Sverigefinländare som äger stuga i Åbolands skärgård känner sig inte önskvärda: ”Man litar inte på att folk har sunt förnuft” | Åboland


Sommaren är här och för många innebär det att åka till sommarstugan i skärgården. Men för alla sommargäster är det inte lika självklart och enkelt att ta sig dit.

Till följd av de restriktioner som införts på grund av coronaviruset avråds till exempel människor från Sverige att åka till sommarstugan i Finland – om det inte går att motivera att besöket av någon anledning är nödvändigt.

Sverigefinländaren Carita Tingström har sin sommarstuga i Åbolands skärgård. Enligt Tingström har Sverige – och kanske Stockholm i synnerhet – missvisande utmålats i de finländska medierna som en överdrivet stor smitthärd och att resenärer som åker från Sverige till Finland skulle innebära en mycket stor risk för spridningen av coronaviruset. Hon upplever därför att hon inte är önskvärd i Finland, trots att hon har finskt medborgarskap och har sin sommarstuga här.

– Lite grann kan man läsa en underton av att man inte är riktigt önskvärd, säger Tingström.

Färjorna Prostvik 1 och Nagu 2 samt förbindelsefartyget Eivor vid Storströmmen mellan Korpo och Nagu.
Arkivbild. Enligt Carita Tingström som äger en sommarstuga i Åboland är det ofta långa köer till färjorna under sommaren.
Färjorna Prostvik 1 och Nagu 2 samt förbindelsefartyget Eivor vid Storströmmen mellan Korpo och Nagu.
Bild: Yle/Linus Hoffman
vägfärja,Pärnäs,Nagu,Storströmmen,förbindelsefartyg

Tingström berättar att hennes man nyligen läst i medier om att gränsbevakningen i Tornedalen skulle förfölja svenska bilar och registrera dem, och att det här fick honom att tvivla på att över huvud taget vilja komma till Finland. Exempelvis har svenska Aftonbladet skrivit om det här. Också den finska tidningen Turun Sanomat har uppmärksammat fenomenet med svenskar som vistats i den finländska skärgården.

Men när Tingström talade med släktingar på den finska sidan hade ingen hört talas om det.

– Det är ju nästan så att man börjar fundera på att om man sedan ska in till stan och handla så får man ha någon kvar i bilen så den inte blir vandaliserad – men jag tror inte det är så illa, säger Tingström.

Men det är inte bara de finländska medierna som är att skylla för det här, anser Tingström. Den största skulden lägger hon på de svenska medierna och kvällspressen, som till stor del endast är ute efter att sälja lösnummer.

Inhemska turismen större risk

Enligt Tingström utgör den inhemska turismen, som till exempel öppnandet av Skärgårdens ringvägar för med sig, en större risk för coronavirusets spridning än det att svenskar åker ut till sin sommarstuga i skärgården.

– Under sommaren är det ett evinnerligt köande, i alla fall på de färjor som inte går så frekvent. I värsta fall sitter man i fyra timmar för att vänta på att få plats på färjan och under den tiden ökar ju risken för att man eventuellt för smittan vidare. Stugägarna är ju tämligen stationära – de sitter på sin stuga och har lättare att isolera sig och sitta i karantän.

Tingström bor ute på landet i Storstockholm och har tidigare arbetat som lärare, men numera är hon pensionär. Hon tillhör själv riskgruppen och vet hur viktigt det är att vara försiktig. Enligt henne är det inte ett problem att sitta i karantän i två veckor eftersom man kan ta med sig mat från Sverige till stugan så det räcker. Alternativt kan man beställa matleveranser.

Från myndigheternas håll efterlyser hon mer tilltro till folket.

– Man litar inte på att folk har sunt förnuft, säger hon. Ingen vill ju bli sjuk, de flesta gör allt för att undvika det.

”Hon hade som svensk medborgare inte fått åka över”

Regissör Bobo Lundén har också finskt medborgarskap men bor i Sverige just nu. I sommar ska han tillsammans med sin fru Maria åka till sommarstugan i Pargas, något som paret längtat efter redan länge.

Eftersom Bobo Lundén har dubbelt medborgarskap är det heller inte ett så stort problem för honom att komma till Finland – men det samma gäller inte hans fru som är svensk. Meningen var att hon redan i april skulle åka till Finland för att arbeta på en teaterföreställning, men på grund av coronakrisen blev föreställningen inställd.

– Men även om den inte blivit inställd så hade hon som svensk medborgare inte fått rätt att åka över, säger Lundén.

Nu väntar Lundén på att han ska bli klar med sitt arbete i Sverige så att de tillsammans kan åka över med båt till Finland. Frun får nämligen följa med Lundén över gränsen. Han har förberett sig på att behöva visa en del dokument för gränsbevakningen.

– Jag måste ha med mig papper på att jag är finsk medborgare. Jag tänker också ta med mig papper på att jag äger fastighet i Finland, säger Lundén. Men också det att jag får leveranser nu, för vi håller på att bygga ett hus, så det är viktigt att jag kommer till Finland för att överse bygget.

Bobo Lundén
Arkivbild. Bobo Lundén längtar efter att få komma till sommarstugan i Pargas tillsammans med sin fru Maria.
Bobo Lundén
Bild: Yle/Nina Bergman
bobo lundén

Lundén är ändå förstående till att Finland och Sverige har olika bestämmelser när det gäller resande, och att de måste respekteras. Främst är det för frun Marias skull han känner sig lite besviken, eftersom stugan i Pargas trots allt är parets andra hem.

– Det är nog svårare för henne, att hon inte kan besöka sitt andra hem som hon har investerat över tjugo år i, säger Lundén. Man skulle ju önska att hon kunde få dispens för att hon har en så lång historia i landet, och att hon ibland jobbar i landet.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply