Ungern lättar på restriktioner trots hög dödlighet, Grekland vill öppna upp inför turistsäsongen – så här ser exitstrategierna ut i Europa | Utrikes


Hur ska vi återgå till det normala när coronapandemin äntligen börjar avta? Det är frågan på beslutsfattarnas läppar i Finland och resten av världen. I flera länder har man redan börjat lätta på restriktionerna i hopp om att vardagen snart ska se ut som den gjorde före covid-19.

Medan beslutsfattare i många länder funderar på hur man ska ta sig ur coronapandemin, har man på flera håll redan satt igång nationella exitstrategier. Men än så länge är världen långt från att vara på det torra då det gäller covid-19. Samhällen som öppnar upp riskerar också ökad smittspridning, trots att vaccineringarna rullar på.

I Portugal öppnade uteserveringarna

Ännu i januari i år var Portugal det land som i proportion till befolkningsmängden var värst drabbat av covid-19 i världen. Men efter en nedstängning av hela landet, den andra av sitt slag, började smittsiffrorna sjunka betydligt. Nu pågår processen att gradvis öppna upp samhället igen.

I måndags fick en halv miljon skolbarn upp till 15-årsåldern återvända till skolbänken, tack vare masstestning och en vaccineringsplan för landets lärare.

Också uteserveringar får nu hålla öppet, med villkoret att högst fyra personer sitter tillsammans. Museer, gym och små affärer är också öppna för ett begränsat antal kunder.

Om antalet nya covidfall fortsätter sjunka kommer gymnasier, universitet och teatrar att öppna den 19 april.

Sedan början av pandemin har Portugal drabbats av 823 494 konstaterade coronafall och 16 885 coronarelaterade dödsfall.

Folk sitter vid en uteservering i Lissabon.
Nu får uteserveringar hålla öppet förutsatt att högst fyra personer sitter tillsammans.
Folk sitter vid en uteservering i Lissabon.
Bild: /All Over Press
Portugal,Lissabon,coronavirus

Press på Grekland att rädda ekonomin

Också i Grekland har man börjat öppna upp samhället – trots att smittläget där har blivit sämre.

Sedan i måndags har de flesta affärer fått hålla öppet – med en del undantag i de värst drabbade områdena. Vill man handla måste man ändå boka tid på förhand, och högst 20 kunder får vistas i en affär samtidigt. Beslutet gäller inte varuhus och köpcenter, som fortsättningsvis håller stängt.

Beslutet att lätta på restriktionerna har fått kritik eftersom antalet nya coronafall i Grekland nu är högre än då restriktionerna trädde i kraft i november. För tillfället konstateras över 3 000 nya fall i landet dagligen, vilket är 1 000 fler än i november. Under samma tidsperiod har antalet dödsfall fördubblats.

Men de ekonomiska konsekvenserna av nedstängningen väger tungt i vågskålen. Förhoppningen för Greklands exitstrategi är att kunna lätta på restriktionerna så att turistsäsongen kan komma igång i mitten av maj och få den hårt drabbade ekonomin att vända.

Grekland förväntas i år sätta 11,6 miljarder euro på att lindra de ekonomiska följderna av pandemin, i tillägg till de 24 miljarder som spenderades i fjol.

Sedan pandemin började har 275 414 personer smittats och 8 380 personer dött av covid-19 i Grekland.

Ungern lättar på restriktionerna trots överbelastad sjukvård

Ungerns premiärminister Viktor Orbán meddelade i tisdags att landet nu gradvis börjar lätta på restriktionerna, i och med att en fjärdedel av landets befolkning fått åtminstone den första dosen av coronavaccin.

Från och med onsdag får affärer hålla öppet och tjänster kan börja ta emot kunder. Hotellen hålls fortsättningsvis stängda, restauranger får sälja endast hämtmat. Landets skolor ska enligt planen öppna den 17 april.

Trots att Ungern hör till de europeiska länder som effektivast lyckats vaccinera sin befolkning har landet under de senaste veckorna haft den högsta coviddödligheten per capita, enligt data från Johns Hopkins universitet. Ungerska läkare har varnat för att det är för tidigt att börja lätta på restriktionerna.

Ett ungerskt ambulansmanskap förflyttar en coronapatient från intensivavdelningen på ett sjukhus i Budapest till ambulansen.
Ungersk coronapatient flyttas från intensivavdelningen på ett sjukhus i Budapest till ambulans.
Ett ungerskt ambulansmanskap förflyttar en coronapatient från intensivavdelningen på ett sjukhus i Budapest till ambulansen.
Bild: All Over Press
Ungern,coronavirus,Coronavaccin,coronavirusutbrottet i Europa 2020,COVID-19

I måndags vårdades kring 12 000 coronapatienter på sjukhus i Ungern, varav 1 400 låg i respirator. Enligt medicinska experter är landets sjukvård för tillfället extremt överbelastad.

I Ungern har 689 853 personer smittats av och 21 928 dött i covid-19 sedan början av pandemin.

Källor: Reuters, AP, AFP, ECDCSource link

Be the first to comment

Leave a Reply