Trump uppmanar till lugn och fördömer våld men nämner inte riksrättsbeslutet i uttalande från Vita huset | Utrikes


President Donald Trump gav ut ett videouttalande efter beslutet om att han ställs inför riksrätt, där han fördömde våldet förra veckan och uppmanade till lugn inför Joe Bidens presidentinstallation nästa vecka. Trump nämnde inte valet eller riksrättsprocessen och han erkände inte Bidens rättmätiga valseger denna gång heller.

– Jag fördömer otvetydigt våldet som vi såg förra veckan, konstaterade president Donald Trump i videouttalandet som lades ut på Vita husets officiella Twitterkonto. Trumps eget Twitterkonto har stängts av för alltid av säkerhetsskäl.

Hoppa över Twitterpostning

Trump varnade också sina anhängare att hålla sig lugna under kommande demonstrationer inför maktskiftet den 20 januari.

– Våld och vandalism har ingen plats i vårt land eller i vår rörelse. Mobbens våld bryter mot allt som vi tror på och allt som vår rörelse står för, sade Trump i det fem minuter långa uttalandet.

Det gavs ut kort efter att representanthuset hade röstat för att ställa presidenten andra gången inför riksrätt med rösterna 232 för och 197 mot. Alla demokrater och 10 republikaner röstade för riksrätt.

Anmärkningsvärt var att Trump inte denna gång heller erkände Joe Bidens rättmätiga valseger. Han nämnde inte presidentvalet eller representanthusets riksrättsomröstning i uttalandet, där han klart försökte ta avstånd till sina anhängare som stormade Capitolium för en vecka sedan.

Jag måste understryka att det inte får förekomma våld, inte lagbrott och ingen vandalism av något slag

Trump anklagas för att ha uppviglat sina anhängare till våld i ett tal utanför kongressen samtidigt som presidentvalets resultat godkändes i senaten och representanthuset.

– Ingen av mina verkliga anhängare skulle omfatta politiskt våld, ingen verklig anhängare skulle vara respektlös mot rättsväsendet eller vår amerikanska flagga.

– Om ni gör något av detta så stöder ni inte vår rörelse, ni angriper den och vårt land. Det kan vi inte tolerera, sade Trump

Han verkade avvika från det skrivna talet då han konstaterade att han har hört rapporter om nya demonstrationer. Han sade att hans anhängare “har laglig rätt att samlas och yttra sig fritt, men att det måste ske fredligt.”

– Jag måste understryka att det inte får förekomma våld, inte lagbrott och ingen vandalism av något slag, sade Trump.

Kontrasten var stor då man jämförde Trumps uttalande med det som han gav då hans anhängare förra veckan stormade kongressen och fem människor dödades eller omkom.

– Vi älskar er, nio är speciella sa han då till sina våldsamma anhängare.

Joe Biden talar om sitt kommande presidentskap 8.1.2021
Den blivande presidenten Joe Biden hoppas att kongressen har tid för honom också.
Joe Biden talar om sitt kommande presidentskap 8.1.2021
Bild: AFP / Lehtikuva
Joe Biden,USA

Oro inför maktskiftet den 20 januari

Den federala polisen FBI har varnat för möjligt våld i demonstrationer i samtliga huvudstäder i de 50 delstaterna inför maktskiftet nästa vecka. Myndigheterna förbereder också ett massivt säkerhetspådrag i Washington under presidentinstallationen.

Folk uppmanas att hålla sig borta från Washington och många hotell och restauranger slår igen dörrarna för säkerhets skull. Museer och andra offentliga byggnader kommer också att stängas.

Den blivande presidenten Joe Biden gav också ut ett uttalande där han uppmanade senaten att koncentrera sig på hans agenda och utnämningar samtidigt som riksrättsprocessen pågår.

Biden påminde om att USA lider av coronaepidemin och en svag ekonomi. Han hoppas därför att kongressen snabbt kan godkänna viktiga utnämningar så att arbetet kan inledas så snabbt som möjligt.

Rättegången mot Trump genomförs sannolikt samtidigt som Biden inleder sin period som president med många svåra frågor som ska lösas, bland dem massvaccineringen mot coronaviruset.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply