt att bestämma sig för sin åsikt om paketet och meddelade först att medlemmarna röstar blankt. Senare ångrade man sig och låter nu partimedlemmarna rösta som de vill.

I debatten i dag var det riksdagsledamot Ilkka Kanerva som förde Samlingspartiets riksdagsgrupps talan.

– Om Finland röstar ned paketet, struntar vi i faktumet att Finland behöver EU mer än EU behöver Finland. Den Europeiska unionen tryggar vår säkerhet, vilket är viktigt för ett land som vårt, som inte hör till Nato, sa Kanerva.

Ilkka Kanerva står i en talarstol i riksdagen. Han har munskydd på sig.
Politikveteranen Ilkka Kanerva förde Samlingspartiets talan.
Ilkka Kanerva står i en talarstol i riksdagen. Han har munskydd på sig.
Bild: Lehtikuva
Ilkka Kanerva

SDP: Omröstningen också en pålitlighetsfråga

Stämningen i riksdagssalen var stundvis hätsk och framför allt i början tvingades talman Anu Vehviläinen påminna ledamöterna om att respektera varandras åsikter.

Under statsministerpartiet SDP:s ledamot Anneli Kiljunens anförande kunde missnöjda röster höras bland en del ledamöter i salen.

– Vill vi vara en del av EU? Kan man lita på oss finländare? Vi Socialdemokrater svarar ja, sa Kiljunen.

Enligt Kiljunen skulle ett nedröstat paket få oförutsägbara konsekvenser som knappast är positiva. Kiljunen hyllade också statsminister Sanna Marins insats i förhandlingarna med EU för snart ett år sedan.

Riksdagsledamot Anneli Kiljunen står i en talarstor. Hon har munskydd.
Då Anneli Kiljunen (SDP) talade måste talman Anu Vehviläinen lugna ned stämningen i riksdagssalen.
Riksdagsledamot Anneli Kiljunen står i en talarstor. Hon har munskydd.
Bild: Lehtikuva
Anneli Kiljunen

Sannfinländarna: Paketet knappast en engångsföreteelse

Sannfinländarnas Jussi Halla-Aho använde sin talan för att upprepa partiets syn på att återhämtningspaketet varken kommer vara en engångsföreteelse eller ett stödpaket.

Halla-aho anser inte heller att ett fällande resultat skulle innebära att Finland lämnar EU.

– Någon måste våga visa ett gott omdöme då det gemensamma skeppet närmar sig isberget. Stödpaketet är inte en engångsföreteelse, det har inte att göra med coronaviruset och det stöder ingenting, sa Halla-aho.

Förutom Sannfinländarna är också Kristdemokraterna emot stödpaketet.

Jussi Halla-Aho i riksdagssalen. Han bär munskydd.
Sannfinländaren Jussi Halla-Aho hade inget gott att säga om stödpaketet.
Jussi Halla-Aho i riksdagssalen. Han bär munskydd.
Bild: Lehtikuva
Jussi Halla-aho

Centern röstar sannolikt för paketet

Också inom regeringspartiet Centern har det hörts muttranden om återhämtningspaketet.

Enligt ledamot Antti Pirttilahti får Finland tillbaka mindre än man ger ifall paketet godkänns. Enligt honom är det här en av orsakerna till att återhämtningsfonden inte är felfri.

Centern anser ändå att det är till Finlands fördel att godkänna paketet eftersom arbetsplatserna i Finland är så starkt ihopkopplade med en välmående marknad i Europa.

Enligt Pirttilahti har Finland också nya jordbruksstöd att se framemot i de kommande EU budgetarna.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply