Vårdskulden efter covid-19 gynnar tandtrollen – 200 Borgåbarn blir utan tandgranskning | Östnyland


Just nu släpar tandgranskningarna för barn efter i Östnyland. Det är en följd av coronapandemin och det att en stor del av tandvården måste stängas ner under våren.

Värst är läget i Borgå där stadens övertandläkare uppskattar att omkring 200 skolbarn helt går miste om sin åldersgruppsvisa tandgranskning.

– Nu har vi kommit bra i gång igen men det är sant att vi har en vårdskuld, och det var ganska många vi inte alls kunde ta emot i våras, säger Borgås övertandläkare Sari Holmberg.

Enligt lagen ska kommunen ordna kontroll av munhälsan när barnet är 1 eller 2 år, 3 eller 4 år och 5 eller 6 år, samt när barnet går i årskurs 1, årskurs 5 och årskurs 8.

Barnens tänder ska alltså granskas minst tre gånger innan skolåldern och tre gånger under grundskolan.

I både Borgå och Lovisa har man satt in en extra granskning i årskurs 3, så barnens munhälsa granskas ungefär vartannat år.

I Borgå görs kontrollerna av skolbarnens munhälsa med hjälp av en så kallad pop up-klinik som turnerar runt i lågstadieskolorna både på vår- och höstterminen.

– De skolorna som skulle ha haft pop up-tider i april eller maj har inte fått sina tider alls, säger Holmberg.

Hon kommer inte på rak arm ihåg exakt vilka skolor som berörs, men det gäller alltså en del av barnen som gick i årskurs 1, 3 eller 5 förra läsåret. Också en liten del av åttondeklassarna gick miste om tandgranskningen.

– Om barnet har varit på ettan förra våren och inte har varit i tandvården så kommer det kallelse på trean nästa gång, säger Holmberg.

Riskpatienter prioriteras

Sådana barn som redan tidigare har behövt mer tandvård räknas som riskpatienter och de kallas in för granskning.

Många av riskpatienterna har fått tider också under sommaren och staden har också i övrigt försökt komma i kapp.

– Vi räknade i början att det var ungefär 1 600 barn som köade för tandvård. Prioriteten har varit vid barnen och de som är riskpatienter har fått tider, men inte hela åldersgruppen, säger Holmberg.

Laserborr.
Vårdskulden inom tandvården i Borgå är värre än i Lovisa och Sibbo. Det kan bero på att en stor del av personalen i Borgå jobbade med coronaprovtagning. Arkivbild.
Laserborr.
Bild: Anne Mattsson
tandläkare,vasa

På hösten kunde pop up-kliniken fortsätta besöka skolor, och det ska den göra också den här våren. Då granskas ändå bara tänderna hos dem som går i åk 1, 3 och 5 det här läsåret.

Därför uppmanar Holmberg föräldrar att ta ansvar för sitt barns munhälsa, särskilt då det gäller de barn som inte kunde gå på kontroll i våras.

– Det är hemskt viktigt, det vill jag påminna om, att föräldrar tittar i barnets mun. Om man tänker att där är någonting som man behöver få vård för så rekommenderar jag att man själv beställer tid, säger Holmberg.

När det gäller kontroll av munhälsan för barn under skolåldern så är läget bättre. Där ligger staden ungefär två månader efter schemat.

För den här artikeln ringde vi upp ledande tandläkare också från Sibbo och Lovisa. I de kommunerna är läget inte lika illa som i Borgå.

Vad beror det här på?

– Det kan hända att vi hade mera stängt på våren och sommaren. I ett halvt år har munhygienisterna jobbat med coronaprovtagningen och likaså en ganska stor del av tandskötarna. De har gett andra arbetsuppgifter än vanligt så vi har inte kunnat ordna vården som vi skulle ha behövt. Jag tror att vi har mer vårdskuld än de andra, säger Holmberg.

Två månaders kö

På vuxensidan har man fått hjälp genom att använda köptjänster. Det har gjort det möjligt att ta emot patienter vid Lyceiparkens tandklinik också kvällstid.

Just nu går det alltså igen att ordna både brådskande och icke brådskande tandvård.

– Det att vi inte har fått så hemskt många samtal nu berättar om att folk har fått sina tider.

Lavastettu kuva 1920-1930-luvulta, jossa nainen istuu tuolissa ja kärsii hammassärystä.
Den som har tandproblem ska inte vänta med att söka vård på grund av rädsla för coronaviruset, uppmanar Sari Holmberg.
Lavastettu kuva 1920-1930-luvulta, jossa nainen istuu tuolissa ja kärsii hammassärystä.
Bild: Helsingin kaupunginmuseo
1900-talet,folkmedicin,folkmedicin,tandvärk

Den som har ett akut problem får en tid samma eller nästa dag. Den som inte har brådskande tandbesvär måste vänta i ungefär två månader.

Avslutningsvis vill Holmberg uppmana alla som behöver det att besöka tandvården och inte skjuta upp besöket av rädsla för corona.

– Det är säkert att komma till tandvården, man kan komma och måste komma om man har behov. Jag rekommenderar att folk faktiskt kommer och sköter sina tänder.

Sibbo efter med tre månader

I Sibbo ligger man efter i barnens tandgranskningar med omkring tre månader. Enligt kommunens ansvariga tandläkare Perttu Halonen behöver föräldrarna inte göra något, kommunen skickar ut kallelser.

Inom tandvården i övrigt ser situationen rätt bra ut nu jämfört med i somras då man inte fick använda verktyg eller maskiner som producerar aerosoler.

Just nu sköter man i Sibbo både brådskande och icke brådskande tandvård, men det tar längre än vanligt att få en tid.

Själva tandläkarbesöket tar också lite längre på grund av olika säkerhetsåtgärder som ska göras nu under coronapandemin. Till exempel ska patienterna gurgla med väteperoxid för att ta död på eventuella virus i munnen.

Det här betyder förstås också att en tandläkare eller tandhygienist hinner ta emot färre patienter under arbetsdagen.

– Jag hoppas att vi hinner jobba bort kön under 2021, säger Halonen.

Tandvården i Sibbo får ständigt nya kunder eftersom många flyttar till kommunen.

Dessutom har Halonen märkt att många byter från privat till kommunal tandvård allt efter som FPA-ersättningen för att gå till en tandläkare på privata sidan minskar.

Bra läge i Lovisa

– Vi är i samma tidtabell som tidigare år. Vissa av granskningarna gjordes på hösten och nu fortsätter vi på våren, säger Lovisas ledande tandläkare Laura Saarioinen.

Också i Lovisa ställde pandemin till det, men de av barnens tandgranskningar som inte kunde skötas på våren gjordes i höst i stället.

Tandläkare och tandskötare kollar munnen
I Lovisa är läget inom tandvården ganska bra. Arkivbild.
Tandläkare och tandskötare kollar munnen
Bild: Niko Mannonen / Yle
tandläkare

I Lovisa går barnen på tandgranskning när de är 1, 2 och 5 år samt i årskurs 1, 3, 5 och 8.

– Och förstås, om det är någonting som gör att man behöver gå oftare på granskning så gör man det, säger Saarioinen.

Däremot är det en del vuxna vars tandläkartider avbokades på våren som ännu inte har fått sina tänder skötta.

– Vi har bett att de själv tar kontakt med oss och alla har ännu inte gjort det, säger Saarioinen.

Också i Lovisa går det att göra ungefär samma ingrepp nu som innan coronapandemin, men man fokuserar mer på städning och hygien.

En akut tid går att få till samma dag, för ett icke brådskande ärende får man vänta i ungefär en och en halv månad.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply