Tillverkningen av nytt coronavaccin är redan i full gång: “Kan producera 50 miljoner doser fram till årets slut” | Utrikes


Det är med försiktig optimism man nu tar emot nyheten att läkemedelstillverkaren Pfizer och tyska Biontech möjligen är ett fungerande coronavaccin på spåren. Igår meddelade de båda bolagen att resultat från de sista och avgörande studierna preliminärt visar att nio av tio vaccinerade testpersoner utvecklade immunitet mot coronaviruset.

– Tillsammans med Pfizer producerar vi redan vaccinet, men vi väntar förstås fortfarande på myndigheternas godkännande. Vi räknar i alla fall med att kunna producera omkring 50 miljoner doser fram till årets slut, säger Ugur Sahin, chef för tyska Biontech till rundradiobolaget ARD.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har redan en tid granskat Pfizers och Biontechs vaccin i ett så kallat rolling review-förfarande.

Det här betyder att man går igenom all forskningsdata som i nuläget finns att tillgå, även om den här informationen i det här skedet inte räcker till för att tillverkarna ska kunna lämna in en ansökan om att få vaccinet godkänt.

I USA vill man ändå lämna in just en sådan här ansökan ännu före slutet av november.

”Uppmuntrande resultat”

– Det här verkar vara goda nyheter. Det har ju hittills varit oklart om det överhuvudtaget går att utveckla ett coronavaccin, men de här resultaten är uppmuntrande, säger Tysklands hälsominister Jens Spahn.

– Som tysk hälsominister är jag förstås glad över att ett tyskt företag och tyska forskare kommer med de här resultaten, fortsätter Spahn.

Tysklands hälsominister Jens Spahn intervjuas utomhus med mikrofoner framför sig..
Hälsominister Jens Spahn är nöjd över att tyska företag står bakom det nya coronaviruset.
Tysklands hälsominister Jens Spahn intervjuas utomhus med mikrofoner framför sig..
Bild: Filip Singer / EPA
Tysklands kristdemokratiska union (CDU),Tyskland,Jens Spahn

Och inför en som det verkar dyster coronavinter, så är gårdagens nyhet om ett möjligen fungerande coronavaccin utan hittills konstaterade biverkningar för testpersonerna, åtminstone något av en ljusglimt.

Det märktes bland annat av på börsen i Frankfurt där aktiekurserna, för av coronan hårt drabbade bolag som till exempel flygbolaget Lufthansa, sköt i höjden.

Samtidigt som Pfizer och Biontech igår presenterade sina preliminära resultat, presenterade också tyska experter sin plan för hur en vaccinering av befolkningen kunde gå till.

I en första fas skulle endast tre grupper vaccineras. Personer som hör till riskgrupper, personal inom sjukvården och personer med samhällsrelevanta uppgifter, som till exempel poliser och lärare.

Vissa grupper måste prioriteras, då det till en början kommer att råda brist på vaccin, slår experterna fast.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply