USA: Wisconsin får inte skjuta fram primärval trots coronarädslor: “Tusentals väljare tvingas välja mellan rätten att rösta och rätten till hälsa” | Utrikes


Medan flera amerikanska delstater skjutit fram sina primärval inför presidentvalet i höst, ser Wisconsin ut att genomföra sitt primärval planenligt på tisdag.

Beslutet kommer efter flera dagar av intensiv debatt med partipolitiska skiljelinjer.

Många har uttryckt en oro för att väljarnas hälsa äventyras om valet genomförs mitt under den rådande coronapandemin.

I måndags fattade Wisconsins demokratiska guvernör Tony Evers ett beslut om att skjuta fram valet med motiveringen att det handlar om att skydda väljare och bromsa spridningen av coronaviruset.

– Jag kan inte med gott samvetet stå vid sidolinjen utan att göra något, sade Evers.

Wisconsins guvernör Tony Evers.
Wisconsins guvernör Tony Evers vill flytta fram primärvalet. Men delstatens högsta domstol med republikansk majoritet sade nej.
Wisconsins guvernör Tony Evers.
Wisconsin,Tony Evers

Men bara fyra timmar senare gick den Högsta domstolen i Wisconsin – med republikansk majoritet – emot guvernören och upphävde beslutet rösterna fyra mot två.

Nu ser valet ut att ordnas trots att delstatens invånare beordrats hålla sig hemma på grund av coronakrisen.

Partierna på kollisionskurs: Demokrater vill skjuta fram valet medan republikaner protesterar

Demokrater har högljutt krävt att valet skjuts fram medan republikaner i Wisconsin motsatt sig och bland annat hänvisat att det skulle strida mot grundlagen.

– Domstolen har talat. Guvernören kan inte egenmäktigt skjuta på datumet för valet, konstaterade två ledande Wisconsinrepublikaner, Robin Vos och Scott Fitzgerald, i ett gemensamt uttalande efter domstolsbeslutet.

Guvernören Evers var snabb med uttrycka bestörtning över Högsta domstolens beslutet senare på måndagen.

-Tusentals Wisconsinbor kommer att vakna på tisdag och tvingas välja mellan rätten att rösta och rätten till hälsa och trygghet.

Wisconsinrepublikanernas ordförande, Andrew Hitt, tonade ner hälsoaspekterna och påpekade att delstatens invånare fortfarande besöker bland annat affärer.

-Wisconsins väljare är beslutsamma. Jag kan inte tänka mig något viktigare än att rösta.

Rekordlågt valdeltagande befaras – resultat offentliggörs tidigast nästa vecka

Förutom Demokraternas och Republikanernas primärval inför presidentvalet i höst ordnas också lokala val och valet av en ledamot till Wisconsins hösta domstol.

Wisconsinmyndigheter har uttryckt bekymmer för att valdeltagandet blir rekordlågt, då många väljare inte kommer att ta sig till vallokalerna på grund av coronapandemin.

Nationalgardet i Wisconsin har kallats in för att överse röstningsarrangemangen efter att flera frivilliga valfunktionärer vägrat delta av oro för sin hälsa. Flera vallokaler kommer att hålla stängt, men de som är i bruk öppnar på tisdag morgon.

I demokraternas primärval har partiets troliga presidentkandidat, Joe Biden, en stor ledning över rivalen Bernie Sanders i mätningar. Sanders har tidigare krävt att valet skjuts fram.

Fram till måndag kväll har Wisconsin rapporterat nästan 2 500 fall av coronasmitta och 77 dödsfall med anledning av viruset.

Myndigheter i Wisconsin har uppmanats att inte offentliggöra valresultaten förrän tidigast måndagen den 13 april på grund av de exceptionella omständigheterna.

Källor: New York Times, AP, PoliticoSource link

Be the first to comment

Leave a Reply