Trump nominerad under republikansk yra


Liksom Demokraterna har Republikanerna tvingats ändra planerna för sitt fyra dagar långa partimöte på grund av viruspandemin. Vad som ursprungligen skulle ha varit en glittrande och flaggprydd tillställning i Charlotte, och som Trump under en tid delvis planerade att flytta till Jacksonville i Florida, är nu i stort en digital sammankomst.

Ett antal delegater samlades dock i Charlotte, där måndagens votering hölls – den där partiföreträdarna formellt enades om att utse Donald Trump till presidentkandidat. Presidenten själv, som kampanjar i delstaten, såg också till att uppfylla de rykten som cirkulerat om hans närvaro och dök personligen upp under konventets första dag.

Utanför Vita huset?

Presidenten väntas framträda i någon form under konventets alla fyra dagar och bryter därmed traditionen att vänta till den sista dagen och det anförande då han accepterar nomineringen.

Redan inledningsvis gick Trump ut hårt mot ärkefienden Demokraterna och angrep för partiet för att ”stjäla valet”. Hans argument är att Demokraterna vill se en ökad andel poströstning för att undvika smittspridning av coronaviruset.

Men Trump ser det annorlunda:

– Det enda sätt de (Demokraterna) kan ta valet ifrån oss är genom ett riggat val, sade Trump

Vita huset nästa

Crescendo väntas vid torsdagens presidentanförande. Exakt varifrån det ska hållas har varit oklart, men förra veckan bekräftade Trump att det blir från presidentbostaden.

– Jag kommer förmodligen att hålla mitt tal från Vita huset för det är en fantastisk plats. Det är ett ställe som får mig att mår bra, det får landet att må bra, sade presidenten i en intervju med tidningen New York Post och lade till att det blir kostnadseffektivt och enkelt för polis och livvakter.

Trump sade att talet troligen kommer att framföras utomhus på någon av de stora gräsmattor som omger byggnaden, och att det möjliggör en publik i form av en ”ganska stor grupp” människor.

Starka klander

Beskedet har utlöst skarp kritik från opposition och etikexperter som anser att det är fel att federal egendom som Vita huset utnyttjas för partipolitiska syften.

– Oavsett om det är lagligt fel eller etiskt uteslutet – den (idén) borde inte ens ha lagts fram, sade den demokratiska talmannen Nancy Pelosi nyligen till tv-kanalen MSNBC.

Ett sådant tal har aldrig tidigare hållits från Vita huset och agerandet hamnar troligen i en legal gråzon. Lagen The Hatch Act förbjuder statsanställda från att delta i partipolitiska aktiviteter när de är i tjänst eller befinner sig på federal egendom, men presidenten och vicepresidenten är undantagna från den. Anställda i Vita huset, som sannolikt behöver hjälpa till med ett sådant arrangemang, kan dock komma att bryta mot The Hatch Act.

Vicepresident Mike Pence, som håller sitt tal på onsdag, planerar en liknande kuliss. Han pratar från nationalmonumentet Fort McHenry i delstaten Maryland, där slaget om Baltimore stod 1812.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply