Vaccinationstäckningen är inte tillräcklig – Inrikes – svenska.yle.fi


Över 600 nya coronafall rapporterades i dag i Finland, vilket är det största antalet sedan mars. Enligt HUS biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen skulle coronapass vara ett sätt att göra evenemang tryggare. 

Tisdagens coronasiffra är oroväckande, säger Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, till Yle Uutiset.

612 nya coronafall rapporterades i dag. Flest nya fall, 329 stycken, konstaterades i Nyland.

– Just nu sprids epidemin i restauranger, barer, vid stora privata tillställningar samt på fester, festivaler och publikevenemang, säger Ruotsalainen. 

På måndagen övergick flera sjukvårdsdistrikt från basnivån till accelerationsfasen . 

– Den riktning epidemin i stort är på väg mot är oroande, säger Ruotsalainen. 

Ökningen i coronafall är enligt Ruotsalainen ett tecken på att vaccinationstäckningen inte är tillräcklig för att stoppa smittfallen i en population som rör sig mycket. De höga siffrorna visar också att många av personer som är under 30 år ännu inte vaccinerats, eller bara har fått första dosen vaccin. 

THL:s Salminen: Ingen stor ökning i antalet sjukhuspatienter

Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att det lugnande i situationen är att man inte ser en ökning vare sig i antalet personer som behöver sjukhusvård, eller i antalet dödsfall. 

Salminen hoppas att man genom att öka vaccinationstäckningen kunde starta hösten i relativt normala förhållanden. 

– Vaccinationsskyddet blir dag för dag bättre mot hösten. Det leder till att smittfallen bland riskgrupperna minskar och till att risken för att någon insjuknar allvarligt minskar. 

Enligt Salminen smittar viruset just nu särskilt bland personer i åldern 18-25. Smittfall och exponeringar sker på ställen med många sociala kontakter. 

– Nattlivet innebär en stor risk för smitta. Det kan man påverka till viss mån genom restaurangrestriktioner, men frågan är om restriktionerna är proportionella då effekterna av ökningen i coronafall ännu är rätt små. 

Dessutom sprids coronaviruset enligt Salminen i privata tillställningar, och det är svårare att komma åt dessa genom restriktioner. 

Coronafallen inom Helsingfors och Nylands sjukhusområde har varit Finlands högsta genom hela epidemin, men Salminen är oroad för situationen också i övriga landet. 

– Om man ser på övriga Finland som helhet är ökningen i incidens större än inom HUS område, så vi har inte den här situationen bara inom HUS. 

Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infossa


Bildtext

Mika Salminen säger att det positiva i situationen är att antalet sjukhuspatienter inte har ökat.

Bild: Pekka Tynell / Yle

“Coronapass kan möjliggöra återgång till det normala”

HUS biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen säger att Finland fortfarande har en nationell coronastrategi och att man måste vara redo att reagera på att situationen förändras genom att införa de restriktioner som strategin kräver.

Ruotsalainen påminner också om att människor måste själva ta ansvar för att skydda varandra och sig själv. 

– De enklaste försiktighetsåtgärderna är fortfarande att använda munskydd i offentliga lokaler och i kollektivtrafiken samt att hålla avstånd. Dessutom är det viktigt att alla som står i tur att ta den andra vaccindosen gör det, så att vi påskyndar återgången till det normala. 

I områden i accelerationsfasen måste man lägga fokus på hälsosäkerheten när man arrangerar evenemang. Enligt Ruotsalainen räcker det inte att man ser till att det finns handdesinfektionsmedel, att ytor rengörs och att människor ser till att hålla avstånd. 

– En sjukdom som sprids via droppsmitta och via aerosoler kan inte stoppas med handsprit och genom att tvätta ytor, säger Ruotsalainen. 

Enligt Ruotsalainen är så kallade coronapass en lösning för att förbättra hälsosäkerheten vid evenemang. Med hjälp av coronapass kan vi komma närmare det normala vid slutet av året, säger hon.

– Vi behöver en ny strategi där coronapasset spelar en betydande roll. Det är det bästa sättet att garantera att man kan arrangera evenemang på ett tryggt sätt, säger Ruotsalainen. 

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Koronatartunnat ampaisivat nousuun Suomessa, HUSin apulaisylilääkäri: “Kahden rokoteannoksen kattavuus on riittämätön” av Ari Tuhkanen, Tiina Karppi och Annika Martikainen. Artikeln är översatt av Sara Sundman.Source link