Toppformen belönades med andra raka Sverigekampen – nu vågar Sofie Lövdal drömma stort: ”EM borde inte vara helt omöjligt”” | Sport


Vasalöparen Sofie Lövdal var 16 sekunder snabbare i år än i fjol. Och frågar man henne själv kommer hon att vara minst lika mycket snabbare nästa år. Jag vill nå ett internationellt mästerskap, slår hon fast i Yle Sportens intervju.

Då Sofie Lövdal kom till intervjuzonen efter Kalevaspelen i Åbo var hon sprudlande glad. Trots en sämre uppladdningsvecka kunde hon i hettan ta ett andra raka FM-brons på 3 000 meter hinder.

I ett kyligt Tammerfors var hon inte lika munter. Resultatet – en sjätteplats med tiden 10.53,34 – var inte alls vad hon hoppats på.

– Jag visste ju att svenskarna skulle vara hårda och själv hade jag som mål att göra säsongsbästa, men det var mycket som inte fungerade, säger hon till Yle Sporten och börjar räkna upp saker som gick snett:

– Jag kom dåligt till alla hinder, tempot var så långsamt i början så mjölksyran slog till genast då svenskarna ryckte.

Nej, det var inte Vasalöparens dag på lördagen. Men trösten är att resten av säsongen gått väldigt, väldigt bra.

“Jätteviktigt”

Då hon löpte i mål som trea i Åbo för två veckor sedan gjorde hon det på tiden 10.31,77. Det är 16 sekunder snabbare än hennes bästa tid från i fjol – och bara elva sekunder från hennes redan sju år gamla personbästa.

– Det är självfallet jätteviktigt. Det är förutsättningen för att man ska utvecklas. Och nu kan man uppskatta det på ett annat sätt än då man var junior. Fast det gick dåligt i dag så är det ingen katastrof. Man kan se långsiktigt på det, säger Lövdal.

– Jag har bättrat på rejält från förra året och det var mitt mål. På sidodistanserna, exempelvis 1 500 meter, har jag inte fått till ett bra lopp, vilket är synd. Men kanske man ännu hinner i höst, fortsätter hon.

Att säsongen redan hunnit bli ganska gammal kan också ha inverkat på formen i Tammerfors, tror Lövdal.

– Tydligen är det lite oförutsägbart, säger hon och skrattar försiktigt.

Sofie Lövdahl
Sofie Lövdal i farten under Kalevaspelen.
Sofie Lövdahl
Bild: Arash Matin / Yle
porträtt,sofie lövdahl

I motsats till många andra hade Lövdal ändå förberett sig på Sverigekampen, trots att det länge såg ut som att landskampen inte skulle kunna arrangeras på grund av coronaviruset. Att mentalt ställa om på kort varsel var inte lika lätt.

– Men samtidigt är tio dagar helt tillräckligt länge. Känslan i kroppen har varit bra hela veckan, säger Lövdal.

Hem till Holland

Härnäst väntar en resa hem till Holland. Där håller den Vasabördiga löparen till nuförtiden.

Ett år på utbyte i Groningen var nämligen så lyckat att Lövdal bestämde sig för att flytta dit och studera datavetenskap på heltid. Det är också där hon kommer att hålla till nästa läsår – trots coronaviruset.

– Jag åker tillbaka i princip nu genast efter tävlingen, så jag missar stafett-FM och terräng-FM då Holland hamnat på röda listan igen. Så jag kan inte resa tillbaka utan att sitta i karantän i två veckor, berättar Lövdal.

I Holland tränar Lövdal med ungefär 30 andra löpare. Det är ett mångsidigt gäng. En handfull håller i första hand på med sprintdistanser, medan resten är medel- och långdistanslöpare.

Där finns också tränaren som gör upp Lövdals träningsprogram.

– Det är nog en jättebra trupp att träna med. Det är en mångsidig grupp löpare. Både killar och tjejer som springer många olika distanser. Det finns alltid någon att löpa intervaller med. Det är något som är väldigt svårt att få ihop här i Finland, då alla är utspridda på ett stort område och har olika tränare.

Sofie Lövdahl.
Sofie Lövdal i farten under Kalevaspelen.
Sofie Lövdahl.
Bild: Arash Matin / Yle
hinderlöpning,sofie lövdahl

– Träningsmässigt fokuseras på kvalitet framom kvantitet. Jag har aldrig reagerat bra på att bara löpa mycket, som vissa gör, utan måste satsa på att återhämta mig efter ett hårt träningspass, säger Lövdal.

Löparna i gruppen håller enligt Lövdal “hög nationell nivå” – och kanske tack vare den tuffa sparringen vågar hon sikta högt.

– Jag vill nå ett internationellt mästerskap, säg nu EM i första hand. Gränsen brukar ligga på 9.55. Det borde inte vara helt omöjligt med en tvåårsplan.

Inte redan nästa år?

– Det är kanske en lite för stor bit så här genast. Men under 10.15 kan vara realistiskt. Det skulle innebära att kapa 17 sekunder och jag tog 16 sekunder i år så…Source link

Be the first to comment

Leave a Reply