Trump kritiserar sin populära smittskyddschef Anthony Fauci – “Det är inte acceptabelt” | Utrikes


President Donald Trump kritiserar den ansedda smittskyddschefen Anthony Fauci i hårda ordalag. Trump är särskilt kritisk mot Faucis uttalande om att man bör ta det försiktigt då samhället och skolor öppnas.

Enligt Trump bör skolorna öppnas inom den närmaste framtiden medan Fauci i går konstaterade att det är oklart om skolorna kan öppnas ens i höst.

Trump vill också att ekonomin öppnas så snabbt som möjligt trots att det amerikanska smittskyddsinstitutets chef vill skynda långsamt beroende på coronaläget, som håller på att förvärras på mångas håll i landet.

– Vårt land bör återgå till det normala och det är inte möjligt om skolorna är stängda, sade Trump efter ett möte delstatsguvernörer i Vita huset.

Väntat mothugg

Trumps kritik var väntad eftersom Fauci uppenbart är mer försiktig än Trump och för att den långvarige smittskyddschefen åtnjuter betydligt större förtroende och respekt bland allmänheten än Trump.

I går varnade Fauci för att öppna skolor alltför tidigt, eftersom man inte vet tillräckligt om coronavirusets inverkan på barn.

– Vi vet inte allt om detta virus om vi bör vara försiktiga, särskilt då det gäller barn, konstaterade Fauci inför senatens hälsovårdsutskott i går.

Trump kom i gårkväll med sitt mothugg då han direkt angrep Faucis ståndpunkt.

– Det är inte acceptabelt, särskilt vad gäller skolor, sade Trump som hävdade att viruset inte påverkar unga människor så allvarligt.

Smittskyddschefen Anthony Fauci förhördes av senaten via video.
USA:s president Donald Trump kritiserade den ansedda smittskyddschefen Anthony Fauci då han träffade delstatsguvernörer i Vita huset. Trump var den enda som inte bar ett ansiktsskydd.
Smittskyddschefen Anthony Fauci förhördes av senaten via video.
Bild: /All Over Press
Anthony Fauci,USA

Amerikanska medier uppger att Trump var förvånad över Faucis uttalande i senatens direktsända förhör.

Fauci medgav bland annat att det officiella antalet döda högst sannolikt är alltför lågt medan Trump och hans närmaste medarbetare har påstått att dödstalet är alltför högt och borde skrivas ner.

– Myndigheterna säger att dödsorsaken är corona i stället för att rapportera att insjuknade har dött av en hjärtattack, har Trump bland annat sagt, även om han också har konstaterat att den officiella statistiken stämmer.

Trumps anhängare går till attack

Medier som tv-kanalen Fox News som hängivet stöder Trump, har trappat upp kritiken mot Fauci på sistone och det har redan i veckor gått rykten om att Trump helst skulle sparka den självständiga smittskyddschefen.

Trump är redan den sjätte presidenten som Fauci har arbetat för och han dyker upp i tv alltid då landet hotas av epidemier.

Trumps popularitet har redan dalat till följd av epidemin och om Fauci sparkas skulle stödet för presidenten kanske urholkas ytterligare, befarar hans medarbetare.

Vita huset har också försökt lägga skulden för USA:s dystra coronaläge på Kina. Amerikanska myndigheter varnar nu för risken att kinesiska hackare stjäl forskningsresultat om viruset, särskilt vad gäller vaccin.

– Kinas försök att rikta sig in på dessa sektorer utgör ett betydande hot mot nationens coronarespons, konstaterade FBI och cybersäkerhetsbyrån Cisa i ett gemensamt uttalande.

Varken FBI eller Cisa lade fram några bevis på att kinesiska hackare skulle ha stulit forskningsresultat och Peking avvisade genast kritiken.

USA har gått sin egen väg vad gäller coronavaccin och landet deltar inte i ett globalt forskningsprogram som man nyligen kom överens om.

USA registrerade för andra dagen i rad över 1 800 avlidna till följd av coronaviruset.

Nästan 85 000 insjuknade har avlidit medan man har bekräftat nästan 1,4 miljoner smittade i USA.

Källor: Reuters, APSource link

Be the first to comment

Leave a Reply