Svag tro på att folk kommer att börja använda munskydd – men vid Brusaby är man redo för de nya rekommendationerna | Åboland


Under de senaste sju dagarna har 70 nya coronafall uppdagats i Egentliga Finland varav de flesta i Åbo. Från och med i dag, torsdag, gäller rekommendationerna om munskydd i alla landskapets kommuner.

Till dessa hör också Kimitoön som har färre än fem bekräftade coronafall. De som Yle Åboland har frågat tror inte att hemskt många kommer att följa rekommendationerna i praktiken.

– Jag kommer då inte att börja använda munskydd. Man har ju koll på vilka typer som rör sig här. De som är smittade borde hålla sig hemma och använda ordentligt med skydd, säger Kaj-Erik Lindblom.

Greger Björkqvist tycker att det är bra med mer rekommendationer, men han tror det skulle få mer effekt om reglerna skulle vara strängare.

– Här på glesbygden är det nästan ingen som använder munskydd, men ju fler som börjar använda dem, desto fler följer säkert efter, säger han.

Greger Björkqvist i Dalsbruk.
Greger Björkqvist börjar använda munskydd om flera på orten också gör det.
Greger Björkqvist i Dalsbruk.
Bild: Amanda Vikman/Yle
person,greger björkqvist

Ralf Ginman tror också att det är bra med nya rekommendationer även om Kimitoön verkar ha förskonats från någon större smittspridning än så länge.

– Det är bra i förebyggande syfte. Viruset rör ju sig ändå och det kommer folk hit utifrån. Men jag är osäker på om folk verkligen kommer att använda skydden. Vi har munskydd hemma så nog är det bara så att man måste börja använda dem nu då rekommendationerna ändras, säger Ginman.

Han hanterar det rådande läget annorlunda nu än på våren.

– Eftersom vi tillhör riskgruppen fick vi besök av våra barn och barnbarn väldigt sällan under våren. Nu är vi inte riktigt lika försiktiga. Om det är bra eller dåligt vet jag sen inte, säger han.

Elever från riskområden hålls i egna grupper

Coronaviruset sprider sig främst genom droppsmitta då en sjuk person hostar, nyser talar, eller sjunger. En del av dem som smittats av coronaviruset har inga symtom alls och är därför inte medvetna om sin smitta.

Dessutom kan viruset smitta redan några dagar innan symtomen uppstår. Effekten av att använda ansiktsskydd grundar sig främst på att så många som möjligt använder dem på rätt sätt.

Vid Brusaby på Kimitoön kan man hålla studenter som kommer från områden med flera smittofall skilt från resten av gruppen.

Tomas Björkroth i blå jacka och glasögon utanför Axxell Brusaby.
– I Brusaby har vi alltid anpassat oss till många situationer och vid yrkesutbildningen är undervisningen mer flexibel och föränderlig, säger Tomas Björkroth.
Tomas Björkroth i blå jacka och glasögon utanför Axxell Brusaby.
Bild: Linus Hoffman / Yle
Axxell,Tomas Björkroth

– Vi har elever från hela Svenskfinland här, och kommer man från ett område med större smittspridning så försöker vi hålla de eleverna som en egen grupp inom gruppen. De eleverna kanske också i högre utsträckning bör använda ansiktsmask, åtminstone om man inte kan hålla säkerhetsavstånd mellan varandra, säger skolans enhetschef, Tomas Björkroth.

Yrkesinstitut kan vara mer flexibla

Redan från skolstarten har man vid Brusaby hållit lektioner utomhus i större utsträckning än förut, personalen håller möten på distans och man har striktare praxis kring sjukfrånvaro.

Axxells årliga personalenkät är aktuell som bäst och Blomqvist tycker att det ska bli intressant att se vad personalen berättar om sin hälsa och arbetsförmåga.

– För tillfället skulle jag säga att läget är bra. I Brusaby har vi alltid anpassat oss till många situationer och vid yrkesutbildningar över lag är undervisningen mer flexibel och föränderlig. Det kanske inte är lika jobbigt som på sådana ställen där verksamheten är mer inrutad och förutbestämd, säger han och fortsätter.

– Människor verkar vara ganska bra på att anpassa sig och den övning vi fick på våren både beträffande den förändrade situationen och nya sätt att arbeta gav en värdefull erfarenhet för den här hösten och det nuvarande läget.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply