Vaccinationstakten varierar runtom i Svenskfinland – i huvudstadsregionen och Raseborg står 60-åringar i tur | Inrikes


Nästa vecka utvidgas coronavaccinationerna på många håll till att gälla också personer som i år fyller 60 år. Vaccinationstakten varierar från kommun till kommun. Vi har gjort ett plock om vaccinläget i Svenskfinland.

I de flesta städer och kommuner vaccineras 65-åringar och äldre för tillfället samt riskgrupperna 1 och 2. På somliga håll har vaccineringen ändå framskridit såpass långt att även 60-åringar får vaccin.

Hittills har en femtedel av finländarna vaccinerats: 1,12 miljoner människor. 20,2 procent av befolkningen har fått den första dosen och 1,7 procent har fått två doser.

Under det senaste dygnet har antalet vaccinerade stigit med 33 000 människor.

Esbo, Vanda och Grankulla öppnar tidsbokningen för 60+

I Esbo står personer som i år fyller 60 år nu i tur att få coronavaccin. Personer mellan 65 och 69 år får Astra Zenecas vaccin, i enlighet med THL:s beslut.

Också i Grankulla har turen nu kommit till 60-åringarna. Tidsbokningen öppnar den 14 april.

Bland städerna i huvudstadsregionen inleder också Vanda vaccineringarna av 60-plussare nästa vecka. Den elektroniska tidsbokningen öppnas i morgon, måndag.

Helsingfors stad meddelar på sin webbplats att man för närvarande vaccinerar personer som fyller 70 år i år samt deras närståendevårdare, personer som i år fyller 65–69 år i år samt riskgrupper – det vill säga 60-plussarna får vänta ett tag till.

60-åringar i tur också i Raseborg

Bland övriga kommuner i Svenskfinland verkar det nu vara 65-69-åringar och de äldre, samt riskgrupper, som kan boka vaccintider.

Raseborg hör ändå till dem som börjar vaccinera 60-plussare nästa vecka. Tidsbokningen för grundfriska personer födda 1957–1961 öppnar på torsdagen den 15 april, meddelar staden på sin webbplats..

I Hangö pågår fortfarande vaccineringarna av 65-69-åringar samt äldre och riskgrupper, och samma gäller exempelvis Sjundeå.

Tålamod krävs

I Åbo och Vasa får 60-åringarna fortfarande vänta ett tag till på att boka vaccintid.

I Åbo vaccineras för närvarande personer som är 65 år eller äldre och riskgrupper, och i Vasa öppnas tidsbokningen för personer mellan 65 och 69 år i morgon, måndag.

I Närpes börjar man vaccinera alla invånare födda 1953 eller tidigare i morgon, måndag.Korsholm öppnade sin tidsbokning för 65-69-åringar i går. I Karleby står likaså 65-69-åringarna nu i tur, liksom också i Jakobstad.

I Borgå är vaccinationerna av 65-plussare igång, men ännu ger staden ingen information om när vaccinationerna börjar omfatta också yngre.

Brist på lediga tider i Lovisa

Lovisa stad vaccinerar som bäst personer över 65 år, men meddelade förra veckan både om problem med tidsbokningen och brist på lediga tider.

I Pargas pågår vaccinering av äldre personer över 70 år, och riskgrupper. Ingen information ges ännu om när vaccinationerna av yngre kommer igång.

På städernas och kommunernas webbplatser kan du läsa mer om vaccinationstidtabellen i just din kommun. I hela landet har närmare 30 procent av 65–69-åringarna vaccinerats och 64 procent av 70–74-åringarna.

Läs mer om vaccinationsordningen på THL:s webbplats.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply