Sydafrikansk coronamutation påträffades också i Finland – står redan för upp till 90 procent av coronafallen i Sydafrika | Utrikes


Sydafrika är det land på den afrikanska kontinenten som rapporterat flest fall av coronaviruset. Efter att en ny smittsam mutation upptäckts i landet har åtminstone Israel, Saudiarabien, Schweiz, Storbritannien, Turkiet och Tyskland infört reseförbud till och från Sydafrika. Mutationen har också påträffats i Finland för första gången.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa väntas inom kort utannonsera nya strikta restriktioner för att bromsa upp spridningen av coronaviruset.

I Sydafrika har nu över en miljon personer konstaterats smittade av coronaviruset.

En delorsak till den ökade smittspridningen i december tros vara en ny mutation av coronaviruset som bekräftades i Sydafrika veckan före jul.

Särskilt oroade är hälsomyndigheterna i Sydafrika för att unga vuxna verkar få värre symptom av den nya mutationen av coronaviruset.

– Det finns en del spridda bevis för att den nya virusvarianten kan orsaka allvarligare symptom hos yngre människor och de som annars är friska. Det är oroväckande, men vi behöver väldigt mycket mer data för att kunna bekräfta saken, säger John Nkengasong, chef för den afrikanska smittskyddsmyndigheten (Africa CDC) i vetenskapstidskriften Science Mag.

Om uppgifterna om att den nya sydafrikanska varianten inte bara sprider sig snabbare utan också orsakar värre symptom för dem som smittats visar sig stämma är det här dåliga nyheter för befolkningen i Sydafrika.

Enligt den senaste statistiken är 64 procent av befolkningen i Sydafrika är under 34 år gammal.

Ny mutation står för 80-90 procent av de nya fallen

I Sydafrika har i medeltal 12 000 nya fall av coronasmitta registrerats varje dag. Den nya mutationen av viruset har hittats i mellan 80 och 90 procent av fallen.

– De flesta nya covidfallen är av den nya typen. Det här skapar en stor oro i landet och det kanske kommer nya restriktioner. President Cyril Ramaphosa har kallat till krismöten och han väntas hålla ett tal till nationen under veckan, säger Richard Myrenberg, Sveriges Radios korrespondent i Pretoria i Sydafrika.

Tre nya mutationer av coronaviruset

Åtminstone tre nya mutationer av coronaviruset har upptäckts under de senaste veckorna. Det är inte alls ovanligt att virus muterar och hittills finns inga vetenskapliga belägg för att de nya mutationerna är dödligare än tidigare varianter av coronaviruset.

I nuläget finns det heller ännu inga belägg för att de godkända coronavaccinen inte skulle bita också på de nya virusmutationerna.

De nya mutationerna upptäcktes först i ett land men har senare spridits till flera länder i Europa och övriga världen. Den 28 december hittades det första exemplet av den brittiska virusmutationen i Finland. Senare rapporterade myndigheterna också att den sydafrikanska mutationen har påträffats hos en person i Finland.

Sinsemellan är de här tre mutationerna lite olika varandra. Den som upptäcktes i Storbritannien kallas VUI-202012/01, medan den mutation som först upptäcktes i Sydafrika kallas 501.V2.

Enligt sydafrikanska hälsomyndigheter finns det i nuläget ändå ingenting som tyder på att den sydafrikanska varianten vore farligare än den som först upptäcktes i Storbritannien.

Den mutation av coronaviruset som sprids i Nigeria kallas P681H. När det afrikanska smittskyddscentret på julafton bekräftade att de identifierat en ny mutation i Nigeria kom också preliminära uppgifter om att mutationen inte verkar vara lika smittsam som de brittiska och sydafrikanska varianterna.

Det finns inte tillräckligt med bevis för att den nya mutationen ligger bakom en tydlig ökning av smittfallen i Nigeria under de senaste tre veckorna.

Vaccinationerna kan börja först på våren eller sommaren

I motsats till bland annat USA, Storbritannien och flera europeiska länder kommer vaccineringen mot covid-19 inte att inledas på länge på den afrikanska kontinenten.

Det är den ekonomiska ojämlikheten i världen och enorma logistiska utmaningar som ligger bakom att alla i världen inte kan vaccineras samtidigt.

Enligt de flesta bedömningar kommer vaccineringarna i de afrikanska länderna att inledas under våren eller tidigt på sommaren 2021.

Senegal meddelade i mitten av december att landet kommer att få sina första doser covid-19-vaccin i mars 2021.

Källor: National Geographic, Nigeria CDC, South Africa Corona Virus, Aljazeera, BBC, The Guardian, Sveriges RadioSource link

Be the first to comment

Leave a Reply