Tegnell: Svårt att tolka siffrorna


Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Lyssna: Tegnell: Svårt att tolka siffrorna

Det senaste dygnet har 40 personer rapporterats avlidna i sviterna av covid-19, och antalet döda totalt i Sverige har nu stigit till 2 192. Smittspridningen verkar ha etablerats på en högre nivå igen, men samtidigt är det svårt att tolka siffrorna nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

18 177 personer är nu bekräftat smittade av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten. Det innebär drygt 600 nya konstaterade fall sedan i går.

– Det totala antalet fall ligger ju på den här nya lite högre nivån. När man delar upp det mellan Stockholm och resten av landet så verkar det mest vara i resten av landet som vi ser en ökning. Till detta måste man också lägga att det tas mer prover nu, framför allt mer prover på personal, och det kan möjligen göra att det ändå kan vara en viss minskning som vi inte riktigt ser förrän vi har kunnat dela upp de här olika typerna av fall ordentligt, säger Anders Tegnell.

Mer provtagning skulle kunna förklara den senaste tidens ökning av antalet bekräftat smittade av coronaviruset.

En stor del finns i Stockholm, men huvudstadsregionen blir samtidigt en allt mindre av det totala antalet fall, enligt Anders Tegnell.

– Bilden just nu är lite svårtolkad för att veta vart vi är på väg.

Det vackra vårvädret har angetts som en förklaring till att smittspridningen kan ha tagit ny fart, men helgens kallare väder behöver inte vara positivt ur smittspridningssynpunkt.

– Innebär det här lite svalare vädret att man samlas inomhus och sitter tätt tillsammans där i stället så blir det ju inte bättre.

Enligt ett uttalande från Världshälsoorganisationen, WHO, finns det i nuläget inga bevis för att människor som har haft covid-19 blir immuna och skyddade från att smittas en andra gång.

– Att man däremot får en immunitet i en befolkning är en helt annan sak, då kan man ha blandat – en del blir immuna och andra inte – och ändå på totalen få en bra immunitet i befolkningen. Det säger ju inte WHO någonting om och där tror jag fortfarande att allting talar för att det kommer påverka smittspridningen, säger Anders Tegnell.

Det senaste dygnet har alltså 40 nya dödsfall registrerats i Sverige, dygnet före var det 131.

– Det vet vi att efter helgerna blir det ett helt nytt förändrat läge.

De här 40 nya registrerat avlidna, vad säger det dig?

– Ja, att det är helg, om jag ska vara sådan, säger Anders Tegnell.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply