Vaccintillverkaren Pfizer har problem med leveranserna – Finland och fem andra medlemsländer uttrycker oro i brev till EU-kommissionen | Inrikes


Läkemedelstillverkaren Pfizer har problem med vaccinleveranserna. Pfizer säger att man uppdaterar produktionen, vilket medför förseningar. Här hemma bekräftar Institutet för hälsa och välfärd THL att förseningar är att vänta.

På grund av produktionsproblemen anländer under 37 000 doser till Finland, det är 10 000 färre än vad man väntat sig, uppger THL. Tidigare räknade man med kring 50 000 vaccindoser i veckan under januari och februari.

Det här innebär att en del sjukvårdsdistrikt kommer att få färre vaccindoser än väntat under nästa vecka. Enligt THL är det de sjukhusdistrikt som har beställt flest vaccindoser som nu får färre.

Sote-henkilöstölle annettiin koronavirusrokotteita Helsingissä 4. tammikuuta 2021.




Pfizers vaccin är för närvarande det enda som används i Finland.
Sote-henkilöstölle annettiin koronavirusrokotteita Helsingissä 4. tammikuuta 2021.
Bild: Silja Viitala / Yle
januari,2021,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Coronavaccin,Pfizer Inc.,vaccin,vaccinering

Färre vaccindoser leder till att vaccineringen kommer att gå långsammare än planerat. Det i sin tur gör att de uppskattningar som tidigare gjorts för när till exempel äldre vaccineras, kan skjutas fram.

Pfizer: Läget förbättras senare i februari och i mars

Pfizer säger att man måste lägga om produktionen på grund av den stora efterfrågan. Det medför leveransproblem i slutet av januari och början av februari.

Läget förbättras senare i februari och i mars och då väntas större partier kunna skeppas iväg. Företaget intygar att man jobbar hårt för att öka leveranserna till och med över de redan utlovade.

Leveransminskningen gäller hela Europa, men den är temporär, säger Pfizer. Orsaken är att Pfizer ska öka produktionstakten till 2 miljarder vaccindoser per år. Tidigare var målet 1,3 miljarder doser.

Sex länder uttrycker sin oro: “Oacceptabelt”

I ett gemensamt brev till Europeiska kommissionen uttrycker ministrar från Finland, Estland, Litauen, Lettland, Sverige och Danmark sin oro över förseningen.

De vädjar om att kommissionen ska göra sitt yttersta för att öka produktionen av Pfizers och Biontechs vaccin. Man vill också att kommissionen ser till att vaccinerna delas ut enligt kommissionens köpeavtal och medlemsländernas förhands- och tilläggsbeställningar.

Länderna beskriver förseningen som oacceptabel och man menar att den har inverkan på hela vaccineringsprocessens trovärdighet, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru har skrivit under brevet för Finlands del.

Krista Kiuru vieraili Ylen Ykkösaamussa 21. marraskuuta 2020.




Kiuru anser att kommissionen måste göra allt för att se till att de överenskomna leveranstiderna följs.
Krista Kiuru vieraili Ylen Ykkösaamussa 21. marraskuuta 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle
Krista Kiuru,november,2020,Yle,Ylen aamu,Helsingfors,ministrar

Vaccinförseningarna och tidtabellerna behandlades på ett informellt ministermöte för EU:s hälsoministrar den 13 januari.

”Under mötet krävde Finland och de andra medlemsländerna att EU ska vidta åtgärder för att säkerställa att tidtabellerna för vaccinleveranserna håller.” säger Kiuru i ett pressmeddelande.

Europeiska kommissionen kallade medlemsländerna och Pfizers och Biontech till ett möte som hölls i dag på eftermiddagen.

Ursula von der Leyen står och talar i en mikrofon framför en blå vägg med EU-flagga.




EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har hört Pfizers vd om saken.
Ursula von der Leyen står och talar i en mikrofon framför en blå vägg med EU-flagga.
Ursula von der Leyen

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har Pfizers vd lovat att alla vaccindoser som beställts av EU för det första kvartalet av 2021 kommer att levereras inom utsatt tid, skriver AFP.

– Han försäkrade mig om att de garanterade doserna för det första kvartalet kommer att levereras inom det första kvartalet, sa von der Leyen på fredagen.

Norge meddelade först om problemen

Det var den norska folkhälsomyndigheten som meddelade om leveransproblemen tidigare i dag. För Norges del betyder det att landet får 7 800 doser vaccin mindre i vecka 3 än vad man tidigare fått löfte om.

Enligt den ursprungliga planen skulle Norge få närmare 44 000 doser vaccin vecka 3 – nu reduceras leveransen till att omfatta 36 000 doser.

I Sverige har myndigheterna också informerats.

– Pfizer har meddelat att med start nästa vecka och under fyra veckor får vi färre doser per vecka, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

För Sveriges del handlar det om 15 procent färre doser per vecka, enligt Bergström.

Pfizers och Biontechs vaccin är för närvarande det enda som används mot coronaviruset i Finland. Närmare 45 000 finländare har vaccinerats, enligt THL:s senaste statistik.

Finland får köpa 1,23 procent av de vacciner som EU gemensamt skaffar.

Artikeln uppdaterades vid 18-tiden med nya uppgifter från THL, om ministrarnas brev och von der Leyens kommentar.



Source link

Be the first to comment

Leave a Reply