Vanligt folk sträcker ut en hand för att hjälpa grannar och obekanta: “Det är fint att se att folk kan och vill hjälpa dem som behöver det” | Huvudstadsregionen


Det skämtas ofta om att finnar är ett introvert folkslag, och att hemkarantän på så sätt skulle vara det optimala för finländare. Aktivitet på sociala medier visar ändå det motsatta, då fritt främmande människor frivilligt hjälper de i sitt grannskap som hör till coronavirusets riskgrupp.

Pauliina Seppälä, som är en av de drivande krafterna bakom tjänsten Nappi Naapuri, är också initiativtagare till tjänsten Koronapu (red. anm. kunde översättas ungefär till Corona-hjälpen). Tjänsten fungerar som en del av Nappi Naapuri, som varit aktivt redan en längre tid.

Koronapu fungerar i princip som en virtuell anslagstavla, där folk får lägga upp “annonser”, endera att de är frivilliga att hjälpa till, eller att de skulle behöva hjälp med något. I princip handlar det om enkla saker, såsom att gå till butiken, rasta hunden eller att skjutsa någon till läkare.

– Folk i riskgruppen riskerar att lätt bli väldigt ensamma hemma för tillfället, och tanken bakom Koronapu är att kunna ta hjälp av de som finns geografiskt närmast, alltså grannarna, förklarar Seppänen och fortsätter.

– Risken att ens närstående är långt borta, inte kan hjälpa till eller i värsta fall sitter i karantän är överhängande, så därför kan det vara bra att hitta hjälp av någon annan.

Tjänst som väcker intresse

Några exakta siffror på mängden besökare eller annonser på hemsidan har Seppälä inte koll på, men det handlar ändå om en hel del.

– Koronapu öppnade i fredags, och på lördag eftermiddag hade redan närmare 10 000 personer besökt hemsidan, och för tillfället finns det ett hundratal personer som erbjuder hjälp, säger Seppälä.

En skärmdump från tjänsten Nappi Naapuri, med en karta och meddelanden till höger om kartan.
Koronapu bygger på tjänsten Nappi Naapuri, som är en sorts platsbaserad digital anslagstavla, där folk kan be om eller ebjuda hjälp.
En skärmdump från tjänsten Nappi Naapuri, med en karta och meddelanden till höger om kartan.
Bild: Skärmdump från nappinaapuri.fi
frivilligt arbete,coronavirus,Nappi Naapuri

Seppälä medger ändå att tjänsten ännu inte är helt perfekt eller tillgänglig.

– Idén var ganska spontan och tjänsten byggdes ganska snabbt på fredag, så jag hann inte få tag på kodare som kunde ha gjort den bättre. För tillfället kan kanske en äldre målgrupp till exempel uppfatta den som lite svåranvänd. Men, så fort som vardagen rullar på igen ska jag försöka få tag på någon som kunde göra om den till ett lättare format, säger Seppälä.

“Det känns som en självklarhet att hjälpa”

Saga Nyrén är en av de många som på sociala medier publicerat att hon kan hjälpa till om det är någon som behöver hjälp.

– Jag är själv en ensamstående mamma som inte hör till riskgruppen och som tidigare inte haft tillgång till bil, så jag vet hur jobbigt det kan vara om man till exempel inte får använda buss, säger Nyrén.

Saga Nyrén sitter i en stol med en kaffekopp i handen. Hon ser in i kameran och ler. Hon har på sig en vit skjorta, och en lila halsduk.
Nyrén minns själv från tiden utan bil att det kan vara svårt att i sådana här situationer ta sig dit man vill. Nu när hon själv har en bil vill hon gärna hjälpa till
Saga Nyrén sitter i en stol med en kaffekopp i handen. Hon ser in i kameran och ler. Hon har på sig en vit skjorta, och en lila halsduk.
Bild: Privat: Nina Lindfors
frivilligt arbete,saga nyrén

Trots att Nyrén i sin Facebookinlägg meddelar att hon till exempel kan köra folk som hör till riskgruppen till läkarbesök eller dylikt, så är hon ändå inte rädd för att själv bli smittad.

– Jag räknar ju nog själv med att jag blir smittad i något skede, men då är det ju bättre att jag som inte hör till någon riskgrupp insjuknar än någon som det kunde vara värre för.

Är det talkokraft som tar oss genom viruset?

Både Nyrén och Seppälä är överens om att det svåra verkar vara att be om hjälp. På Koronapu finns det inte ännu någon som specifikt ber om hjälp, utan främst folk som erbjuder sitt stöd.

– Jag tror ändå att det mycket handlar om det psykiska också, i en tid då det enda man ser omkring sig är nyheter om pandemier och elände, så kan det vara skönt att se någon som rakt ut erbjuder hjälp åt behövande, konstaterar Seppälä.

Nyrén i sin tur tycker att hon känt av en viss talkoanda på sociala medier.

– Trots att det talas mycket om de som är i riskgruppen och riskerna som finns för dem, så tycker jag att det också bildas en vi-känsla. På många ställen har jag sett att folk konstaterat att “nu ska vi tillsammans klara av det här”, säger Nyrén.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply