Tvist efter inställt bröllop – par nekas återbetalning


I somras skulle ett par från Rönninge, som vill förbli anonyma, ha förklarats man och hustru och haft sin bröllopsfest i Nykvarn. De påkostade festligheterna hade bokats i god tid och handpenningen betalats in. Sedan kom pandemin och paret tvingades ställa in – men handpenningen har Larssons Lada fortfarande inte återbetalat.
 

Kommer inte betala tillbaka handpenningen

Efter anmälan har Allmänna reklamationsnämnden, ARN, beslutat i ärendet. Enligt nämnden har bolaget rätt till 2 500 kronor, av den totala handpenningen på 12 500 kronor, som ersättning för utfört planeringsarbete. Ägarna till Larssons lada ska därmed återbetala 10 000 kronor till paret. Enligt beslutet har Larssons lada inte heller rätt till ersättning för eventuell förlust.

ARN skriver i sitt beslut att råden från Folkhälsomyndigheten varit avgörande i frågan om återbetalning: ”De allmänna råden måste anses utgöra en sådan omständighet som enligt 42 § konsumenttjänstlagen ligger utanför konsumentens kontroll och som har förfelat syftet med bröllopsfesten. Larssons lada AB har därför inte rätt till ersättning för några förluster”.
 

Malin och Lars-Peter Sydne, som driver Larssons Lada AB, tycker dock att beslutet är fel och kommer inte att betala tillbaka några pengar. I ett mail till SVT Nyheter skriver de: ”Vi känner oss givetvis besvikna över att både bli anmälda av paret då vi varit tillmötesgående och upplever att vi haft en bra kontakt och dialog, samt att vi även varit ”snälla” och frångått att fakturera kunden fullt pga sen avbokning”.

”Känns ganska oseriöst”

När SVT Nyheter når mannen som gjort anmälan berättar han att han inte har haft kontakt med någon från Larssons lada sedan beslutet fattades. När han får höra att Larsson lada trots beslutet inte kommer betala tillbaka pengarna tycker han att det känns oseriöst.

– Jag tycker att det känns ganska oseriöst av ett företag att resonera så. ARN har beaktat och resonerat kring alla aspekter i det här när de tagit sitt beslut, även att vi fick möjlighet att boka om, säger mannen per telefon.

28 bröllopsbokningar mitt i pandemin

Malin Sydne berättar att de under året haft 28 bröllopsbokningar som trots restriktioner antingen har genomförts eller ska genomföras vid ett senare tillfälle. Ett arbete som inte alltid varit enkelt för varken kund eller arrangör, men som enligt henne ändå resulterat i att båda parter blivit nöjda.

– Vi har tvingats vara väldigt flexibla, vilket vi såklart också varit. Det är jättetråkigt att vi inte kommit överens med den här kunden, men det är en kund av alla. Den kunden är såklart fortfarande välkommen att boka om sin fest till ett senare tillfälle, säger Malin Sydne.

Enligt anmälaren är han och sambon fortfarande inte gifta och det är oklart hur eller när paret ska kunna genomföra sitt bröllop.

– Vi erbjöds att flytta festen till ett senare datum men då skulle det vara på en vardag, och det fungerar inte för oss. Dessutom skulle det bli dyrare. Nu får vi se hur det blir, coronan har ju fortfarande inte lagt sig så jag vet inte när vi ska kunna genomföra det här, säger mannen.

Beslut från ARN går inte att överklaga och om de blivande makarna vill ta ärendet vidare kommer eventuell rättslig prövning att ske i tingsrätten.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Avbokningar i oro för coronavirus – det här gäller Foto: Maja Flygt/SVTSource link

Be the first to comment

Leave a Reply