Väldigt utmanande ordna studentskrivning för elever i karantän: “Värsta scenariot är att man tvingas neka någon i dörren” | Österbotten


Just nu pågår febrilt arbete i de österbottniska gymnasierna. På tisdag inleds årets studentexamensprov och nu försöker man garantera att också de abiturienter som hamnat i coronakarantän ska kunna skriva sina prov.

Men det här ställer en rad olika krav – både på abiturienten själv, på skolan och på hälsovården.

Symtomfri och negativt test

För att abiturienten ska få lämna sin karantän och komma till skolan för att delta i skrivningarna måste hen vara symtomfri och så måste hen ha testat negativt dagen innan provet. Vasa sjukvårdsdistrikt ställer upp med snabbtester så att de abiturienter som drabbas av en sådan här situation faktiskt kan ta ett test och få svar inom ett dygn.

Om allt det här lyckas och abiturienten tar sig till skolan för att skriva sitt prov måste skolan ordna en skild sal med separat ingång och toalett – och förstås personal som är villig att ställa upp och övervaka i salen. Dessutom ska hälsovårdspersonal finnas på plats och kontrollera att abiturienten faktiskt är symtomfri.

Kulosaaren yhteiskoulun abit tekivät preliminäärikoetta 19. helmikuuta.
Det krävs en hel del för att en abiturient i karantän ska få skriva sitt prov.
Kulosaaren yhteiskoulun abit tekivät preliminäärikoetta 19. helmikuuta.
Bild: Silja Viitala / Yle
februari,2021,Kulosaari Secondary School,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,andningsskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,ansiktsmasker,Grundskolor och gymnasier,gymnasiet,gymnasister,abiturienter,studentskrivningar,studentprov,studier,studerande,gemensam ansökan,Realprov (Studentexamen),ungdomar,unga vuxna

Rektorerna ser problem

Väldigt krävande alltså. Rektorerna är rätt oroliga för om det här ska gå att ordna.

Gunnevi Kiiskinen är rektor i Jakobstads gymnasium. Hon berättar att man ännu på torsdag eftermiddag inte hade fattat beslut om hur man gör i Jakobstads gymnasium och att det är fråga om en stor utmaning.

– Vi ser 3-4 väldigt stora problem med det här. Även om vi lyckas ordna med detta i början av skrivningsperioden, så finns det ingen garanti att det lyckas nästa dag eller nästa vecka, säger Kiiskinen.

I Närpes säger rektor Mikael Snickars i Närpes gymnasium att man senast idag, fredag, ska försöka komma fram till hur man praktiskt ska kunna ordna det hela.

Snickars säger att det som man ännu måste utreda är möjligheterna till extra övervakare. Och även om man lyckas ordna med det så är det ändå inte säkert att det skulle gå vägen i samtliga fall.

– Det värsta scenariot är att man skulle tvingas neka någon i dörren. Och det är ju ett scenario som är troligt i dessa pandemitider, tyvärr.

Följderna av ett uteblivet prov är att studentexamen skjuts upp till hösten.

För att undvika det här är det många abiturienter som självmant valt att sitta i karantän innan skrivningarna börjar. Men det är ju inte enbart upp till dem – en coronasmittad familjemedlem innebär automatiskt en karantän för hela familjen.

Vasa gymnasium: “Vi har en plan”

Självklart innebär det här en extra stressfaktor i många av de här unga människornas liv just nu, säger rektor Anne Levonen på Vasa gymnasium.

Där har man fattat beslut om att man ska försöka ordna det här.

Kvinna i munskydd står på tom och snöig skolgård.
Anne Levonen.
Kvinna i munskydd står på tom och snöig skolgård.
Bild: Yle/Markus Bergfors
Vasa Gymnasium,Rektor,anne levonen

– Vi har en plan. Det får ju inte vara alldeles för många skribenter i karantänssalen. Och så ska det finnas övervakande lärare. Det är den biten vi rektorer funderar på hur vi ska lösa, för det är ju också en arbetsskyddsfråga. Där får jag nog helt enkelt se mig om efter frivilliga övervakare, säger Levonen.

– För tillfället ser det ut som att vi kommer att kunna ha övervakning, om det behövs.

Går inte att testa alltför många

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt och hon berättar att det hela också kan falla på sjukvården.

Det skulle i så fall handla om att det plötsligt kommer för många abiturienter på en gång som behöver snabbtestas. Tester kan tas vid abiturientens egna hälsovårdscentral två dagar före skrivning, sen skickas de för analys till Vasa eller Jakobstad, och svaret får abiturienten i sin mobil nästa dag.

Men redan 40 snabbtester i Vasa är för många på ett dygn. Det går inte att analysera fler inom utsatt tid.

Inom sjukvårdsdistriktet är man också väldigt kritiska till rättviseaspekten. Man skulle helst ha sett nationella direktiv som gör att alla abiturienter behandlas lika, men i rådande situation har man försökt ställa upp och ordna med snabbtester så att åtminstone så många ungdomar som möjligt ska få en chans.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply