Vårdbiträde slog larm – hotades med uppsägning


Under pandemins första våg skrev vårdkoncernen Attendo på sin hemsida att de börjat med kohortvård som innebär att de som blivit smittade eller uppvisat symptom mot covid-19 isolerats från de övriga på boendet med en särskild avdelad personal.

Samtidigt vittnade personal, anhöriga och Ivo-anmälningar om bemanningsproblem som lett till brister i omsorgen som gjorde det omöjligt att genomföra åtgärden.

– Det är en rak lögn, vi hade ingen kohortvård. Att det var en enda medarbetare som tog hand om den smittade stämmer absolut inte. Jag var ensam på hela avdelningen, med både sjuka och friska, säger Stine Christophersen i Johanna Sjövalls radiodokumentär.  

Våren 2020 tog sig smittan in på flera avdelningar på Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn på Norrmalm i Stockholm. I sin dagbok beskrev Stine Christophersen stressen som outhärdlig och situationen som en mardröm. Hon kunde vara ensam på en avdelning med elva patienter, som hon tvingades lämna om en kollega på en annan avdelning behövde hjälp.

Attendo ska ha ljugit för anhöriga

– Det var så mycket som var så fel, säger Mia Grane, vars båda föräldrar insjuknade i covid-19 och gick bort på boendet, i dokumentären.

Hon menar att Attendo har ljugit för anhöriga. På avdelningen där Mia Granes mamma och pappa bodde dog sju av elva personer under mars och april i fjol.

– Det är jättetråkigt om man som anhörig upplever att vi inte har jobbat som vi skriver i mejlet. Jag har fört dialog med flera medarbetare där den här informationen inte framkommit, säger Petra Linde, verksamhetschef på Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn.

Använde sin meddelarfrihet

När Stine Christophersen slog larm om den ohållbara situationen fick hon undvikande svar.

– Vi ska inte känna att det som görs här nu är så fruktansvärt att man inte kan vara ärlig med det utåt, säger Stine Christophersen till Attendos regionchef Helena Winter i dokumentären.

Efter att Stine Christophersen ställt upp i en intervju med Expressen kallas hon in till Attendos huvudkontor. Med sin telefon spelade hon in mötet där både enhetschefen, regionchefen och en representant från personalavdelningen deltog. Där går det höra hur cheferna kallar henne illojal och beskyller henne för att sprida falsk infomation. Hon blir delgiven en erinran där det står att hon riskerar uppsägning om hon gör något liknande igen.

– Om du hade vänt dig till vår medieavdelning hade du kunnat få ut ditt budskap utan att skada företaget, säger Attendos regionchef Helena Winter under mötet.

Vårdpersonal i offentligt finansierad vård har meddelarskydd vilket innebär att arbetsgivaren inte får vidta åtgärder mot den som medverkar i massmedier.

Ingen av cheferna på mötet har velat ställa upp på en intervju. Regionchef Helena Winter menar att de inte brutit mot repressalieförbudet i meddelarskyddslagen.

Se Stine Christophersen i klippet från Morgonstudion ovanSource link

Be the first to comment

Leave a Reply