Sverige inte lika svårt coronadrabbat nu, försiktigt positiva omikronrön från Sydafrika och några andra nyheter den här morgonen – Inrikes – svenska.yle.fi


God morgon! Här är onsdagsmorgonens nyheter.

Många sjuka i Sverige 2020, färre nu

I Sverige skärper man coronarestriktionerna, trots att landet inte åtminstone ännu upplevt en lika svår smittspridning som många andra länder i det här läget.

Det här antar en del forskare att hänger ihop med att så många svenskar redan haft covid-19.

Över 1,2 miljoner svenskar har bekräftats smittade av covid-19. Motsvarande siffra i Finland är 196 180 bekräftade fall.

– Vi har en hög vaccinationstäckning och vi har en andel i befolkningen som har haft covid-19, ger hon som orsak till de relativt goda siffrorna, säger Karin Tegmark Wisell på svenska Folkhälsomyndigheten.

Nu befarar man ändå att fallen kan börja öka igen också i Sverige och därför tar man i bruk flera åtgärder, bland annat rekommendation om hemarbete och munskydd i kollektivtrafiken vid trängsel.

En skylt utanför en byggnad. Skylten har texten: Drop in för vaccination mot covid-19.

Bildtext

Hög vaccintäckning och många som fått immunitet genom sjukdom antas ligga bakom det relativt goda coronaläget i Sverige just nu.

Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Lovande rön om omikron

De allra första forskningsresultaten kring den nya varianten av coronaviruset, omikron börjar nu sippra ut. I Sydafrika har det afrikanska hälsoforskningsinstitutet testat hur väl Pfizers och Biontechs vaccin skyddar mot omikron.

De preliminära resultaten tyder på att varianten i viss mån kan kringgå vaccinskyddet, men inte helt. Det verkar också som att en tredje vaccindos förbättrar skyddet.

Världshälsoorganisationen WHO säger att de första rönen tyder på att omikron inte orsakar en svårare sjukdomsbild, snarare tvärtom.

Koronarokote lasisäiliössä.

Bildtext

Omikronvarianten av coronaviruset verkar inte kringgå vaccinskyddet helt, visar preliminära forskningsresultat.

Bild: Rajesh Jantilal / AFP

Uppföljning på distans hjälper hjärtpatienter i Uleåborg

Det är inte alltid som personer med kroniska sjukdomar får den uppföljande hjälp de behöver. Men det finns positiva undantag.

Uleåborgs universitetssjukhus utvecklat en framgångsrik uppföljning av kranskärlssjukdom på distans.

Universitetssjukhuset har skapat en digital tjänst – på en webbplats som heter Hälsobyn – där man lätt kan få information om sin sjukdom och kommunicera med sjukvården om symtom.

Porträtt på Kari Kaikkonen och Johanna Keränen.

Bildtext

Biträdande överläkare Kari Kaikkonen och hjärtsjukskötare Johanna Keränen i Ulåeborgs universitetssjukhus har varit med om att ta fram en ny digital uppföljning för hjärtpatienter.

Bild: Yle/Janne Körkkö

Patienterna är nöjda. Uleåborgsbon Marja Linden har haft en hjärtinfarkt och genomgått en ballongvidgning

– Uppföljningen var extremt bra, och jag fick också tydlig information om min sjukdom. Det gav trygghet, och jag var inte längre rädd över att vara sjuk, säger Linden.

USA: Sanktioner och hjälp till Natoallierade om Ryssland går in i Ukraina

USA:s president Joe Biden och hans ryska kollega Vladimir Putin höll ett två timmar långt videomöte på tisdagskvällen med anledning av den eskalerande spänningen vid Ukrainas gränser.

USA och dess europeiska allierade kommer att svara med starka ekonomiska åtgärder om Ryssland invaderar Ukraina, var budskapet.

USA:s president Joe Biden sitter i videomöte med Rysslands president Vladimir Putin.

Bildtext

Joe Biden och Vladimir Putin höll ett videomöte på tisdagskvällen finsk tid.

Bild: Lehtikuva

USA är också redo att förse Ukraina med extra försvarsmateriel och stärka Natoländernas försvar i Östeuropa.

Det här kan betyda fler amerikanska soldater till USA:s Natoallierade i Östeuropa, sa Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan efter mötet.

Det är fortsatt kallt, mellan 10 och 30 minusgrader, kallast i norr.

Landets västra del får växlande molnighet och uppehåll, i öster och norr kan det snöa lätt.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply