USA:s utrikesminister i utspel: Betydande bevisning för att viruset kom från labb


– Det finns betydande bevisning om att det här kommer från det här laboratoriet i Wuhan, säger Pompeo, och syftar på coronaviruset.

Han säger samtidigt att de amerikanska underrättelsetjänsterna inte har fått saken bekräftad.

Pompeo hävdar i intervjun att virus även tidigare spridits från labb i Kina.

– Kom ihåg att Kina har en historia av att smitta ned världen, och de har en historia av att driva undermåliga laboratorier. Det är inte första gången som världen exponerats för virus som ett resultat av misslyckanden i ett kinesiskt labb.

”Inte skapat av människor”

De amerikanska underrättelsetjänsterna har i ett uttalande nyligen anslutit sig till den allmänna vetenskapliga uppfattningen att viruset sars-cov-2 inte tillverkats av eller modifierats av människan. Men de tillägger att de utreder både om det spridits direkt från djur till människor samt uppgifter om att det kan ha skett som ett resultat av en laboratorieolycka i Kina.

Pompeo kommer med olika bud om huruvida han stöder underrättelsetjänsternas bedömning. Han svarar i intervjun att han instämmer deras slutsats om att viruset inte är skapat av människan, men uttrycker också motsatsen.

– De främsta experterna tycks hittills tro att det (viruset) var skapat av människan. Jag har ingen anledning att misstro detta i dagsläget.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är viruset inte skapat på konstgjord väg.

Det har ännu inte kommit någon kinesisk reaktion på Pompeos uttalande.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Pompeo i tidigare presskonferens: ”Vi vet fortfarande inte virusets ursprung”

Konspirationsteorier

Att viruset spreds från ett kinesiskt laboratorium i Wuhan har cirkulerat bland konspirationsteoretiker en längre tid. Från kinesiskt regeringshåll har en ogrundad teori spridits om att amerikanska soldater fört smittan till Kina under de militära världsmästerskapen i Wuhan 2019 – något som har väckt irritation i USA.

Bland de många konspirationsteorierna märks också 5G-spåret, där telemaster påstås bidra till att sprida viruset, vilket har lett till sabotage av master i delar av världen.

Enligt WHO har viruset spridits från djur till människa. Utbrottets ursprung har spårats till en marknad i Wuhan, men mer exakt hur det tog skuttet från vilda djur till människa är inte klarlagt.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply