Världsturnén försvann med coronan för trummisen Oskar Häggdahl – studion i New York blev räddningen: “Det var bara att kavla upp ärmarna” | Österbotten


Trummisen Oskar Häggdahl hade turnéjobb över hela världen för ett och ett halvt år framåt när coronapandemin slog till. Istället har han hankat sig fram med distansinspelningar från sin studio i New York. Men en ljuspunkt i år för Molpesonen är att han blev Grammymedlem och får rösta i den prestigefyllda musikgalan.

New York, en stad många musiker drömmer om med dess livliga klubbar och höga tempo som kan vara svårt att hänga med i. Men när coronapandemin slog till i våras tystnade både klubbar och gator.

– Jag minns när jag var in till Manhattan i maj, första gången sedan allt började, och det var enormt konstigt – superöde och väldigt lite bilar. En kuslig känsla, berättar trummisen Oskar Häggdahl som bor i stadsdelen Astoria i Queens i New York.

Lika tyst som i Molpe?

– Nä, tror det blir aldrig lika tyst som i Molpe, säger Häggdahl och skrattar.

Times Square 16.3. tyhjillään koronaviruksen vuoksi
Det var en kuslig känsla på Manhattan på våren, berättar Häggdahl. Arkivbild från Times Square i april.
Times Square 16.3. tyhjillään koronaviruksen vuoksi
Bild: Rex Features / AOP
Times Square,New York (staden),USA,coronavirus

Från Broadwayshower till turné med sångare från filmen Bohemian Rhapsody – men coronan satte stopp för turnerandet

Häggdahl har inte haft några problem att hänga med i storstadstempot, trots att han är uppväxt i den lilla byn Molpe i Korsnäs.

Efter att ha bott och trummat i USA i över tio år har han skaffat sig en CV som många trummisar bara kan drömma om.

Han har bland annat turnerat med en Broadwayshow (Mamma Mia) och spelat med musiklegender som Earl Slick (David Bowies gitarrist) och David Johansen (från kultbandet New York Dolls).

I början av 2020 var han på turné med Marc Martel. En kanadensisk sångare som står bakom en del av Freddie Mercurys sång i filmen Bohemian Rhapsody.

Jag såg fram emot att kunna planera lite mer och veta när man ska jobba i ett och ett halvt år framåt, vilket är lyxigt som musiker. Men det gick inte riktigt som planerat

Turnén skulle pågå i ett och ett halvt år i Europa, Sydamerika, Asien och USA, med bara några veckors paus. Men i mars blev det stopp.

– Året började bra. Jag såg fram emot att kunna planera och veta när man ska jobba i ett och ett halvt år framåt, vilket är lyxigt som musiker. Men det gick inte riktigt som planerat, berättar Häggdahl.

Han kom tillbaka till New York, efter turnéns första sjok i Tyskland, första mars.

– Det var nästan exakt då som man insåg vartåt det barkar med coronan. Men inte hade jag ens i min vildaste fantasi kunnat tro att det skulle gå som det gått.

En manlig sångare och en manlig trummis på en scen, upplysta av en strålkastare.
Hela 2020 och våren 2021 skulle Häggdahl egentligen vara på turné med artisten Marc Martel.
En manlig sångare och en manlig trummis på en scen, upplysta av en strålkastare.
Bild: Crystal K. Martel
trummor,oskar häggdahl

”Jag hade turen att ha en egen studio innan pandemin”

Istället för den planerade turnén har Häggdahl fått satsa på att jobba lokalt och på distans, med studiojobb, streamingkonserter och någon enstaka konsert när läget var lugnare.

Räddningen för Häggdahl var att han hade en egen liten studio, där han kunnat spela in trumspår åt andra och på så sätt få jobb.

– När det begav sig i våras var det varje vecka någon trummis som frågade efter studiotips. Det blev en rivstart för alla att ha en egen studio. Så jag hade tur som redan hade studio.

Har du klarat dig på de studiojobb du fått?

– Det har gått, men det är klart att det inte är samma som innan. Jag har i princip jobbat sex dagar i veckan med musik de senaste tio åren, nonstop, så det går inte att jämföra. Det blir inte lika mycket med bara studiojobb.

Det här året skulle ha varit en helt annan utmaning med familj. Jag förstår att många har tvingats flytta

Han säger också att det varit lättare för honom när han bara haft sig själv att sköta.

– Jag ser vissa av mina bekanta som har barn, och det går inte att jämföra. Det här året skulle ha varit en helt annan utmaning med familj. Speciellt här, när det inte finns samma sociala stöd som i Finland. Jag förstår att många har tvingats flytta.

Porträtt av 30-årig skäggig man i sotarmössa.
Oskar Häggdahl flyttade till New York 2009 för att studera vid trumskolan Drummer’s collective.
Porträtt av 30-årig skäggig man i sotarmössa.
Bild: Simon Karlsson
trummor,oskar häggdahl

”Har man något att gnälla om i New York är det lika bra att hålla käften”

Häggdahl flyttade till New York 2009, ett år efter studenten, för att börja studera på trumskolan Drummer’s collective. En skola han drömde om redan som liten när han såg annonser i trumtidningar.

