Tvist mellan bröder ger färg åt val i Singapore | Utrikes


Stöd från ett oväntat håll har blåst liv i den ökänt svaga oppositionen i Singapore. Den sittande premiärministerns bror har meddelat att han i fredagens parlamentsval ämnar rösta på ett av oppositionspartierna. Valet ordnas samtidigt som coronaviruset har orsakat aldrig förr skådade ekonomiska skador i Singapore.

För första gången tycker ekonomen Crystal Tan att ett val i hennes hemland Singapore är intressant. Hon är fascinerad av ett hetsigt gräl inom landets klart mest inflytelserika familj, och hon vill se hurdan inverkan det har på valresultatet.

– Alla vi Singaporebor blev förbluffade när vi fick veta att Lee Hsien Yang stöder oppositionen. Vi kände till att familjen är osams, men vi förstod inte hur allvarlig tvisten uppenbarligen är, konstaterar Tan som bor i grannlandet Malaysia.

Lee Hsien Yang är den sittande premiärministern Lee Hsien Loongs yngre bror. Deras bortgångna far Lee Kuan Yew grundade Folkets aktionsparti PAP som har styrt Singapore ända sedan den lilla önationen blev självständig år 1965.

– De flesta högaktar Lee Kuan Yew. Han hade också svagheter, men vi har honom att tacka för att Singapore har utvecklats till ett av de mest välmående länderna i världen, förklarar Tan.

En kvinna står på en gata bredvid en blomrabatt.
Crystal Tan brukar inte fästa uppmärksamhet på valen i Singapore. Alla vet på förhand hur det går.
En kvinna står på en gata bredvid en blomrabatt.
Bild: Björn Ådahl
Singapore

Omtvistat hem, kritisk avhoppare

Syskonen råkade i gräl efter Lee Kuan Yews död år 2015. Lee styrde Singapore med järnhand ända sedan självständigheten till år 1990, och också efter det fortsatte han länge att i bakgrunden dirigera politiken.

Lees barn tvistar nu om vad som ska hända med deras fädernehem, en gammal villa mitt i det blomstrande moderna finanscentrumet.

Lee Hsien Yang och systern Lee Wei Ling hävdar att deras far önskade att villan skulle rivas efter hans bortgång, medan premiärministern Lee och hans PAP-parti vill att den bevaras som ett minnesmärke.

Lee Hsien Yang ämnar nu rösta på ett nytt oppositionsparti, Singapores framstegsparti. Det grundades i fjol av en långvarig parlamentsledamot och avhoppare från PAP som anser att det styrande partiet i allt högre grad missköter landet.

I ett skede övervägde Lee Hsien Yang att själv ställa upp som kandidat för framstegspartiet. Han bestämde sig ändå för att inte göra det, och konstaterade då att ”Singapores politik inte har behov av ytterligare en Lee”.

Koloniala villor i Singapore.
Ett tjugotal koloniala villor från den brittiska tiden är bevarade. Lee Kuan Yew bodde i en av dem.
Koloniala villor i Singapore.
Bild: Björn Ådahl
Singapore

Total kontroll

Oppositionen har nu lyckats ställa upp kandidater i samtliga valkretsar. Det har bara hänt en gång tidigare i Singapores historia.

PAP har alltid sett till att oppositionen är svag. PAP kontrollerar alla massmedier, och partiets ledning har upprepade gånger oskadliggjort oppositionspolitiker genom att väcka åtal mot dem för förtal och ärekränkning.

PAP har aldrig fått mindre än 60 procent av rösterna i ett val. I det förra valet år 2015 klarade sig partiet ännu bättre än vanligt, och det fick då nästan 70 procent av rösterna.

Det innebar att PAP kontrollerade hela 83 av de 89 platserna i parlamentet. Singapores arbetarparti innehade de övriga sex platserna.

Lee Hsien Loong i ansiktsskydd.
Premiärministern Lee Hsien Loong anses i varje fall kunna vara så gott som säker på att väljarna ger honom nytt förtroende.
Lee Hsien Loong i ansiktsskydd.
Lee Hsien Loong,Singapore

Viruset spökar

Oppositionen uppmanar nu väljarna att se till att PAP inte får full kontroll över parlamentet. De två största oppositionspartierna, arbetar- och framstegspartiet, medger att de inte har tillräckliga resurser för att kunna styra Singapore, men de betonar att det är nödvändigt att de är representerade i parlamentet.

Som en följd av coronaviruskrisen har oppositionens möjligheter att framföra sitt budskap varit ännu mer begränsade än vanligt. Alla valmöten har varit förbjudna, och kampanjerna har fått föras endast via massmedierna och internet.

Singapore ansågs till en början ha varit ett av de länder som mest effektivt lyckades hindra att viruset spred sig. I april började antalet smittade ändå med ens öka i rasande takt, och i dag är Singapore ett av de värst drabbade länderna i Ostasien.

Hela 45 000 människor har hittills smittats i Singapore, och fler än hundra nya fall upptäcks fortfarande varje dag. Bara 40 människor har omkommit, så dödligheten är påfallande låg.

Gästarbetare i blickpunkten

Flertalet av dem som har smittats har varit lågavlönade gästarbetare. De är inkvarterade i massiva baracker där de bor tätt inpå varandra i förhållanden som är som gjorda för att ett virus ska kunna sprida sig.

Oppositionen anklagar regeringen för att den har låtit Singapore bli alltför beroende av billig utländsk arbetskraft. Nästan 30 procent av de 5,4 miljoner människorna som bor i landet är inte medborgare, utan de är där enkom för att arbeta.

Oppositionen betonar också att regeringen inte har sett till att gästarbetarna lever i anständiga omständigheter även om Singapore är ett rikt land. Arbetsgivarna har fått göra som de vill för att spara pengar.

En hel del väljare är likaså missnöjda med regeringens invandrarpolitik. Också alltför många högavlönade utlänningar anses få arbeta i landet och därmed skapa en överdrivet hård konkurrens på arbetsmarknaden.

Höghus.
Största delen av invånarna bor i av staten uppförda massiva bostadskomplex. Genom att kraftigt subventionera boendet skapar det styrande partiet lojalitet bland folket.
Höghus.
Bild: Björn Ådahl
Singapore

Singapores skyline.
Singapore är ett av de viktigaste finanscentrumen i Asien. När landet blev självständigt för 55 år sedan var det fattigt och oroligt.
Singapores skyline.
Bild: Björn Ådahl
Singapore

Rekordartade motgångar

Parlamentsvalet ordnas under unika omständigheter. Långtgående säkerhetsåtgärder måste vidtas för att hindra att viruset sprider sig bland väljarna och valarbetarna.

Vanligen behöver det styrande PAP-partiet inte heller vara oroat för att det ekonomiska läget gör väljarna missnöjda. Den ekonomiska tillväxten har för det mesta varit snabb, och också invånarnas levnadsstandard har ständigt höjts.

Nu har viruskrisen ändå skadat ekonomin i hög grad. Regeringen varnar för att ekonomin i år minskar med upp till sju procent, något som aldrig har hänt sedan Singapore blev självständigt.

Premiärministern Lee anses i varje fall kunna vara så gott som säker på att väljarna ger honom nytt förtroende. Oppositionens anspråkslösa mål är att hindra att hans parti tar över samtliga platser i parlamentet.

När brittiska kolonisatörer övertog Singapore på 1820-talet uppskattas bara ungefär 1 000 människor ha bott på ön. Britterna insåg att ön var strategiskt belägen, så de satsade på att utveckla den.

Singapore fungerade sedan som en viktig hamn och handelsstad ända tills japanerna ockuperade ön under andra världskriget. Britterna återtog Singapore efter kriget, men ekonomin var då i ett kaotiskt skick och våldsamheter bröt ut.

Britterna beviljade Singapore självbestämmanderätt år 1959. Samma år ordnades det parlamentsval, och i dem vann Folkets aktionsparti PAP med Lee Kuan Yew i spetsen en jordskredsseger.

Fyra år senare sammanslogs Singapore med den nyligen grundade Malajiska federationen som bestod av före detta brittiska kolonier på den malajiska halvön och ön Borneo. Bittra motsättningar bröt genast ut mellan Singapore och de övriga enheterna inom federationen.

Efter bara två år uteslöts Singapore ur federationen. Ön blev därmed en självständig nation.

Singapores ekonomi var då fortfarande i uselt skick. Missnöjet sjöd bland folket, och relationerna mellan folkgrupperna i det mångkulturella landet var så spända att blodiga raskravaller snart bröt ut.

Premiärministern Lee lyckades trots allt snabbt få ekonomin på fötter. Han tolererade ingen verklig opposition och formade sitt lilla land som han själv ville.

I dag är Singapore ett av de rikaste länderna i världen. Det politiska systemet är inte längre lika auktoritärt som det var under Lee Kuan Yews tid, men det är fortfarande regeringen som alltid vet bäst.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply