Var, när och av vem krävs covidintyg? Här är den viktigaste informationen om intyget, som enligt planen träder i kraft på lördag


Nattklubbar i bland annat huvudstadsregionen, Österbotten och Egentliga Finland kan kommande helg hålla öppet fram till morgontimmarna – om de kräver coronapass, eller covidintyg som det kallas i lagtexter, av sina kunder.

Covidintyget ska enligt planen tas i bruk på lördag i Finland.

Det grundläggande syftet är att till exempel restauranger, barer och idrottsanläggningar inomhus ska kunna undvika rådande restriktioner, om de kräver intyg av sina kunder.

Företag kan själva välja om de vill kräva intyg av sina kunder. Om exempelvis en restaurang väljer att inte kräva intyg av kunder, gäller nuvarande begränsningar i området.

Här sammanställs den viktigaste informationen om covidintyget, eller det så kallade coronapasset, som kommer att införas i Finland.

Vilka tjänster eller företag kan kräva covidintyget?

Ett covidintyg kan krävas i första hand i barer, nattklubbar och matrestauranger.

Vid evenemang med publik kan intyg också krävas, till exempel på teatrar, mässor och konserter. Detsamma gäller museer, konstutställningar och andra kulturevenemang.

När det kommer till idrottsanläggningar, kan exempelvis gym, idrottsplatser inomhus samt inomhuslekplatser för barn kräva covidintyg. Det samma gäller för simhallar och spa-anläggningar.

Intyg kan också krävas av kunder på djurparker eller nöjesfält inomhus.

Var behöver du ett covidintyg?

Ett covidintyg krävs endast i områden där det finns rådande restriktioner eller begränsningar.

För tillfället finns det begränsningar inom fem områden: Österbotten, Satakunta, Egentliga Finland, Päijänne-Tavastland och Nyland (Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda).

I dessa områden får restauranger, kaféer och barer hålla öppet kl. 05–01 och alkohol serveras fram till midnatt. I barer får hälften av kundplatserna vara i användning.

Restauranger som kräver covidintyg kan, från och med lördag, slopa alla dessa begränsningar.

I ett senare skede kan ett intyg behövas också i andra områden, eftersom det fortfarande kan komma nya restriktioner.

Nya restriktioner kan bli nödvändiga eftersom antalet personer som vårdas på sjukhus på grund av covid-19 har ökat snabbt.

Begränsningar kan komma att tillämpas på regioner, kommuner eller till och med på ett enskilt företag, till exempel ett spa, där smittspridningen är stor.

Kommunala och regionala myndigheter tar beslut om eventuella restriktioner.

Men även om nya restriktioner tillkommer är huvudregeln att företag kan undvika dem genom att kräva covidintyg.

Undantaget är en exceptionellt allvarlig coronasituation, då myndigheterna kan införa restriktioner som inte kan undvikas ens med covidintyg.

Av vem kan ett intyg krävas?

Åldersgränsen för covidintyget förhandlades fram under de sista förberedelserna. Slutresultatet blev att intyget kan krävas av personer som är 16 år och äldre.

Om det hade krävts intyg av yngre personer, skulle det bland annat göra det svårare för unga att ta del av hobbyverksamhet. För 12 till 15-åringar är det dessutom svårt att ladda ner ett intyg på egen hand, eftersom många av dem inte har nätbankskoder.

16–17-åringar får gratis coronatester från den offentliga hälsovården. Testet är också gratis för personer i andra åldrar som inte kan vaccineras av hälsoskäl.

Varifrån får man covidintyget och hur kontrolleras det?

Covidintyget kräver att man antingen har vaccinskydd, ett högst 72 timmar gammalt negativt coronatest eller ett intyg om att man tidigare insjuknat i covid-19.

Användaren kan ladda ner intyget från Mina Kanta-sidorna.

I praktiken finns intyget i mobiltelefonen och kan uppvisas med hjälp av den. Ett intyg om ett negativt coronatest fås också som pappersdokument från hälsovården.

Restauranger, museer och evenemangsarrangörer kommer att förses med en gratis app som gör att de kan läsa kundernas covidintyg, med hjälp av den så kallade qr-koden.

Appen visar inte annan hälsoinformation än att personen är skyddad mot coronaviruset.

Det här är en översatt och omarbetat version av Yle Uutisets artikel “Missä ja keneltä koronapassia vaaditaan? Tässä tärkeimmät tiedot koronapassista, jonka on tarkoitus tulla voimaan lauantaina” skriven av Petteri Lindholm och Tulikukka De Fresnes. Översättningen är gjord av Emil Friman.Source link