”Tror fler kommer vilja vaccinera sig i år” – Nyheter (Ekot)


Som en följd av coronapandemin har efterfrågan på influensavaccin ökat i hela världen och i Sverige befarar Folkhälsomyndigheten att vaccinet mot säsongsinfluensa inte kommer att räcka till alla som vill vaccinera sig i höst.

Därför prövas nu ett nytt sätt, en nationell extraupphandling, för att fylla regionernas behov, enligt Mia Brytting vid Folkhälsomyndigheten.

– Ja, det är ovanligt. Oftast brukar man kunna öka sina beställningar lite till, men nu är det så att i princip hela Europa säger att vi behöver mer vaccin och då blir det svårt att beställa mindre mängd vaccin som det blir om man bara gör regionala upphandlingar, säger hon. Därför har man slagit ihop hela Sveriges behov för att göra en större upphandling, säger Mia Brytting.

Under vanliga år beställer regionerna själva vaccin av vaccinbolagen. Det sker redan i februari för att man ska hinna tillverka och distribuera alla doser innan influensan slår till. Men när coronaviruset kom och drabbade samma riskgrupper som säsongsinfluensa bedömde regionerna att vaccinationsviljan skulle öka.

– Vi tror att fler kommer att vilja vaccinera sig i år eftersom det är både covid-19 som cirkulerar, och eventuellt influensa. Då vill man åtminstone försöka skydda sig mot en av de infektionerna, framhåller Mia Brytting.

Folkhälsomyndigheten har kartlagt Sveriges behov av influensavaccin och det visar sig att alla regioner har beställt mer vaccin än föregående säsong. Frågan är om det kommer att räcka till alla.

– Det viktigaste är att alla som tillhör en riskgrupp får det. Eller de som jobbar i vård och omsorg som vårdar personer som riskerar svår coronasjukdom, säger Mia Brytting.

– Så de får vaccinera sig under november månad, fortsätter hon, medan övriga får vaccinera sig under december, för att vi ska prioritera att skydda dem som riskerar svår sjukdom, fortsätter hon.

Jonas Vikman vid Läkemedelsindustriföreningen säger att vaccinationer mot säsongsinfluensa kan få stor betydelse för svensk sjukvård, som redan är mycket ansträngd.

– Vi ser nu att Sverige gör som många andra länder och förbereder sig för en förstärkt influensavaccination. Vi tror att det är klokt för att det minskar risken för att människor drabbas av två infektioner samtidigt och att sjukvården både måste ta hand om människor som är svårt drabbade av influensa samtidigt som man vårdar människor som är drabbade av corona, avslutar han.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply