Tunga kritiken mot IOK:s OS-besked: ”Okänsligt och ansvarslöst” | Sport


Internationella olympiska kommittén insisterar fortfarande att OS kommer att hållas i Tokyo som planerat. Ett beslut som IOK-medlemmen Hayley Wickenheiser inte kan förstå. Krisen är större än OS, skriver hon.

”Situationen i världen saknar motstycke, men IOK är fortsättningsvis fullt inställda på att arrangera sommar-OS i Tokyo 2020 som planerat. Det återstår ännu fyra månader till spelen kör igång”

Det beskedet gav IOK efter sitt möte på tisdagen där man behandlade coronaviruspandemin.

Den tidigare ishockeystjärnan Hayley Wickenheiser som är medlem i IOK:s idrottarråd kommer med hård kritik mot kommitténs agerande.

– IOK insisterar att spelen ska arrangeras som planerat och det är okänsligt och ansvarslöst i ett humant perspektiv. Krisen är större än OS och vi vet inte vad som händer inom ett dygn och än mindre de kommande tre månaderna, skriver hon på Twitter.

Hayley Wickenheiser OS i Sotji 2014.
Hayley Wickenheiser.
Hayley Wickenheiser OS i Sotji 2014.
Bild: Yle/Tomi Hänninen
Hayley Wickenheiser

Pandemin har orsakat idrottarna stora problem då träningsläger ställs in och anläggningar stängs för att minska spridningen av coronaviruset.

OS-kvalen orsakar också huvudbry och nästan hälften av alla OS-platser har ännu inte delats ut. Den senaste i raden inställda tävlingar är OS-kvalet i gymnastik som skulle ha arrangerats i Tokyo nästa månad.

Trots det uppmanas idrottarna att fortsätta sin träning mot OS.

– Jag kan bara föreställa mig den ångest som idrottare upplever just nu. Man har tränat för det här hela livet och det är fruktansvärt att inte veta vilka anläggningar som är stängda och vilka tävlingar som ställs in, skriver hon.

Finns det någon plan B?

Stavhopparen Ekaterini Stefanidi som vann OS-guld 2016 gillar heller inte hur IOK hanterar den rådande situationen. Att fortsätta träna innebär en stor risk.

– Träningsanläggningarna har varit stängda i en vecka, men i morgon kan vi få ett specialtillstånd för att gå in och träna. Men hur ska man kunna göra det då man rör i samma utrustning?, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Stefanidi efterlyser också klara besked från IOK.

– IOK utsätter oss för en stor risk då man inte flyttat fram eller ställt in OS. Alla vill att OS ska kunna genomföras men vad är plan B om det är omöjligt?

– Att veta om ett andra alternativ skulle ha en enorm betydelse för min träning eftersom jag utsätter mig för risker som jag annars inte skulle göra om det fanns en plan B, säger hon.

IOK kommer att fortsätta sitt möte under onsdagen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply