THL:s Salminen till HS: Regeringen borde inte blanda sig i de äldres liv – friska 70-åringar ska få göra som de vill | Inrikes


THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen säger i en intervju till tidningen Helsingin Sanomat (bakom betalmur) att regeringen bestämmer om åtgärder relaterade till coronaviruset enligt “sin egen linje”. Han ifrågasätter bland annat regeringens beslut att uppmana friska äldre personer att stanna hemma.

Enligt regeringens nuvarande rekommendation bör alla personer över 70 år stanna hemma i karantänliknande förhållanden. Mika Salminen ifrågasätter personligen den här rekommendationen. Han tycker inte att äldre i gott skick behöver vara hemma.

– Det är ett slags förmyndarskap som jag inte tycker hör till saken. Om de själva tar risken att röra sig utomhus och träffa familjen så gör de det. Enligt min åsikt är det inte myndigheternas beslut att ingripa, säger han till Helsingin Sanomat.

Regeringen utfärdade rekommendationen som gäller 70-plussarna i mitten på mars. Rekommendationen är att äldre undviker närkontakt med andra så gott det går samt att andra undviker att besöka äldre.

Salminen berättar för HS att många äldre tagit kontakt med honom och säger att de inte begriper sig på det här. Enligt Salminen är restriktioner på äldreboenden förståeliga och nödvändiga. Rekommendationer för äldre som bor ensamma och är i bra skick är däremot tvivelaktiga, anser han.

– De är helt friska och i gott skick, men de har inte mycket kvar av livet. De vill inte sitta hemma och låta bli att träffa sina barn och barnbarn.

Forskare har lättare att uttala sig

Salminen säger att regeringen fattar beslut om restriktioner och åtgärder för att begränsa smittspridningen “enligt sin egen linje” efter att THL gett sina rekommendationer. Han säger samtidigt att han förstår att regeringen måste se på hela landet som helhet.

Han säger också att forskare har lättare att uttala sig om hur man borde göra. THL måste i sin tur se till helheten och lägga upp åtgärder som ska kunna tillämpas rent praktiskt.

– När man utfärdar nationella rekommendationer eller riktlinjer handlar det inte bara om fakta och att man utgår från det. Man måste titta på om något är genomförbart och hur. Och vem ska göra det? Vi tar en djupare titt på saken och överväger konsekvenserna.

– Jag förstår att forskare är entusiastiska och hittar sina egna lösningar, men de har inget ansvar för hur de implementeras. Det är lätt för dem att kasta kommentarer.

Han säger också att man måste fatta beslut och att ingen vet vad som fungerar bäst när det gäller hantering av en pandemi.

– Om några år kanske vi ser vad som fungerar.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply