“Syftet är att skapa kaos” – QAnons konspiratörer samlades till veckoslutsfestival på Kimitoön | Åboland


I början av juli samlades cirka 50 personer till världens första QAnon veckoslutsfestival på Kimitoön i Åbolands skärgård. Rörelsen, som har sitt ursprung i USA, sprider konspirationsteorier och har kopplingar till den alternativa högern och president Donald Trump.

I Finland har QAnons facebooksida knappt 2 000 medlemmar.

De är motståndare till regeringen och tror att Donald Trump jobbar för att störta en rik och politisk elit som styr världen och som sprider coronaviruset i ett försök att skapa kaos och behålla makten.

  • QAnon är en rörelse med rötter i den s.k. alternativa högern i USA. Rörelsen stöder USA:s president Donald Trump och sprider konspirationsteorier. Huvudteorin går ut på att presidenten motarbetas av och bekämpar en “deep state”, på svenska ungefär “en stat i staten”.
  • Konspirationsteorin fick sin början 2017 med ett inlägg på ett internetforum av användaren “Clearance Q Patriot”, senare känd som Q. Användaren påstod sig vara säkerhetsprövad för klass Q vid USA:s energimyndighet som hanterar säkerhetsklassificerade dokument och kärnvapen.
  • Ingen vet vem som står bakom “Q” eller var hen finns.
  • Man vet inte hur många QAnon-anhängare det finns, eftersom rörelsen är nätbaserad och saknar ledare.

– Det är väldigt svårt att definiera vad QAnon egentligen går ut på. Det är ett slags smörgåsbord av olika konspirationsteorier med antivaccinkampanjer, covid-19 och pedofilikarteller, säger forskardoktor Kasper Braskén från Åbo Akademi.

Kasper Braskén
Kasper Braskén forskar i antifascistiska motståndsrörelser och säger att det är helt klart att QAnon ger ett spelutrymme för den så kallade alt- right rörelsen.
Kasper Braskén
Bild: Kasper Braskén
person,kasper braskén

Tanken bakom det hela är att världen inte är vad den ser ut att vara och att de som går med i rörelsen har kommit till ett uppvaknande.

Braskén tycker att det är mycket intressant att rörelsen fått fotfäste i Finland och att man ordnat en fysisk träff.

– Ur forskarperspektiv var det en intressant utveckling som vi såg här i Finland då man faktiskt ordnade ett större möte ute i det verkliga livet. Det här är ett nätverk som främst finns på internet.

Hotellägare sympatiserar med QAnon

I en videostream som en av mötesdeltagarna lagt ut på nätet ser man ett sällskap mingla inne i hotellet Merikruunu i Dragsfjärd på Kimitoön.

En man spelar piano, någon annan förser sig med mat. Alla är deltagare i världens första veckoslutsfestival för QAnon.

Hotellets ägare, Kim Artzén, stod inte som arrangör för evenemanget men var på plats och träffade deltagarna.

– Jag är nöjd över att rörelsen kommit igång även i Finland, säger han. Samtidigt som han betonar att han själv inte är med i rörelsen även om han sympatiserar med deras världssyn.

Panget
Arkivbild på hotell Merikruunu i Dragsfjärd då det ännu hette Panget.
Panget
Bild: Yle/Monica Forssell
panget

– Världen är omvänt svängd och det hör till var och en att ta reda på vad som egentligen händer. Den rika och politiska eliten, Bloomberg, Bill Gates och så vidare, är egentligen de som styr och ställer. När systemet nu håller på att kollapsa, bland annat tack vare Donald Trump, sprider eliten kaos via coronaviruset för att kunna behålla makten. Men Yle, liksom alla andra medier, vägrar skriva om det här, medvetet eller omedvetet, säger han.

Kopplingar till extremhögern

I USA är QAnons koppling till högerextremism tydlig, och även om kopplingen inte är lika stark i Finland så deltog vissa ur den finländska falangen i nynazisternas fackeltåg på självständighetsdagen förra året.

Enligt Kasper Braskén är QAnon rörelsen ett verktyg för den så kallade alt-right rörelsen.

– Det här är helt klart en spelplan för den. Rörelsen omfattar dessutom ett religiöst språkbruk och även i Finland talar man om guds roll och ett slags politiskt-religiöst uppvaknande till en alternativ sanning. Genom att rörelsen är så vag kan den hitta och fånga in personer som annars inte hade varit intresserade, säger han.

Bedragare på nätet.
Ingen vet om det är en eller flera personer som står bakom användarnamnet Q.
Bedragare på nätet.
Bild: Andrey Popov
datorer

Själv har Donald Trump inte tagit avstånd från rörelsen och både han och sonen Eric Trump har publicerat innehåll med eller av QAnon rörelsen på Twitter. Innehåll som sedermera tagits bort.

– Det räcker att någon som är legitim i mångas ögon bekräftar rörelsens budskap för att dra in sådana som annars kanske inte hade varit intresserade, säger Braskén.

Han tror att rörelsens syfte är att skapa osäkerhet och kaos, inte bara i USA utan även globalt. Att ifrågasätta människors världsbild och uppfattning om sanningen är ett sätt att göra det på.

Qanon-protest i USA. På bilden syns militär samt en person som håller upp en flagga med rörelsens logo samt flera andra som protesterar.
QAnon demonstration i USA:
Qanon-protest i USA. På bilden syns militär samt en person som håller upp en flagga med rörelsens logo samt flera andra som protesterar.
Bild: AFP / Lehtikuva
QAnon,QAnon,rörelse,USA,Donald Trump,protester,qanon-rörelsen

Genom att man inom rörelsen inte genomgående talar om politiska frågor, utan till exempel även drar in coronaviruset, kan personer som annars inte hade haft intresse av rörelsen svepas med.

Då finns det enligt Braskén också en risk att vissa personer stegvis blir mer extrema.

– Mitt första intryck var att vem kan följa det här? Men när man gräver i det lite mer, ser man att det handlar om vanliga, intelligenta människor. Konspirationsteorier fungerar ju bäst om de baserar sig på en gnutta sanning som bakas in i nonsens. Allt som sker kan tolkas som tecken på saker som pågår bakom kulisserna, vilket ger utrymme för konspirationsteorierna att frodas.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply