Tyskland och Italien vill stänga skidcentren – Lintilä: “Det skulle vara den sista spiken i kistan” | Inrikes


I Tyskland vill man undvika att de europeiska skidcentren återigen blir center för spridningen av coronaviruset. Förbundskansler Angela Merkel föreslår nu att alla skidcenter i Europa stänger ner. Förslaget får tummen ner av näringsminister Mika Lintilä.

Tyskland föreslår att alla länder inom EU tillsammans ska besluta att skidcentren i Europa inte öppnar förrän i januari.

Förbundskansler Angela Merkel sa på torsdagen att EU tillsammans ska besluta om att stänga skidcentren.

– Skidsäsongen närmar sig. Vi försöker nu gemensamt koordinera om vi borde stänga ner alla skidcentrum, sa Merkel till Förbundsdagen i dag.

Också Italiens premiärminister Giuseppe Conte har sagt att han önskar att skidcentren stänger i hela EU.

– Om Italien stänger alla sina skidliftar utan stöd av Frankrike, Österrike och de andra kan italienska resenärer resa utomlands och ta med sig smittan, sa Conte till den italienska tv-kanalen La7 tidigare i veckan.

Skidcenter smitthärdar i våras

I våras kunde många smittkedjor spåras till skidcenter i Europa, såsom skidorten Ischgl i Österrike.

Bland annat Frankrike har meddelat att skidcentren måste hålla stängt. Däremot har Österrike motsatt sig förslaget om en gemensam överenskommelse.

– Om EU verkligen vill det måste EU också stå för notan, sa den österrikiska finansministern Gernot Blümel enligt Deutsche Welle.

Enligt Blümel skulle det kosta över två miljarder euro att hålla skidcentren stängda.

Också i Schweiz siktar man på att hålla öppet under vintersäsongen.

Lintilä vill att skidcentren håller öppet

Finlands näringsminister Mika Lintilä (C) säger att förslaget om att stänga ner alla skidcentrum i hela Europa är konstigt.

– Jag skulle inte stänga skidcentren. Jag förstår att man stänger after ski-ställen. Men om man tänker att vi försöker kompensera bortfallet av utländska turister i Lappland med inrikesresor skulle det där vara den sista spiken i kistan, säger Lintilä till STT.

Finansminister Matti Vanhanen (C) är av samma åsikt. Enligt Vanhanen finns det längdåkningsspår i skidcentren, och dem kommer man inte att bomma igen.

“Fullständig katastrof”

Statsminister Sanna Marin (SDP) sa på torsdagen att finländarna borde undvika att resa och också i övrigt begränsa sina aktiviteter endast till de allra nödvändigaste.

Timo Lappi vd för Turism- och restaurangförbundet Mara, säger att om man nu går in för att kraftigt begränsa resandet i Finland under jul- och nyårshelgerna vore det en fullständig katastrof för till exempel norra Finland.

Enligt Lappi kommer man att arrangera resor som bokats för julsäsongen som planerat trots de nya coronabegränsningarna. Han betonar att man strävar efter att verksamheten är så trygg som möjlig.

Källor: AFP, Reuters, STTSource link

Be the first to comment

Leave a Reply