– Delvis ville jag komma ifrån Finland, speciellt Svenskfinland kändes litet. Just som musiker finns det så lite jobb, och det är realiteten att färre människor betyder mindre jobb. Mycket av trumhistorien kommer också från USA, så det kändes som att jag kunde bli en annan och bättre trummis här.

Det har funnits väldigt tunga stunder, när det känts riktigt för jävligt. Men aldrig som att nu får det vara, nu flyttar jag hem. Istället har det bara varit att kavla upp ärmarna och gå vidare

Efter att ha gått klart skolan 2011, stannade han i New York för att börja jobba som trummis. Vilket han gjort sedan dess. Men med ökade möjligheter följer ofta också ökad konkurrens och mer utmaningar.

– Att komma till New York är en utmaning för vem som helst, också de som har ett ”vanligt” jobb. Det är hård konkurrens i alla branscher. Klimatet är hårt, det är stressigt och höga hyror. Och det finns ingen i New York som bryr sig om någon annan, har man något att gnälla om är det lika bra att hålla käften: ”Är du sjuk? Vem bryr sig, gör du det eller inte?”.

– Sen att vara musiker var som helst, inte bara i New York utan även i Vasa, är också en tuff grej. För det är ett annorlunda liv som inte har samma stabilitet. Så det är klart att den kombinationen varit svår, speciellt i början – en berg- och dalbana.

Har du känt någon gång att ”Nu får det räcka, jag flyttar hem till Finland”?

– Faktiskt inte. Det har funnits väldigt tunga stunder, när det känts riktigt för jävligt. Men aldrig som att nu får det vara, nu flyttar jag hem. Istället har det bara varit att kavla upp ärmarna och gå vidare.

30-årig skäggig man som sitter bakom ett trumset.
Tack vare att Häggdahl satsat på en egen trumstudio kunde han få mer inspelningsjobb när spelningarna försvann.
30-årig skäggig man som sitter bakom ett trumset.
Bild: Privat
trummor,oskar häggdahl

Får rösta inför Grammygalan: ”Ett bevis på att jag gjort något de senaste tio åren”

Efter alla år i New York tycker Häggdahl ändå att det börjat gå lättare och att jobben blir allt fler.

Hans ihållighet och kärlek till musiken har också gett honom många höjdpunkter.

Från stora shower med kända musiker på Times Square till små svängiga jazzhålor. För Häggdahl spelar ändå inte storleken på konserterna så stor roll.

– Det handlar alltid i slutändan om låtarna och musiken för mig. Om musiken och musikerna är bra blir det oftast väldigt givande.

Och trots coronakrisen har det funnits höjdpunkter även i år. På sommaren blev han nämligen medlem i The Recording Academy, som bland annat delar ut Grammypriser.

För att bli medlem måste man först bli rekommenderad av en annan medlem, och därefter får man sedan ansöka om medlemskap.

– Det kändes roligt och som en liten milstolpe, som ett bevis att jag gjort något de senaste tio åren.

Medlemskapet innebär att man får rösta inför Grammygalan, så vem vinner årets album?

– Har ingen aning för det finns en del andra som röstar, säger Häggdahl och skrattar.

Inget julfirande med familjen i år

Efter en lugnare sommar och höst i New York, började coronafallen öka igen under november. Nu i december har både snön och viruset dämpat stämningen i staden, som annars brukar leva upp extra mycket kring julen.

– Sommaren och hösten kändes mer normala, men nu ska det komma en massa snö och de har infört strängare restriktioner. Så det känns som att det tystnade till igen den här veckan, säger Häggdahl som säger att läget ändå är ganska lugnt i Queens där han bor.

Newyorkilaismies ulkoilutti Manhattanilla koiraa keskiviikkona, kun lumisade oli alkamassa.
Julen närmar sig, men både viruset och torsdagens snöstorm får New Yorkborna att hålla sig hemma mer än vanligt.
Newyorkilaismies ulkoilutti Manhattanilla koiraa keskiviikkona, kun lumisade oli alkamassa.
Bild: Peter Foley / EPA
New York,snöstormar,USA

Häggdahl har själv inte varit hemma i Finland sedan förra julen och sin mamma och syster i Sverige hälsade han på senast i februari. Någon jul med familjen blir det inte i år.

– Jag kommer i princip inte fira någon jul alls. Det är klart att julen ändå existerar, men det är en så dyster jul att jag känner att jag inte vill desto mera. Nästan alla jag känner här i min ålder kommer inte heller att åka hem, inte heller de som har familj i USA. Det blir den jul det blir, med vänner och bekanta här.

Blir säkert många spelningar när det går över, för folk är så kvävda på konst och musik

Häggdahl hoppas kunna besöka Finland nästa sommar istället. Han är också optimistisk och tror det blir mer spelningar bara pandemin tar slut.

– Det kommer säkert att bli väldigt många spelningar och jobb så fort det går över, för folk har varit så kvävda på konst och musik. Det kommer bli enormt.

Tills dess fortsätter Oskar Häggdahl att trumma i sin studio i takt med stadens puls, som fortfarande slår stadigt, om än lite långsammare.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply