Sverige: Skolor och universitet öppnas, smittspridning inom äldreomsorgen hett tema för politikerna, Italiens ambassadör ilsken på Tegnell | Utrikes


Politiken kommer in i coronavirusdebatten i Sverige, och såväl virustest som äldreomsorg är i fokus. Regeringen kritiseras för brister i hanteringen av skyddet mot coronasmitta inom äldreomsorgen.

Smittspridningen inom äldreomsorgen debatterades i dag på begäran av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Den borgerliga oppositionen vill att det bildas en kommission som omedelbart börjar utreda den svenska hanteringen av coronakrisen. Förslaget har brett stöd i riksdagen.

Alla riksdagspartier är överens om att skötseln av coronakrisen måste utredas. Regeringen har velat tillsätta en kommission först när krisen är över, men den inställningen stöter nu alltså på motstånd.

Äldreomsorgen ett stort problem

Enligt de senaste uppgifterna från Socialstyrelsen var över 90 procent av alla som dött i covid-19 över 70 år gamla. Drygt hälften av dem bodde på äldreboende, och drygt var fjärde hade hemtjänst.

Vänsterpartiets Karin Rågsjö har påtalat vinstintresset och brister i personalens arbetsvillkor, och hon har också påpekat att problemen i äldreomsorgen har funnits under en lång tid skriver Aftonbladet.

Fysioterapeut och äldre person tränar att gå
Äldrevården har inte alltid skötts på rätt sätt
Fysioterapeut och äldre person tränar att gå
Bild: Eleni Paspatis / Yle
äldreomsorg,äldreboende,äldrearbete,äldrecentraler,omvårdnad ,rehabilitering,långtidsvård,motionshandledning,fysioterapi,Sjukgymnast,hjälpmedel

– Borde vi förstått att äldreomsorgen som varit på svältkur så länge skulle bli en dödsfälla för så många äldre? Jag tycker nog det, säger hon.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har i flera års tid pekat ut bristen på kontinuitet, hygienrutiner och skyddsutrustning – och de risker det innebär för äldrevården.

Vänsterpartiet: “Regeringen står handfallen”

Flera oppositionspartier kritiserar också regeringens hantering av virustestningen och det faktum att det fortfarande är oklart huruvida det är staten eller regionerna som ska ha ansvar för att också privatpersoner erbjuds tester.

Vänsterpolitikern Jonas Sjöstedt (V) riktar hård kritik mot statsminister Stefan Löfven och hans ministrar och anser att regeringen har stått handfallen.

– Man måste som statsmakt kunna gå in och ta över när man ser att det inte fungerar, säger Sjöstedt enligt Aftonbladet.

Den avgående vänsterledaren framhåller också att coronakrisen har visat att Sverige nu bör upphöra med marknadsliberala inslag, privatiseringar och nedskärningar, och hellre satsa på att förbättra välfärden.

Italiens ambassadör kritiserar Tegnell

Också Italiens ambassadör har ingripit i coronadebatten i Sverige.

Ambassadören Mario Cospito kritiserar statsepidemiolog Anders Tegnell för att han i Sveriges Radio den 24 maj uttalade sig om läget för den svenska äldrevården under coronapandemin – och att han jämfört det svenska samhället med det italienska, rapporterar SVT.

Tegnell hade sagt att han trott att man i ett modernt och rikt samhälle som Sverige borde kunna skydda de äldre. “Det ska inte behöva vara som det såg ut i Kina eller kanske till och med i Italien, där man har mindre resurser för sådant”.

Tegnells uttalandet fick den italienske Sverigeambassadören att skriva ett skarpt inlägg på ambassadens hemsida där han bland annat skriver att den italienska sjukvården enligt WHO rankas som näst bäst i världen – medan den svenska befinner sig på plats 23.

Han skriver också att medellivslängden i Italien ligger på 83,4 år, medan den i Sverige är 82,2 år – och att i fråga om sjukhusplatser finns det i Italien 3,4 per 1 000 invånare mot siffran 2,2 i Sverige.

Cospito nämner också det faktum att Italien i jämförelse med andra länder inte hade tiden på sin sida då viruset slog till, och att alla personer utanför Italiens gränser borde lovorda och vara solidariska med Italien.

Anders Tegnell
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har fått en del kritik
Anders Tegnell
Bild: AFP / Lehtikuva
Anders Tegnell,Sverige,coronavirus

Också i början av coronakrisen fick den svenska statsepidemiolog Anders Tegnell kritik av den italienska ambassadören som då reagerade på en jämförelse mellan svensk och italiensk sjukvård. Cospito påpekade då att det inte handlar om att heja på olika lag i en fotbollsmatch utan om en global och gemensam utmaning för att garantera allas hälsa.

Enligt Expressen anser Cospito att Italien tvingades möta coronaviruset “med bristande om inte obefintlig solidaritet från andra länder” .

En sommardag på en brygga. Djurgården, Stockholm 26.5.2020
Solbadare i Stockholm
En sommardag på en brygga. Djurgården, Stockholm 26.5.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Sverige,sommar,brygga,Solbad,Djurgården,Stockholm

Gymnasier och universitet öppnar igen

Gymnasieelever, högskolestudenter och vuxenstuderande kommer att öppna sin verksamhet från och med den 15 juni, meddelade regeringen i dag.

Beskedet är en följd av att man konstaterat att det är låg smittspridning inom skolverksamheten och att förhållandevis få unga människor drabbats allvarligt av covid-19. Betydelsen av direkt undervisning betonas också.

Att beslutet träder i kraft den 15 juni innebär att det finns en möjlighet att ordna sommarskola och att det blir lättare för skolorna att förbereda sig för höstterminen.

Undervisningen vid gymnasieskolor samt undervisning för vuxna – komvux, universitet och högskolor – har bedrivits på distans sedan den 18 mars i Sverige.

Oklart med resor inom Sverige och resor mellan grannländerna

Danmark och Norge har kommit överens om att tillåta fritidsresor mellan länderna. Förhållningen till Sverige är oklar och ska utvärderas. Det är skillnader i smittspridning som är orsaken till att Sverige ännu i det här skedet står utanför uppgörelsen.

Det är också oklart för svenskarna hur det ska bli med deras inrikesresor i sommar. Information i frågan hade utlovats till i dag men så blev det inte.

Källor: DN, Aftonbladet, SVT, SvD, SRSource link

Be the first to comment

Leave a Reply